Parallel-import TV

Home > Samsung Televisie > Parallel-import TV

Samsung TV header

Wat is parallel-import? Dat is de niet-officiële invoer van spullen uit het buitenland. Vaak worden deze spullen door handelaren of particulieren ingevoerd, om kosten te besparen of nieuwe modellen eerder te kunnen bemachtigen. Ook Samsung-apparatuur wordt regelmatig vanuit het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland, ingevoerd. Het gaat hierbij vaak om Samsung-televisies.

Grijze import van jouw TV

Jouw smart-TV in Duitsland kopen? Dat is dus grijze import of parallel-import. Niet de fabrikant van de TV importeert het toestel, maar dat doe je zelf. Het kan ook zo zijn dat je jouw televisie niet zelf uit het buitenland haalt, maar dat je een model koopt dat via grijze import in Nederland of België terecht is gekomen.

Grijze import of parallel-import is niet illegaal. In Europa hebben we tenslotte een vrije markteconomie en open grenzen. Toch kunnen er problemen ontstaan als gevolg van de grijze import van jouw TV, waarover we je verderop in dit artikel wat meer vertellen.

De voordelen van parallel-import

Het grote voordeel van parallel-import of grijze import zit 'm meestal in de kosten. Om verschillende redenen kan het zomaar zijn dat je (geïmporteerde) Samsung smart-TV in Duitsland een stuk goedkoper is. Een andere reden is dat sommige modellen in Nederland of België (nog) niet leverbaar zijn, maar in Duitsland wel. Sommige mensen willen dan niet wachten of het model nog op de Nederlandse of Belgische markt wordt geïntroduceerd, maar halen hun TV uit Duitsland. Overigens hebben we het niet alleen over de import uit Duitsland, maar is dat in de praktijk wel het land van waaruit de meeste grijze import komt.

Problemen als gevolg van parallel-import

Parallel-import levert niet alleen maar voordeel op. Het heeft natuurlijk een reden dat sommige toestellen niet in Nederland of België worden geleverd en ook zijn deze apparaten vaak nog niet op de lokale markt voorbereid.

Als we onze televisies via de officiële kanalen in Nederland of België verkopen, zorgen we ervoor dat ze voor de Nederlandse markt zijn voorbereid. Als je een televisie in bijvoorbeeld Duitsland koopt, is deze nog niet voorbereid op de Nederlandse markt. Dat houdt in dat de profielen van TV-aanbieders als Ziggo en CanalDigitaal niet in de software zijn opgenomen. De zenders die je ontvangt worden dan niet in de juiste volgorde in de zenderlijst geplaatst. Kortom: als je een Duitse TV koopt, staan de Duitse zenders op de eerste plekken in de zenderlijst.

Ook ontbreekt de door de Nederlandse of Belgische gecertificeerde voorbereiding van de CI+ module. Dat is belangrijk als je gebruik wilt maken van de interne tuner van de TV, in plaats van een decoder.

Landcode veranderen Samsung-TV

Als je jouw TV bij een handelaar vanuit de grijze import koopt, hebben sommige van die handelaren de landcode al veranderd. Of ze bieden je aan om die landcode om te zetten naar de Nederlandse landcode.
Je kunt dan zo op het eerste oog niet meer zien dat de TV uit de parallelle import komt, want de taal van de menu's is ook heel eenvoudig op het Nederlands te zetten.

De landcode van de TV wordt via het servicemenu (normaal gesproken is dit alleen bedoeld voor monteurs) van de televisie gewijzigd en daarmee is in ieder geval het euvel van de zenderlijst opgelost. Na het omschakelen van de landcode naar het Nederlands, komen de gebruikelijke Nederlandse zenders als eerste voor in de zenderlijst.

Het probleem van dit zogenoemde wijzigen van de 'localset' is dat de garantie voor de lokale markt vervalt. De verkopende partij moet in dit geval voor de garantie zorgen. Komt deze partij niet over de brug, dan kun je niet bij Samsung aankloppen, omdat de fabrieksgarantie door het wijzigen van de localset is komen te vervallen. Om deze reden raden we bij Samsung het wijzigen van de landcode niet aan.

Hoe verander je de landcode van je Samsung-TV ? Dat gebeurt via het servicemenu, waarmee je de televisie bij problemen ook terug kunt zetten naar de fabrieksinstellingen. Om het servicemenu te bereiken, heb je de originele afstandsbediening van je Samsung smart-TV nodig. Zorg ervoor dat de TV uitstaat. Druk vervolgens op de afstandsbediening achtereenvolgens op de volgende knoppen:

Info > Menu > Mute > Power.

De TV springt nu aan met het servicemenu in beeld. Hier vind je ook de optie om de landcode te wijzigen naar de Benelux-versie. Werkt de bovenstaande code niet op jouw TV-model, probeer dan de volgende code:

Mute > 1 > 8 > 2 > Power

Nogmaals: het wijzigen van de landcode raden we bij Samsung niet aan. Hiermee vervalt je recht op fabrieksgarantie en zul je moeten aankloppen bij de verkoper van het geïmporteerde model om aanspraak te maken op garantie.

Samsung-TV buitenlands model

Hoe kun je behalve in het servicemenu controleren of je een buitenlands model TV hebt? Op de achterzijde van de TV tref je een witte sticker aan. Hierin staat voor de lokale markt de lettercode S/XXN of XXN als laatste in de reeks aangegeven. Ontbreekt deze lettercode? Dan heb je te maken met een geïmporteerd model.

Met een buitenlands model TV heb je natuurlijk ook te maken als je zelf je Samsung-TV uit Duitsland of een ander land haalt. Of wanneer je weet dat je je TV vanuit de grijze import via een handelaar koopt. Dat hoeft overigens geen probleem te zijn, als je maar weet dat je een model uit de grijze import hebt en de eigenschappen of problemen die daarbij komen kijken voor lief neemt.

Het spreekt voor zich dat de Engels, Duitse en Franse - of waar ze dan ook vandaan komen - Samsung-TV's technisch net zo goed zijn als de Nederlandse. Het is echter wat anders wanneer je denkt gewoon een goedkopere Nederlandse TV te kopen en die blijkt afkomstig te zijn uit de grijze import met alle eventuele nadelen van dien.

INTERESSANT VOOR JOU

verschillen in resolutie beeldscherm

Smart TV vergelijken