Wat moet ik doen als mijn wasmachine stopt tijdens een wasbeurt

Het kan nodig zijn om je wasmachine te resetten als deze is gestopt tijdens een wasbeurt. Het probleem kan diverse oorzaken hebben, het kan bijvoorbeeld een probleem zijn met het filter, de afvoerslang of een verkeerde installatie.

Check altijd de onderstaande stappen om je probleem te achterhalen en te verhelpen. 

Het filter van de wasmachine controleren

Verwijder de klep rechtsonder aan de voorkant van de wasmachine. Hier vind je een grote dop en een kleine dop. Trek aan de kleine dop, er komt nu een waterslang tevoorschijn van +/- 20 cm. Verwijder de dop en laat het water er uitlopen in bijvoorbeeld een opvangbakje of plastic zak. 
 

Wanneer je dit hebt gedaan of je ziet alleen de grote dop, kun je verder gaan met het volgende: 
Draai de grote dop open. 

Let op: Er kan er altijd nog wat water uitkomen ook al is de machine leeg. Gebruik hiervoor een handdoek, opvangbak of plastic zak. Maak het filter schoon alsmede de ruimte waar deze in is geplaatst. Achterin deze ruimte bevindt zich een propeller/schoep. Controleer of de propeller/schoep vrij kan ronddraaien. Soms bevinden zich hier munten, beugels of andere (grote) voorwerpen in. Deze stap is voornamelijk belangrijk wanneer een wasmachine niet afpompt. (bijv. errorcode (foutcode) 5E). 

Controleer de afvoerslang en stabiliteit van de wasmachine

Verwijder de afvoerslang compleet uit de afvoerpijp. Zorg ervoor dat afvoerslang niet dieper dan 15 cm in de afvoerpijp hangt en gebruik altijd de meegeleverde zwanenhals (slanggeleider), zodat de slang niet kan verzakken in de afvoerpijp. Raadpleeg de handleiding voor de afmetingen en hoogte voor de installatie van de afvoerslang. Dit is voornamelijk belangrijk wanneer een wasmachine niet afpompt (bijv. errorcode (foutcode) 5E. Dit kan er ook voor zorgen dat een programma langer duurt of wanneer een wasmachine water blijft binnenpompen of errorcode (foutcode) 4E/LE wordt aangegeven. 
 

Dit komt door het zogenaamde heveleffect , wanneer de afvoerslang te diep in de sifon is geplaatst, wordt het water terug de wasmachine ingepompt in plaats van afgepompt. Wanneer je het programma centrifugeren laat draaien, kun je ook voorzichtig de afvoerslang omhoog trekken. Er zal een borrelend geluid te horen zijn en de machine pompt het water weg. 
 

Zorg ervoor dat de machine altijd stabiel staat. Meeverende ondergronden zoals een houten vloer of rubberen mat kunnen deze fouten veroorzaken of ervoor zorgen dat de machine gaat lopen of hevig schudden 


Stelpoten en contramoeren: de contramoeren moeten goed tegen de onderkant van de machine zijn aangedraaid. Raadpleeg hiervoor de handleiding. Draai de contramoeren aan elke 6 maanden tot 1 jaar. De contramoeren kunnen in sommige omstandigheden een beetje los trillen. 

Informatie om foutcodes oplossen zoals UE en SUD

UE betekent onbalans: dit komt door de belading in de wasmachine, zoals een dekbed, kussen of andere grote soort wasgoed. Deze nemen veel vocht op en worden daardoor zwaar. De wasprestaties verbeteren als je wasgoed van verschillend formaat samen wast.
 

SUD betekent teveel schuimvorming, er is waarschijnlijk teveel wasmiddel gebruikt. Wij adviseren om de stroom van de machine te halen, 2 a 3 liter kokend water door de zeepbak te spoelen en het water via het filter rechtsonder weg te laten lopen. Zorg er wel voor dat het water ergens mee kan worden opgevangen, door bijvoorbeeld handdoeken neer te leggen of een vuilniszak te gebruiken. 

Voer de kalibratiemodus uit voor meer stabiliteit

Voor de eerste ingebruikname of in geval van problemen adviseren wij om, indien deze mogelijkheid aanwezig is op de wasmachine, de kalibratiemodus uit te voeren. 

1 Verwijder wasgoed of andere inhoud uit de machine en schakel de machine uit.
2 Druk de knoppen 'Temp' en 'Eindtijd' tegelijkertijd in en druk tevens op de knop 'Aan/uit'. Vervolgens wordt de machine ingeschakeld.
3 Druk op de startknop om 'Kalibratiemodus' te activeren.
4 De wastrommel draait ongeveer 3 minuten lang rechtsom en linksom.
5 Als 'Kalibratiemodus' is voltooid, wordt 'End (En)' weergegeven op het display en wordt de machine automatisch uitgeschakeld. De wasmachine is nu gereed voor gebruik.
Samsung Community Samsung Community

Samsung Community

Stel je vraag aan onze Samsung community
of deel je ervaringen met andere gebruikers.

Repair service Repair service

Repair Service

Je probleem niet kunnen verhelpen?
Bekijk onze reparatie services.

Bedankt voor je feedback!