TV-koopgids

Wat is 4K TV?

Hoe zit het met 4K?
Lees verder om erachter te komen.

Wat houdt 4K in?

Een 4K TV is een TV met 4K-resolutie. Dat betekent dat de TV 3.840 horizontale pixels heeft en 2.160 verticale pixels, voor in totaal zo'n 8,3 miljoen pixels. Op productspecificaties worden resoluties voor 4K TV's vaak met "3840 x 2160" aangeduid.

Resolutie is een term die aangeeft hoe dicht deze kleine puntjes, de pixels, op elkaar zitten op het scherm. Individuele pixels vormen samen het beeld dat je op het scherm ziet, dus hoe hoger het aantal pixels, hoe hoger de resolutie. De ''K'' in 4K staat voor kilo (1000), wat aangeeft dat een TV een horizontale resolutie heeft van circa 4.000 pixels.

Hoe goed is de kwaliteit?

4K TV's hebben vier keer zoveel pixels als traditionele Full HD (1920 x 1080) TV's. Zelf op TV-schermen van hetzelfde formaat is de beeldkwaliteit van een 4K TV veel levendiger en gedetailleerder vanwege de grotere pixeldichtheid. Dit verschil is met name duidelijk zichtbaar bij TV's met een groot scherm. Als je bijvoorbeeld de kwaliteit van een traditionele 65'' Full HD TV vergelijkt met een 65'' 4K UHD TV, zie je het verschil in pixels die het beeld bepalen. Bij TV's met een hoge resolutie zijn de pixels kleiner dan bij een TV van hetzelfde formaat met een lage resolutie. Daardoor heb je een veel meeslependere kijkervaring zonder beperkingen in kijkafstand en kun je van dichtbij kijken zonder dat je de individuele pixels ziet.

Welke 4K-content is beschikbaar?

Toen 4K TV's voor het eerst op de markt kwamen, was er nog niet zoveel 4K-content beschikbaar. Hierdoor waren consumenten wat terughoudend met het kopen van de TV's. Nu is er zoveel 4K-content beschikbaar, dat dit probleem niet langer speelt.

Momenteel zijn er verschillende vormen van 4K-content in de vorm van 4K-uitzendingen, 4K-streamingdiensten, 4K Blu-ray-spelers en -discs en zelfs UGC-video's die zijn opgenomen met 4K-camera's of 4K smartphones. Er zijn zo'n 80 kanalen wereldwijd die in 4K uitzenden (volgens Wikipedia) en VoD-diensten zoals Netflix, Amazon Prime, Vudu en Rakuten bieden ook verschillende content aan, zoals 4K-films en TV-series. En als je een 4K Blu-ray-speler hebt, kun je gemakkelijk 4K-video's kopen bij aanbieders zoals Amazon.com.

Tegenwoordig nemen veel mensen video's op met een 4K-camera of een smartphone met geïntegreerde 4K-camera en delen die content met andere gebruikers via platforms als YouTube en Vimeo. Ontdek dus zelf waar je belangstelling naar uitgaat.

Geniet van al je content in 4K-kwaliteit

Natuurlijk zou het fantastisch zijn als alle content zou worden aangeboden in 4K, maar veel content is nog steeds in een lagere resolutie in vergelijking met 4K-content. Dit is echter gelukkig geen probleem met upscaling.

Maar wat is 4K-upscaling en wat heb je eraan?

Als je FHD-content van een lagere kwaliteit bekijkt op een 4K TV zorgt upscalingtechnologie ervoor dat de resolutie wordt verhoogd, geconverteerd en geoptimaliseerd voor weergave op een 4K TV. Met andere woorden het beeld wordt niet gewoon uitgerekt, maar geüpgraded voor het 4K-display. Via upscaling wordt automatisch de resolutie geanalyseerd om ruis te onderdrukken, details te verbeteren en optimale contrasten en kleuren te bieden zodat je deze content in 4K-kwaliteit kunt zien. En aangezien elk merk op zijn eigen manier aan upscaling doet, moet je voor het beste kiezen.

Een stadsgezicht bij nacht wordt getoond op het TV-scherm dat is verdeeld in 4K-resolutie en Full-HD beeldkwaliteit. De 4K-beeldkwaliteit rechts geeft een realistischer beeld dan de Full-HD beeldkwaliteit aan de andere kant. Een stadsgezicht bij nacht wordt getoond op het TV-scherm dat is verdeeld in 4K-resolutie en Full-HD beeldkwaliteit. De 4K-beeldkwaliteit rechts geeft een realistischer beeld dan de Full-HD beeldkwaliteit aan de andere kant.

Wat is 4K? Wat is UHD?

Eenvoudig gesteld staat UHD voor Ultra High Definition en 4K-resolutie is een vorm van UHD-resolutie.

Elk merk heeft hiervoor zijn eigen aanduiding, zoals Ultra HD, 4K TV, Ultra High Definition TV en 4K UHD TV. Na verloop van tijd vond de TV-branche ''4K'' gemakkelijker en intuïtiever voor consumenten en werd die aanduiding steeds meer gebruikt. Tegenwoordig gebruiken de meeste fabrikanten en distributeurs de term 4K TV of 4K UHD TV. Sinds kort is er een nieuw type UHD TV op de markt: de 8K TV.

Stap aan boord
met 4K

Als je een nieuwe TV koopt, is dat een aanschaf voor de langere termijn en doe je er goed aan om een TV met hoge resolutie te kopen. Je doet jezelf een plezier als je kiest voor een 4K TV.

Ontdek hier de nieuwste innovaties

Ontdek hier de nieuwste innovaties

van Samsung Neo QLED TV