Welk formaat TV heb ik nodig?

Welk
formaat TV
heb ik nodig?

We hebben wat tips op een rijtje
gezet voor het kiezen van een
TV-formaat dat bij jou past.
Een TV met een groot scherm hangt aan de muur en toont een natuurlandschap in een zonovergoten woonkamer.

Hoe meet je jouw TV-maat het beste op?

Het berekenen van het formaat van je TV is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Het formaat van de TV verwijst naar de diameter. Daarvoor meet je vanuit de linkerbovenhoek van het scherm naar de hoek rechtsonder.

Het formaat wordt meestal in inches uitgedrukt. Wil je deze omrekenen naar centimeters? Vermenigvuldig deze dan met 2,54.

Een TV, waarop in het midden ''inch'' staat afgebeeld, laat zien dat het formaat van het TV-scherm wordt gemeten als diagonaal. Dat wordt aangegeven door een stippellijn die diagonaal op de TV is getekend.
Een TV met een groot scherm waarop in het midden ''inch'' staat. Vanuit dat midden loopt een stippellijn naar de linkerbovenhoek en de hoek rechtsonder in het TV-scherm om te laten hoe het schermformaat van een TV wordt berekend.

Ga groter voor de meest intense bioscoopervaring

TV's zijn er in verschillende maten. Om de meest intense kijkervaring je woonkamer in te halen, adviseren wij om een groter formaat te nemen dan je vooraf misschien in gedachte had. Want als de TV eenmaal aan je muur hangt, dan zijn de meeste mensen vaak erg blij dat ze net even een maatje groter hebben gekocht. Heb je zelf al een bepaald schermformaat in gedachte? Dan is dit het moment om voor een thuisbioscoop ervaring te gaan en daar achteraf geen spijt van te krijgen.

Bereken de optimale kijkafstand bij iedere inch-maat

Alle TV's hebben een aanbevolen kijkafstand om rekening mee te houden. De beste en meest meeslepende kijkervaring krijg je wanneer 40 graden van je kijkveld door het scherm wordt ingenomen. Dit kijkveld kun je berekenen als je de inch-maat van je TV vermenigvuldigt met 1,2. Bij een TV van 75 inch betekent dit een kijkafstand van 90 inch. Dat is 2,3 meter. In onderstaande tabel vind je de aanbevolen kijkafstanden voor de verschillende TV-formaten.

Een computerweergave van een 75 inch TV op een laag TV-meubel en een fauteuil er recht voor. De fauteuil wordt 2,3 meter naar achteren geschoven. De aanbevolen kijkafstand wordt dan als volgt berekend: formaat TV-scherm vermenigvuldigd met 1,2.
In een tabel wordt aangegeven hoe ver je van een TV af moet zitten. De aanbevolen kijkafstand voor een 55 inch TV is 1,7 meter, voor 65 inch 2 meter, voor 75 inch 2,3 meter en voor TV's met een groot scherm van 85 inch is dat 2,6 meter.

Andere dingen
om rekening mee te houden

1. Controleer de daadwerkelijke afmetingen van de TV

In de opwinding die komt kijken bij het aanschaffen van een nieuwe TV wordt vaak onvoldoende nagedacht over waar de TV komt te staan. Een TV is namelijk meer dan alleen een scherm. De afmetingen van de TV, inclusief de positie in de kamer, de voet en de rand, zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. Controleer daarom zorgvuldig of de afmetingen van de TV binnen de inrichting van de kamer past. Zo voorkom je problemen achteraf bij het plaatsen van de TV.

Een TV met een groot scherm laat zien hoe je de breedte en diepte van de ondergrond waarop de TV wordt geplaatst berekent aan de hand van de afmetingen van de TV: het TV-meubel moet breder, hoger en dieper zijn dan de TV, inclusief rand.

2. Controleer de TV-resolutie, zeker bij een groot scherm

De algemene vuistregel is dat bij een groter formaat scherm het aantal pixels of de resolutie ook hoger moet zijn. Hoe hoger de resolutie, des te beter de kwaliteit van het beeld is. Als je dus voor een TV kiest met een groot scherm, check dan goed of de beeldkwaliteit een resolutie heeft van tenminste 4K.

Een TV met een groot scherm toont een close-up van een vetplant met een verticale lijn midden op het scherm. Links is de vetplant te zien in FHD-beeldkwaliteit en zijn de pixels duidelijk zichtbaar. Rechts zijn de bladen helder en duidelijk te zien in een 4K-resolutie.

Kies jouw TV

Bereid je goed voor bij het uitkiezen van een TV

Lees verder en ontdek meer