TV-koopgids

Wat is 8K TV?

Wil je meer weten over een nieuwe TV
met de met de meest recente innovaties uit de TV-
branche? Hier vind je alle informatie over 8K TV.

Wat houdt 8K in?

Een 8K TV is een TV met een scherm met 7.680 horizontale en 4.320 verticale pixels voor in totaal zo'n 33 miljoen pixels. De ''K'' in 8K staat voor kilo (1000), wat betekent dat de TV een horizontale resolutie heeft van zo'n 8.000 pixels.

8K TV is de TV met de hoogste resolutie binnen UHD (ultra high definition) TV's en is sinds kort op de markt. 8K TV's hebben vier keer zoveel pixels als 4K TV's - een ander type UHD-resolutie - en een nog scherpere en gedetailleerdere beeldkwaliteit. Dit komt omdat de pixels bij 8K TV's zo klein zijn dat ze zelfs bij een close-up niet kunnen worden onderscheiden, waardoor de beelden uiterst gedetailleerd zijn.

Ontdek het verschil in beeldkwaliteit

Hoe goed zijn 8K TV's nu in vergelijking met andere TV's? Laten we ze eens vergelijken met Full HD TV's en 4K UHD TV's. 

De resolutie van 8K TV's is 4 keer hoger dan van 4K UHD TV's en 16 keer hoger dan van Full HD TV's. Een hogere resolutie betekent dat het scherm wordt opgemaakt door meer pixels. Met andere woorden, bij hetzelfde formaat TV staan de pixels dichter op elkaar op hetzelfde vlak waardoor de beeldweergave veel geraffineerder en realistischer is. Hierdoor wordt je echt meegesleept in het beeld wanneer je TV kijkt. 

De term die wordt gebruikt voor het beschrijven van het aantal pixels op een bepaald vlak is PPI (Pixels Per Inch) en een hoger PPI-aantal betekent automatisch een hogere pixeldichtheid. Bij een 75'' 8K TV is het PPI 117, bij een 4K TV is het PPI 59 en bij een FHD TV is het PPI 29.

Dezelfde afbeelding van een hond in verschillende beeldkwaliteit laat het verschil zien tussen 4K High Definition en 8K High Definition. Het beeld in 8K High Definition rechts heeft een helderdere weergave dan het beeld links in 4K Definition. Dezelfde afbeelding van een hond in verschillende beeldkwaliteit laat het verschil zien tussen 4K High Definition en 8K High Definition. Het beeld in 8K High Definition rechts heeft een helderdere weergave dan het beeld links in 4K Definition.

*Alleen voor illustratieve doeleinden.

Ontdek het groeiende 8K-contentaanbod

Omdat er steeds meer 8K-content op de markt komt, is dit het moment om te investeren in 8K-producten. Of je nu een filmfanaat bent, een gamer, NFT-verzamelaar of gewoon de best mogelijke kijkervaring wilt, een 8K TV is de perfecte manier om jezelf volledig onder te dompelen in de wereld van hogeresolutiecontent.

  • * Awāwa van Nathan Garofalos
  • * The Optimist van SAVAGE
  • * Vik van Luke Neumann

Bekijk je favoriete programma's in 8K met AI-upscaling.

Alle 8K TV's hebben upscalingtechnologie, maar elke TV-fabrikant gebruikt zijn eigen specifieke technologie om beelden van 8K-kwaliteit te krijgen.

In 2019 kwam de Samsung 8K TV op de markt met zijn eigen gespecialiseerde 8K AI-upscalingtechnologie. Bij deze AI-upscalingtechnologie wordt een methode gebruikt waarbij een grote verscheidenheid aan content wordt verzameld en op eigenschap en soort wordt opgeslagen in een database. Die database wordt later gebruikt om vergelijkbare beeldsoorten aan te maken, waardoor het upscalingproces veel geraffineerder verloopt. Nu upscaling zo belangrijk is geworden en er verschillende keuzemogelijkheden zijn, doe je er goed aan om de tijd te nemen om alles te vergelijken en de beste optie te kiezen.

De 8K TV toont een met 8K AI geüpscaled beeld van een vrouw die een hond knuffelt, dat door de Neural Quantum Processor 8K is bewerkt. De 8K TV toont een met 8K AI geüpscaled beeld van een vrouw die een hond knuffelt, dat door de Neural Quantum Processor 8K is bewerkt.

8K TVs, het nieuwste van het nieuwste op het gebied van TV-technologie

8K TV's bieden het beste van geavanceerde beeldpaneeltechnologie, topkwaliteit beeldtechnologie en de beste halfgeleidertechnologie. Daarom bieden Samsung en andere grote TV-fabrikanten nu 8K-resolutie aan in hun topsegment-TV's. Als je de beste TV wilt kopen die momenteel op de markt is, dan moet je voor een 8K TV gaan.