Користете го информативниот екран на поклопецот на Galaxy Z Flip3 5G

Во споредба со претходниот Galaxy Z Flip, четири пати поголемиот екран на поклопецот на Galaxy Z Flip3 5G ви овозможува попрактично да видите повеќе информации. Потребни се само неколку допири и лизгање по екранот за да ги видите тековните известувања, процентот на батеријата, датумот и времето без да го отворите уредот. Погледнете го вашиот Galaxy Z Flip3 5G за брз поглед на удобниот екран на поклопецот.

Пред да ги испробате наведените препораки, проверете дали софтверот на уредот и поврзаните апликации се ажурирани со најновата верзија. За да го ажурирате софтверот на вашиот мобилен уред, следете ги овие чекори:

Чекор 1 Одете во Поставки> Ажурирање на софтвер.

Чекор 2 Допрете Преземи и инсталирај.

Чекор 3 Следете ги упатствата на екранот.

Пристапете до различни функции на екранот на поклопецот

Подобрениот и четири пати поголемиот екран на поклопецот на Galaxy Z Flip3 5G го олеснува прегледувањето на повеќе содржини. Можете да пристапите до различни карактеристики како што се Брзи поставки, Известувања, Управување со виџети, Samsung Pay (плаќање) и други без отворање, туку само со едноставно повлекување по екранот на поклопецот.

Galaxy Z Flip3 5G Брз преглед по екран на поклопецот.

Ако екранот на поклопецот е исклучен, притиснете го страничното копче или допрете двапати на екранот, а потоа на него веднаш можете да ги видите времето, датумот, состојбата на батеријата и непрочитаните известувања. Подолу, погледнете ги достапните функции во секоја насока на лизгање.

1 Брзи поставки

Може да го промените режимот на звукот или осветленоста на екранот на поклопецот, за тоа повлечете надолу на часовникот.

Galaxy Z Flip3 5G екран на поклопецот samsung pay.

Забелешка: За да го уредите екранот на поклопецот, стартувајте ја апликацијата Поставки и допрете Екран на поклопецот (Cover screen).

2 Погледнете известувања

Кога ќе примите нови известувања, тие ќе се појават на екранот на поклопецот. За да го видите известувањето, повлечете надесно на часовникот и изберете го известувањето. Со лизгање можете да видите до 8 реда известувања. 

Galaxy Z Flip3 5G екран на поклопецот со известувања.

За да ги видите деталите на известувањето, допрете Отвори апликација и раширете го уредот. Апликацијата ќе се активира веднаш и ќе може да го видите известувањето. Ако допрете Одговори и го раширите уредот, можете да одговорите во апликацијата Порака.

Забелешка: Ако екранот е заклучен, мора да го отклучите откако ќе допрете Отвори апликација за да ги видите деталите на известувањето.

3 Управување со виџети

Може да поставите виџети како што се Музика, Време, Дневен распоред, Следен аларм, Тајмер како виџети на екранот на поклопецот и можете да управувате со нив од екранот на поклопецот без да го отворате уредот. На пример, ако ја поставите музичката контрола како виџет на екранот на поклопецот, музичката контрола ќе се појави на екранот на поклопецот. Повлечете налево на часовникот и допрете ги иконите за управување со репродукцијата. 

Galaxy Z Flip3 5G екран на поклопецот Управување со виџети.

За да поставите виџет на екранот на поклопецот, следете ги следниве чекори.

Чекор 1 Отворете Поставки и потоа допрете Екран на поклопецот.

Чекор 2 Изберете Виџети.

Чекор 3 Изберете виџети за прикажување на Екранот на поклопецот.

Galaxy Z Flip3 5G екран на поклопецот Поставки за виџети.

За да го смените редоследот на виџетите, допрете Преуредување (Reorder) во горниот десен агол на екранот.

Galaxy Z Flip3 5G екран на поклопецот Преуредување на виџети.

4 Стартувајте Samsung Pay и плаќајте со Samsung Pay

Кога користите Samsung Pay, не треба повеќе да го раширувате вашиот Galaxy Z Flip3 5G. Само повлечете нагоре за да го стартувате Samsung Pay, а потоа изберете ја картичката со која корисникот би сакал да плати.

Galaxy Z Flip3 5G екран на поклопецот samsung pay.

Забелешка:

 • За да плаќате со Samsung Pay, уредот може да бара поврзување со Wi-Fi или мобилна мрежа во зависност од регионот.
 • Оваа функција може да не е достапна во зависност од давателот на услугата или моделот.

Променете го Изгледот на часовникот на Екранот на поклопецот

Можете, исто така, лесно да го променете Изгледот на часовникот на екранот на поклопецот. За да го смените Изгледот на часовникот, допрете двапати на екранот на поклопецот и потоа притиснете и задржете Изглед на часовникот. Ќе видите разни стилови на часовникот на екранот на поклопецот. Изберете го омилениот стил на часовник со повлекување налево или надесно.

Galaxy Z Flip3 5G екран на поклопецот Изглед на часовникот.

Ако сакате да ја промените сликата во позадината на Изгледот на часовникот, изберете Поставки за екранот на поклопецот како последна опција и отворете го уредот, па благодарение на континуитетот на апликацијата, ќе се отворат поставките за промена на сликата во позадина.

Galaxy Z Flip3 5G Поставки за екранот на поклопецот.

Алтернативно, можете да ја поставите со одење во Поставки> Екран на поклопецот> Стил на часовник> Слика во позадина.

Позадина на екранот на поклопецот.

Забелешка: Сликите на екранот и менијата на уредот може да варираат во зависност од моделот на уредот и верзијата на софтверот.

Дознајте повеќе за тоа како да се грижите за преклопните уреди Galaxy на ‘Мерки на претпазливост при користење на преклопни уреди Galaxy, со поддршка на Samsung

Како да ја користите апликацијата Samsung Members

Ако се соочувате со тешкотии со вашиот мобилен телефон, таблет или уреди за носење Samsung, можете да ни испратите прашање во апликацијата Samsung Members. Дознајте повеќе за испраќање извештај за грешка.

Благодариме за повратните информации