Project Muze: Google's tweede Fashion & Tech samenwerking

Door Samsung België 26.10.2016

internationale Fashion Week

Het is een vraag die gedurende de afgelopen ronde Fashion Weeks in New York, Londen, Milaan en Parijs rees. Waar een aantal seizoenen geleden nog gretig gebruik werd gemaakt van technologische innovaties als virtual reality, hologrammen en wearables, leken ze nu nauwelijks aanwezig. Toch waren er een paar mooie innovaties te spotten…

De focus verleggen

Journaliste Rachel Arthur laat er op haar platform  Fashion & Mash -een online platform over mode en technologie- haar visie op los:" Wat we dit seizoen op technologisch vlak hebben gezien werd dienovereenkomstig gedreven door wat invloed zou hebben op de uiteindelijke consument."

De focus van de modehuizen is namelijk verschoven van een 'brand move' naar een 'consumer move' wat betekent dat tech innovaties niet meer worden ingezet om indruk te maken op de aanwezigen van de modeshows, maar om meer betrokkenheid van de consument te genereren en deze te overtuigen tot aankoop over te gaan.

"De enige manier om de concurrentie voor te zijn is door de werkwijze aan te passen. Innovatie gaat vandaag niet per se over de meest indrukwekkende stappen die door modemerken worden gemaakt in het gebruik van technologie, maar de slimste. Innoveren in de supply chain, in de gepersonaliseerde klantbeleving via mobiele applicatie en eventueel meer en meer binnen de ontwerpen zelf, is waar we de meeste beweging in zullen zien", zegt Arthur.

Wat gebeurde er wel?

tommy hilfiger gigi hadid

Tommy Hilfiger en model Gigi Hadid. Foto: Tommy Hilfiger

Desalniettemin waren er wel enkele shows met een tech feature waaronder Rebecca Minkoff en Tommy Hilfiger die er om bekend staan altijd wel iets van technologie in hun shows te integreren. Minkoff deed dat door middel van connected tassen waarbij een select aantal klanten toegang kreeg tot de modeshow van het merk en met direct via Instagram te shoppen items in samenwerking met LiketoKnow.it. Hilfiger introduceerde een vernieuwende 'see, buy, now'-methode met de SNAP: SHOP app, waarbij gebruik werd gemaakt van image recognition-technologie.

Daarnaast bracht het Amerikaanse label Coach een virtual reality beleving naar de winkels en presenteerde het wat minder bekende Londense merk Sabinna haar nieuwe collectie door middel van hologrammen .
Tijdens de Fashion Week in Parijs organiseerde Paramount Pictures het tech evenement 'Prototype' ter promotie van de film 'Ghost in the Shell', wat werd gecureerd door Tumblr. Diverse wearables werden tentoon gesteld, waaronder de 'Adrenaline Dress' van Chromat .

Amsterdam Fashion Week in VR

Amsterdam Fashion Week in VR

Sandra Kleine Staarman van Morestylethanfashion maakt met haar Gear 360 een 360 foto tijdens de Amsterdam Fashion Week. Foto: Morestylethanfashion

De Amsterdamse FashionWeek werd alvorens het internationale modecircus losbarstte overigens voor het eerst voorzien van een virtual reality beleving. De teaservideo van de slotshow van de openingsavond werd in VR vastgelegd, evenals de frontrow-ervaring bij de show zelf. In de lounge konden bezoekers de Gear VR nog eens zelf ervaren.

Chanel's maanlanding

Coco Chanel's maanlanding

Interessant is wel dat een klassiek modehuis zoals Chanel voor het tweede seizoen op rij middels spectaculaire set designs refereert naar technologie en de toekomst. De show voor lente-zomer 2017 stond in het teken van het Chanel Data Center en de recente collectiepresentatie -tevens hekkensluiter van de herfst-winter 17 / 18 modeweken- in het Grand Palais te Parijs was Karl Lagerfeld's interpretatie van een modebewuste maanlanding. Meer dan een spectaculaire gesimuleerde raketlancering behelsde deze show tech wise helaas niet. LED-verlichte tassen zoals uit de vorige collectie ontbraken, het enige tech-gerelateerde materiaal kwam in de vorm van capes gemaakt van metallic MYLAR ruimtedekens. Toch een ironische conclusie: twee weken eerder werd door de NASA bekend gemaakt dat er leefbare planeten zouden zijn, Elon Musk zei volgend jaar twee particulieren naar de maan te laten reizen en presenteerde de oprichter van Amazon.com en ruimtevaartbedrijf Bleu Origin een idee voor een bezorgservice naar de maan. Mode is komend seizoen vooral de metaforische boodschapper voor toekomstige tech ontwikkelingen.

Meer fashion & tech nieuws?

Discover is de plek waar we je met op tech geïnspireerde fashion, travel, food, muziek, interieur en film gerelateerde verhalen meer uit jezelf laten halen. Check bijvoorbeeld:

● Hoe de front row volgens fashion innovator Peter Leferink gaat democratiseren
Wearables on brainwaves: kleding verbinden aan emotie
Project Muze: Google's tweede Fashion & Tech samenwerking

Wil je niks missen? Abonneer je dan op de Discover nieuwsbrief en ontvang al het inspirerende tech nieuws uit de wereld van fashion, travel, food, muziek, interieur en film direct in je inbox.

INTERESSANT VOOR JOU

selfie tips mooie selfies

8 selfie tips voor epische selfies

Wearables on brainwaves

Wearables on brainwaves: kleding verbinden aan emotie

project muze

Project Muze: Google's tweede Fashion & Tech samenwerking

GERELATEERDE PRODUCTEN

image Gear VR

Gear VR