Problemi sa bežičnim punjenjem

Da li imate problema sa bežičnim punjenjem? Ako vaš uređaj podržava bežično punjenje, a ipak imate problema, pratite vodič za rešavanje problema u nastavku. Postoji nekoliko mogućih uzroka vašeg problema, kao što su nestabilna veza između podloge za punjenje i uređaja, loša veza uzrokovana futrolom telefona ili korišćenje punjača koji nije kompatibilan sa vašim uređajem.

Pre nego što isprobate dolenavedene preporuke, obavezno proverite da li su softver vašeg uređaja i povezane aplikacije ažurirani na najnoviju verziju. Za ažuriranje softvera mobilnog uređaja pratite sledeće korake:

1. korak Idite u Podešavanja > Ažuriranje softvera.

2. korak Dodirnite Preuzimanje i instalacija.

3. korak Pratite uputstva na ekranu.

1. provera Da li je vaš uređaj pravilno postavljen na podlogu za punjenje?

Proverite da li je uređaj postavljen direktno na središnji deo podloge, bez prepreka. Najčešći razlog ometanja bežičnog punjenja je nepravilno postavljanje na podlozi za punjenje. Bežična veza između uređaja i podloge za punjenje može biti ometena, čime se prekida napajanje. Sklopivi uređaji kao što su Galaxy Fold ili Galaxy Z Flip treba da budu zatvoreni i postavljeni tako da zadnja strana bude okrenuta prema punjaču. Pogledajte Korisnički priručnik da biste proverili kontaktnu tačku punjenja za dati model uređaja.

Postavite uređaj u središte podloge za punjenje

2. provera Proverite šta će se desiti ako uklonite sve dodatke uređaja pre punjenja

Proverite šta će se desiti ako uklonite futrolu, masku ili druge dodatke sa uređaja. Nemojte da postavljate metalne predmete, magnete ili RFID kartice, držače ili kreditne kartice između uređaja i bežičnog punjača. Oni mogu da blokiraju bežične signale ili da uzrokuju pregrevanje.

uklonite futrolu pre punjenja

Proverite šta će se desiti ako uklonite futrolu pre punjenja.

nalepnice ili metalne futrole ometaju punjenje

Magnetne nalepnice ili metalne futrole mogu da ometaju bežično punjenje.

uklonite dodatke pre punjenja

Pre punjenja uklonite sve držače, kreditne kartice ili predmete koji se lepe za vaš uređaj.

3. provera Postarajte se da koristite bežični punjač ili kabl koji je odobrila kompanija Samsung

Koristite samo odobrene bežične punjače kompanije Samsung. Bežični punjači kompanije Samsung kompatibilni su sa većinom Galaxy uređaja i osmišljeni su za punjenje u optimalnim uslovima. Pored toga, obavezno koristite AC adapter i USB kabl priložen uz bežični punjač.

Brzo bežično punjenje podržano je samo na uređajima koje su sertifikovali kompanija Samsung i Wireles Power Consortium (WPC). Ako koristite bežični brzi punjač koji nije proizvela kompanija Samsung, proverite sertifikacije kod proizvođača ili na početnoj stranici WPC.

Oznaka sertifikacije WPC(Qi) na bežičnom punjaču

Oznaka sertifikacije „WPC(Qi)” na bežičnim punjačima koje je odobrila kompanija Samsung.

Napomena:

  • Neki brzi bežični punjači bez sertifikacije WPC(Qi) testirani su zbog izazivanja potencijalnog preopterećenja kola za punjenje smart telefona. Shodno tome, funkcija Brzo bežično punjenje može da bude ograničena i možda neće raditi pravilno na brzim bežičnim punjačima bez ove sertifikacije. Pre svega, vaš punjač treba da bude sertifikovan za brzo bežično punjenje od strane kompanije Samsung u kategoriji sertifikacije WPC, a brzo punjenje može biti ograničeno kod punjača bez potvrde.
  • To je sigurnosna mera za sprečavanje oštećenja uređaja. Ako želite da koristite funkciju Brzo bežično punjenje na bežičnom punjaču koji nije odobrila kompanija Samsung, potvrdite da vaš punjač ima sertifikaciju WPC(Qi) i sertifikaciju Brzo bežično punjenje kompanije Samsung pre korišćenja. To možete utvrditi tako što ćete potražiti oznaku sertifikacije WPC(Qi) ili pročitati informacije o proizvodu.

4. provera Opcija Brzo bežično punjenje

Ako vaš uređaj podržava brzo punjenje, preporučuje se AFC (Prilagodljivo brzo punjenje). Ako se vaš uređaj sporo puni, proverite da li uređaj podržava funkciju brzog punjenja.

Podešavanja za bateriju Podešavanja za bateriju

1. korak U opciji Podešavanja idite u Kontrola baterija i uređaja i izaberite Baterija.

Još podešavanja za bateriju Još podešavanja za bateriju

2. korak Listajte do dna i izaberite Više podešavanja baterije.

omogućite podešavanja brzog punjenja omogućite podešavanja brzog punjenja

3. korak Omogućite Brzo bežično punjenje.

Napomena:

  • Ne možete da omogućite ili onemogućite ovu funkciju tokom punjenja.
  • Brzo punjenje neće biti omogućeno kada je uređaj povezan sa računarom ili USB uređajem koji ne podržava Brzo punjenje.

5. provera Proverite da li se uređaj ne pregreva

Da li je vaš uređaj topliji nego inače? Pregrevanje može da utiče na performanse uređaja i efekat punjenja. Ako pokrenete više aplikacija istovremeno, igrate igrice duže vreme ili strimujete sadržaj, baterija uređaja može da se pregreje. Zatvorite nekorišćene aplikacije, isključite uređaj i ostavite ga da se ohladi. Pokušajte da ga punite nakon što više nije pregrejan.

6. provera Pogledajte performanse bežičnog punjenja uz pomoć aplikacije Samsung Members

Možete da proverite performanse bežičnog punjača pomoću aplikacije Samsung Members. Ako pratite uputstva i postavite uređaj na bežični punjač, obaviće samodijagnostikovanje problema (ako ih ima) i prikazaće rezultate.

Samsung Members Pronađi pomoć Samsung Members Pronađi pomoć

1. korak Otvorite aplikaciju Samsung Members, zatim idite u opciju Pronađi pomoć, koja se nalazi u donjem desnom uglu.

Samsung Members Prikaz testiranja Samsung Members Prikaz testiranja

2. korak U opciji Dijagnostika izaberite Prikaži testove.

Samsung Members Bežično punjenje Samsung Members Bežično punjenje

3. korak Dodirnite Bežično punjenje.

Samsung Members Stavite telefon na bežični punjač Samsung Members Stavite telefon na bežični punjač

4. korak Pratite uputstva na ekranu i postavite uređaj preko bežičnog punjača.

Napomena: Snimci ekrana uređaja i meniji mogu da variraju u zavisnosti od modela uređaja i verzije softvera.

Kako se koristi aplikacija Samsung Members

Ako iskusite poteškoće u radu Samsung mobilnih uređaja, tableta ili nosivih uređaja, možete da nam pošaljete pitanje u aplikaciji Samsung Members. Saznajte više o slanju izveštaja o greški.

Zahvaljujemo na povratnim informacijama