Bij Samsung krijgen we veel vragen over de ideale tv-maten, het verschil tussen inches en centimeters en andere vragen over tv-afmetingen. In dit artikel hopen we je een eind op weg te helpen met een paar antwoorden op dergelijke vragen.

Tv-afmetingen: welke maat heb je nodig?

De schermgrootte van de tv hangt zoals gezegd van verschillende factoren af. Sommige mensen houden van een compacte tv, voor anderen kan het scherm niet groot genoeg zijn. Het hangt er ook vanaf hoe vaak en waarvoor je je tv precies gebruikt.
Een min of meer objectieve manier om de maat van je nieuwe tv te bepalen, is de kijkafstand ten opzichte van je tv. Waarbij je elke meter kijkafstand ruwweg in 13 inch beeldformaat om moet zetten. Bij een afstand van 2.5 tot 3 meter van je tv, heb je dan een scherm van ongeveer 50 inch nodig. Zie de tabel hieronder voor een indicatie van de verschillende tv-maten en de bijbehorende kijkafstand die je aan kunt houden.

Tv inches

Hoe zit dat nu met inches en centimeters? Tv-maten worden in inches vermeld. Een inch is een maateenheid die in Angelsaksische landen wordt gebruikt. Deze eenheid wordt ook wel de Engelse duim genoemd en één inch komt overeen met 25,4 millimeter ofwel 2,54 centimeter.
De maat van de tv in inches is de wereldwijde standaard, waarbij de maat diagonaal over het beeldscherm wordt gemeten. De eventuele randen om het scherm tellen niet mee. Het gaat puur om het formaat van het beeldscherm. Ook onze Samsung tv's . Tv's zijn natuurlijk te koop in een groot aantal verschillende maten. De grootte die jij kiest heeft te maten met je persoonlijke voorkeuren, de ruimte in je kamer en de kijkafstand ten opzichte van de tv.

Tv-maten lengte breedte

Tv-maten worden in de regel dus altijd in inches vermeld, die diagonaal over het scherm worden gemeten. De lengte en breedte zijn voor het scherm niet relevant en worden vrijwel nergens gebruikt. Bij een beeldschermformaat van 42 inch (een veelvoorkomende maat voor tv's) heb je het over 107 centimeter. Maar bij breedbeeld-tv's kom je bij een diagonale maat van 107 cm uit op 93 centimeter in de breedte en 53 centimeter in de hoogte.
Als je een nieuwe tv koopt, wil je mogelijk ook weten wat de lengte, breedte en diepte van het apparaat is. Om te weten of je deze wel op je tv-meubel kwijt kunt, bijvoorbeeld. Deze technische gegevens hebben we bij Samsung duidelijk op de pagina van de verschillende modellen staan.

TV maten

INTERESSANT VOOR JOU

Samsung Curved Smart TV woonkamer

Smart TV kopen

Samsung Smart Hub Tizen

Nieuwste Samsung TV

Curved TV scherm bouwwerk

Voordelen Curved TV