Што да направам ако нешто гори или се шири лош мирис кога ја користам печката?

Може да се случи од прскање искри, димење или пламен кога печката е многу извалкана. Се препорачува редовно да ја чистите печката и да не чекате да се наталожат многу маснотии во печката.

Прва употреба на печката

  • Кога ја користите печката првпат откако ќе ја купите, мора да го изгорите маслото во внатрешноста на печката.
  • Во зависност од начинот на употреба, вклучете ги аспираторот и печката на највисока температура околу 20 минути. Веројатно ќе се јави чад заради горењето на преработеното масло внатре, но сè е во ред со производот.
  • Почетниот мирис полека ќе исчезне по употреба на печката 2-3 пати по изведувањето на таа постапка.
  • На почеток, приспособете го правилното време за храната. Ако времето за готвење е прекумерно, храната ќе изгори и ќе се создадат мириси.
  • Приспособете го времето според храната. Ако мириса храната на загорено при готвењето, малку навлажнете ја.
изгорете го маслото во печката при првата употреба

Забелешка: извадете ги додатоците пред употреба.

Внатрешноста и додатоците треба да ги одржувате чисти

Кога ќе се појави лош мирис од печката, можно е остаток од храната или парче пластика да се стопило или да останало во внатрешноста. Употребете ја функцијата за чистење со пареа, а потоа избришете со сува крпа. 

исчистете ги внатрешноста и додатоците на печката

Користете соодветен сад за печката

Ако користите пластичен сад или сад што не е отпорен на топлина, може да се јави мирис. Се препорачува да користите стаклени огноотпорни садови. Видете во водичот подолу кои се правилни садови за во печката. Ќе завршите со готвење побрзо и поефикасно.

Водич за соодветни садови за во печка

табела за соодветни садови за во печката

Благодариме за повратните информации