De energielabels veranderen

Energielabels van koelkasten, wasmachines, wasdrogers en vaatwassers worden in 2021 vernieuwd in lijn met nieuwe regelgeving. De A+++ classificaties gaan eruit ten voordele van de originele A/G-schaal omdat deze makkelijker te interpreteren is.

Waarom veranderen de energielabels?

Het energielabel werd 20 jaar geleden geïntroduceerd. Producten met een hoge efficiëntie kregen een A-classificatie, terwijl producten met een lage efficiëntie een F-classificatie kregen. Op die manier werden fabrikanten gestimuleerd om te innoveren en gebruik te maken van energie-efficiëntere technologieën. In de loop van de tijd evolueerde de quotering en er werden drie klasses toegevoegd: A+, A++ en A+++. Dit zorgde echter voor verwarring bij de consument.

Vanaf 2021 worden deze A+, A++, A+++ classificaties afgeschaft voor koelkasten (inclusief wijnkelders), wasmachines, wasdrogers en vaatwassers. Vanaf dan zal het nieuwe classificatiesysteem alleen nog de A tot G classificaties gebruiken.

De nieuwe regelgeving geldt voor Europese consumenten en zal ook van toepassing zijn in niet-EU-landen zoals bijvoorbeeld Noorwegen en Zwitserland.

Wat gebeurt er nu?

De nieuwe labels worden zowel online als in fysieke winkels gebruikt vanaf 1 maart 2021. Koop je voor die tijd een nieuwe koelkast, wasmachine, droger of vaatwasser? Vanaf september 2020 zullen tijdelijk beide classificaties aangegeven worden op je product.

Nieuw op het label is de QR code die consumenten aanvullende, officiële (niet commerciële) informatie verstrekt zodra de code wordt gescand met een smartphone. Deze data, beschikbaar voor alle Europese burgers, is te vinden in de EPREL EU database.

Laten we de oude en nieuwe labels even met elkaar vergelijken.

Hoe de oude labels werken

Momenteel varieert de classificatie voor energie-efficiëntie van A+++ (de meest efficiënte) tot G (de minst efficiënte) en houdt ze alleen rekening met de volgende factoren:

• Energieverbruik
• Opslagvolume
• Of het apparaat al dan niet een vriesvak heeft

Hoe de nieuwe labels werken

Deze nieuwe energielabels zullen niet alleen de energie-efficiëntie van het gebruik weergeven, maar ook andere elementen tonen die bijdragen aan een betere algemene duurzaamheid. Afhankelijk van het product zal de EU-wetgeving inzake ecologisch ontwerp informatie bevatten over factoren zoals:

• Herstelbaarheid
• Recycleerbaarheid
• Onderhoud
• Herbruikbaarheid
• Upgrades
• Afvalverwerking van apparaten

Bekijk de nieuwe labels voor elke productcategorie

Wat betekent dit nu voor jouw
Samsung-producten?

Onze energielabels voor koelkasten, wasmachines, wasdrogers en vaatwassers zullen worden afgestemd op de nieuwe wetgeving. We streven ernaar dat onze producten niet alleen zo energiezuinig mogelijk zijn, maar ook zo krachtig en innovatief als ze maar kunnen zijn.