Alles over TV

Welk formaat TV
heb ik nodig?

We hebben wat tips op een rijtje
gezet voor het kiezen van een
TV-formaat dat bij jou past.

Hoe meet je jouw TV-maat het beste op?

Het berekenen van het formaat van je TV is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Het formaat van de TV verwijst naar de diameter. Daarvoor meet je vanuit de linkerbovenhoek van het scherm naar de hoek rechtsonder.

Het formaat wordt meestal in inches uitgedrukt. Wil je deze omrekenen naar centimeters? Vermenigvuldig deze dan met 2,54.

Een TV, waarop in het midden ''inch'' staat afgebeeld, laat zien dat het formaat van het TV-scherm wordt gemeten als diagonaal. Dat wordt aangegeven door een stippellijn die diagonaal op de TV is getekend. Een TV, waarop in het midden ''inch'' staat afgebeeld, laat zien dat het formaat van het TV-scherm wordt gemeten als diagonaal. Dat wordt aangegeven door een stippellijn die diagonaal op de TV is getekend.

Kies jouw ideale inchmaat

Wij helpen je graag op weg om van jouw woon- of slaapkamer een passende thuisbioscoop te maken.
Deze tool geeft je inzicht in de grootte van jouw scherm, waarbij een inchmaat groter vaak net kan leiden tot het ultieme kijkgenot.

Ga groter voor de meest intense bioscoopervaring

TV's zijn er in verschillende maten. Om de meest intense kijkervaring je woonkamer in te halen, adviseren wij om een groter formaat te nemen dan je vooraf misschien in gedachte had. Want als de TV eenmaal aan je muur hangt, dan zijn de meeste mensen vaak erg blij dat ze net even een maatje groter hebben gekocht. Heb je zelf al een bepaald schermformaat in gedachte? Dan is dit het moment om voor een thuisbioscoop ervaring te gaan en daar achteraf geen spijt van te krijgen.

Bereken de optimale kijkafstand bij iedere inch-maat

Alle TV's hebben een aanbevolen kijkafstand om rekening mee te houden. De beste en meest meeslepende kijkervaring krijg je wanneer 40 graden van je kijkveld door het scherm wordt ingenomen. Dit kijkveld kun je berekenen als je de inch-maat van je TV vermenigvuldigt met 1,2. Bij een TV van 75 inch betekent dit een kijkafstand van 90 inch. Dat is 2,3 meter. In onderstaande tabel vind je de aanbevolen kijkafstanden voor de verschillende TV-formaten.

Andere dingen
om rekening mee te houden

1. Controleer de daadwerkelijke afmetingen van de TV

In de opwinding die komt kijken bij het aanschaffen van een nieuwe TV wordt vaak onvoldoende nagedacht over waar de TV komt te staan. Een TV is namelijk meer dan alleen een scherm. De afmetingen van de TV, inclusief de positie in de kamer, de voet en de rand, zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. Controleer daarom zorgvuldig of de afmetingen van de TV binnen de inrichting van de kamer past. Zo voorkom je problemen achteraf bij het plaatsen van de TV.

2. Controleer de TV-resolutie, zeker bij een groot scherm

De algemene vuistregel is dat bij een groter formaat scherm het aantal pixels of de resolutie ook hoger moet zijn. Hoe hoger de resolutie, des te beter de kwaliteit van het beeld is. Als je dus voor een TV kiest met een groot scherm, check dan goed of de beeldkwaliteit een resolutie heeft van tenminste 4K.

Bereid je goed voor bij het uitkiezen van een TV

Tv afmetingen berekenen

Inch

Centimeter

32 inch

72.7 x 42.7 cm

43 inch

95.3 x 53.6 cm

49 inch

108.2 x 60.96 cm

50 inch

110.7 x 62.3 cm 

55 inch

121.7 x 68.6 cm

65 inch

144 x 81 cm

75 inch

166.1 x 93.5 cm

77 inch

171.9 x 98.8 cm

85 inch

188.2 x 105.9 cm

98 inch

218.1 x 124.4 cm

Waarom groter beter is op
de pagina Super Big TV

Ontdek het grote assortiment van
TV's met een groot scherm van Samsung