Wat betekent de foutcode op het display van mijn wasmachine?

Als je wasmachine een probleem heeft, kan er een code op het display verschijnen. Elke code wijst op een ander probleem met jouw toestel en dit kan vaak worden verholpen zonder een technicus te bellen. Gebruik de onderstaande tabellen om de oorzaak van je code en mogelijke oplossingen vast te stellen.

Als je een foutcode ziet die niet in de lijst staat of als je alle mogelijke oplossingen hebt geprobeerd en het probleem blijft bestaan, neem dan contact op met het dichtstbijzijnde Samsung Service Center.

Code begint met een nummer

Wasmachinecodes tabel

Code

Reden

Oplossing

1C, 1E

Probleem in waterpeilsensor

• Schakel het apparaat uit via de hoofdschakelaar en wacht 1 minuut.
  • Schakel het apparaat weer in en start een nieuw programma.

3C, 3E, 3E1, 3E2, 3E3, 3E4

Probleem met de motor

• Schakel het apparaat uit via de hoofdschakelaar en wacht 1 minuut.
  • Schakel het apparaat weer in en start een nieuw programma.
Washing machine codes table

4C, 4E

Probleem in watertoevoer

• Controleer of de waterkraan helemaal open staat en er water stroomt.
  • Controleer of de waterdruk voldoende is (min: 0.5 bar, max: 8 bar). Er moet minstens 4 liter water per minuut uit de kraan stromen.
  • Controleer of de watertoevoerslang niet verstopt of geknikt is.
  • Controleer of de afvoerslang op de juiste hoogte is bevestigd.

3CP

Elektronisch besturingsprobleem

• Schakel het apparaat uit bij het net uit (stekker eruit) en wacht dan 1 minuut.
  • Schakel het apparaat weer in en start een nieuw programma.
  • Start de cyclus opnieuw.
Washing machine codes table
Washing machine codes table

4C2, 4E1, 4E2, 4Ed

Probleem met de watertemperatuur

• Controleer of je waterslang is aangesloten op de koude en niet op de warmwatertoevoer.
  • Koud water wordt meestal aangegeven door een blauwe kraan.

5C, 5E

Probleem met de afvoer

• Gebruik de noodslang om overtollig water uit het vat te laten lopen.
  • Controleer de afvoerslang en de afvoeraansluiting op knikken en verstoppingen.
  • Zorg ervoor dat de afvoerslang niet verstopt is en dat hij helemaal recht is tot aan het afvoersysteem. De afvoerslang moet op een hoogte van ten minste 60 cm worden geïnstalleerd.
Washing machine codes table

6E

Waterverwarmer werkt niet

8C

MEMS-sensor kwestie

• Schakel het apparaat uit en start de cyclus opnieuw.
5

8E

Probleem met elektriciteit

• Schakel het apparaat uit via de hoofdschakelaar en wacht 1 minuut. Schakel het apparaat weer in en start een nieuw programma.

9E1, 9E2, 9H1

Probleem met stroom

• Schakel het apparaat uit en wacht 1 minuut voordat je het weer inschakelt.
  • Als dit het probleem niet oplost, controleer dan of het stopcontact waarin het apparaat is gestoken wel werkt.
  • Als er nog steeds geen stroom is, moet je misschien de zekering in de stekker van de wasmachine vervangen.
Washing machine codes table

11E

Laag waterpeil gedetecteerd

• Controleer of het niveau van de afvoerslang niet lager is dan de onderkant van de wasmachine.
  • Zorg ervoor dat het uiteinde van de afvoerslang op de vloer ligt en niet verstopt is.
  • Controleer op een waterlek.
  • Als er geen teken van water is, schakel dan de stroom gedurende 1 minuut uit. Sluit het opnieuw aan, en probeer het opnieuw.

12E

Knop problemen

• Controleer of er knoppen vastgeplakt zitten.
  • Haal de stekker uit het stopcontact en reinig de knoppen met een licht bevochtigde doek.
Washing machine codes table

13E

Fout in signaalcommunicatie

• Wacht een paar minuten, de machine kan automatisch terugkeren naar de normale werking.
  • Als dat niet gebeurt, schakel dan de wasmachine uit en start de cyclus opnieuw.

14E

Knop problemen

• Controleer of er knoppen vastgeplakt zitten.
  • Haal de stekker uit het stopcontact en reinig de knoppen met een licht bevochtigde doek.

18E

Knop problemen

• Controleer of er knoppen vastgeplakt zitten.
  • Haal de stekker uit het stopcontact en reinig de knoppen met een licht bevochtigde doek.
8

Code begint met een letter

Wasmachinecodes tabel

Code

Reden

Oplossing

AC6, AC, AE

Fout in signaalcommunicatie

• Wacht een paar minuten, de machine kan automatisch terugkeren naar de normale werking.
  • Als dat niet gebeurt, schakel dan de wasmachine uit en start de cyclus opnieuw.

bE1, bE2, bE3

Knop problemen

• Controleer of er knoppen vastgeplakt zitten.
  • Haal de stekker uit het stopcontact en reinig de knoppen met een licht bevochtigde doek.
Washing machine codes table

CE

Probleem met de watertemperatuur

• Controleer of je waterslang is aangesloten op de koude en niet op de warmwatertoevoer.
  • Koud water wordt meestal aangegeven door een blauwe kraan.

dC, DC, DC1, dE, dE1

Problemen met de deur

• Controleer of de deur volledig gesloten is en of er niets tussen de deur zit.
  • Raadpleeg de handleiding van je apparaat voor een optimale belading.
Washing machine codes table

DDC, ddC

De toevoegdeur werd geopend zonder op start/pauze te drukken

• Druk de toevoegdeur dicht en druk op start/pauze om het opnieuw te proberen.

dE2

Probleem met de aan/uit schakelaar

• Haal de stekker uit het stopcontact, wacht 5 minuten en probeer het opnieuw.
Washing machine codes table

E1

Probleem in watertoevoer

• Controleer of de waterkraan helemaal open staat en er water stroomt.
  • Controleer of de waterdruk voldoende is (min: 0.5 bar, max: 8 bar). Er moet minstens 4 liter water per minuut uit de kraan stromen.
  • Controleer of de watertoevoerslang niet verstopt of geknikt is.
  • Controleer of de afvoerslang op de juiste hoogte is bevestigd.

E2

Probleem met de afvoer

• Gebruik de noodslang om overtollig water uit het vat te laten lopen.
  • Controleer de afvoerslang en de afvoeraansluiting op knikken en verstoppingen.
  • Zorg ervoor dat de afvoerslang niet verstopt is en dat hij helemaal recht is tot aan het afvoersysteem. De afvoerslang moet op een hoogte van ten minste 60 cm worden geïnstalleerd.
Washing machine codes table

E3

Overstromingsfout

• Er kan te veel waspoeder/vloeistof zijn toegevoegd.
  • Schakel het apparaat uit en wacht 1 minuut.
  • Schakel de stroom weer in. De afvoerpomp moet de wasmachine leegpompen.

E4

De lading in de trommel is uit balans

• Dit is geen fout. Het apparaat heeft een onevenwichtige belasting gedetecteerd en heeft het draaien om veiligheidsredenen gestopt.
  • Zorg ervoor dat het apparaat op een vlakke, stabiele ondergrond staat.
  • Herverdeel de was door items toe te voegen of te verwijderen om de lading gelijkmatiger te maken.
  • Losse grote/zware voorwerpen zoals badmatten en grote handdoeken zullen niet alleen kunnen draaien. Voeg 2/3 extra handdoeken toe en centrifugeer nog een keer.
Washing machine codes table

E5, E6

Waterverwarmer werkt niet

E7

Probleem in waterpeilsensor

• Schakel het apparaat uit via de hoofdschakelaar en wacht 1 minuut.
  • Schakel het apparaat weer in en start een nieuw programma.
Washing machine codes table

E8

Probleem met de watertemperatuur

• Controleer of je waterslang is aangesloten op de koude en niet op de warmwatertoevoer.
  • Koud water wordt meestal aangegeven door een blauwe kraan.

E9

Laag waterpeil gedetecteerd

• Controleer of het niveau van de afvoerslang niet lager is dan de onderkant van de wasmachine.
  • Zorg ervoor dat het uiteinde van de afvoerslang op de vloer ligt en niet verstopt is.
  • Controleer op een waterlek.
  • Als er geen teken van water is, schakel dan de stroom gedurende 1 minuut uit. Sluit het opnieuw aan, en probeer het opnieuw.
Washing machine codes table

EA, EB

Probleem met de motor

• Schakel het apparaat uit via de hoofdschakelaar en wacht 1 minuut.
  • Schakel het apparaat weer in en start een nieuw programma.

EC

Fout in temperatuursensor

• Schakel het apparaat uit via de hoofdschakelaar en wacht 1 minuut.
  • Schakel het apparaat weer in en start een nieuw programma.
Washing machine codes table

FE

Fout in de ventilator

H1, HC, HE

Probleem met de watertemperatuur

• Controleer of je waterslang is aangesloten op de koude en niet op de warmwatertoevoer.
  • Koud water wordt meestal aangegeven door een blauwe kraan.
Washing machine codes table

HE1

Waterverwarmer werkt niet

HE2

Verwarming van de droger werkt niet

• Het drooggedeelte is om veiligheidsredenen uitgeschakeld omdat het apparaat detecteerde dat de temperatuur te hoog werd.
Washing machine codes table

HE3

Stoomfunctie werkt niet normaal

HEET

Toestel is te heet

• Dit is geen fout. Deze code betekent dat het apparaat te heet is. De ventilator van het apparaat blijft draaien totdat het apparaat voldoende is afgekoeld om het wasgoed te kunnen verwijderen (55°C).
  • Zodra het is afgekoeld, zal de deur ontgrendelen.
Washing machine codes table

LC, LC1, LE, LE1

Laag waterpeil gedetecteerd

• Controleer of het niveau van de afvoerslang niet lager is dan de onderkant van de wasmachine.
  • Controleer op een waterlek.
  • Als er geen teken van water is, schakel je de stroom uit en probeer opnieuw.

OC, OE, OF

Overstromingsfout

• Er kan te veel waspoeder/vloeistof zijn toegevoegd.
  • Schakel de stroom naar het apparaat uit, wacht 1 minuut en schakel de stroom weer in.
  • De afvoerpomp moet de wasmachine leegpompen.
Washing machine codes table

Plo

Probleem met stroom

• Schakel het apparaat uit bij de hoofdschakelaar en wacht 1 minuut voordat je het weer inschakelt.
  • Als dit het probleem niet oplost, controleer dan of het stopcontact waarin het apparaat is gestoken wel werkt.
  • Als er nog steeds geen stroom is, moet je misschien de zekering in de stekker van de wasmachine vervangen.

Sud

Er wordt te veel schuim gedetecteerd

• Meestal lost het apparaat dit zelf op, maar als dit niet het geval is, moet je een Eco-trommelreinigingscyclus of een katoencyclus van 90°C zonder wasmiddel of wasgoed draaien.
  • Als de code blijft bestaan, controleer dan het filter van de afvoerpomp en maak het filter van de watertoevoerslang schoon. Als er een opeenhoping van poederwasmiddel is, herhaal je de cyclus "Eco Drum Clean".
Washing machine codes table

t1, t2, tSt

Het apparaat staat in testmodus

• Schakel het apparaat uit via de hoofdschakelaar en wacht 1 minuut.
  • Schakel het apparaat weer in en start een nieuw programma.

tE, tE1, tE2, tE3, tC1, tC2, tC3

Fout in temperatuursensor

• Schakel het apparaat uit via de hoofdschakelaar en wacht 1 minuut.
  • Schakel het apparaat weer in en start een nieuw programma.
Washing machine codes table

Ub, UE

De lading in de trommel is uit balans

• Dit is geen fout. Het apparaat heeft een onevenwichtige belasting gedetecteerd en heeft het draaien om veiligheidsredenen gestopt.
  • Zorg ervoor dat het apparaat op een vlakke, stabiele ondergrond staat.
  • Herverdeel de was door items toe te voegen of te verwijderen om de lading gelijkmatiger te maken. Losse grote/zware voorwerpen zoals badmatten en grote handdoeken zullen niet alleen kunnen draaien. Voeg 2/3 extra handdoeken toe en centrifugeer nog een keer.

UC

Fluctuatie in de voedingsspanning

• Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit.
  • Schakel het apparaat uit via de hoofdschakelaar en wacht 1 minuut.
  • Controleer of de wasmachine niet is aangesloten op een ander apparaat of op een verlengsnoer.
  • Schakel het apparaat weer in en start een nieuw programma.

Symbolen en pictogrammen op je wasmachine zijn niet hetzelfde als codes. In plaats van je te vertellen dat er iets mis is, laten pictogrammen weten wat je wasmachine doet en geven ze extra informatie.

Let op: De beschikbare pictogrammen en hun uiterlijk verschillen per model.

Kledingstuk +

Kledingstuk+ Samsung wasmachine-pictogram

Het T-shirt met een + pictogram geeft aan dat je de cyclus kunt pauzeren om meer kleding toe te voegen. Sommige wasmachines hebben een Addwash deur, waardoor het nog makkelijker wordt om kleding toe te voegen tijdens een cyclus.

Kinderslot

Kinderslot Samsung wasmachine-pictogram

Het smiley-pictogram geeft aan dat Kinderslot is ingeschakeld. Alle andere knoppen op je wasmachine dan de aan/uit-knop en de draaiknop zijn uitgeschakeld. Bij sommige wasmachines wordt de deur ook vergrendeld.

Deurslot

Uitgestelde start Samsung wasmachine-pictogram

Het hangslot (zonder smiley) of het sleutelicoontje geeft aan dat de deur op slot is. De deur van de wasmachine gaat op slot als er een cyclus bezig is of als het niet veilig is om de deur te openen. Probeer de deur niet te openen zolang dit pictogram brandt.

Uitgestelde start

Uitgestelde start Samsung wasmachine-pictogram

Het klokpictogram geeft aan dat uitgestelde start in gebruik is. Uitgestelde start bereidt een cyclus voor om op een bepaald tijdstip te beginnen.

Resterende tijd

Resterende tijd Samsung wasmachine-pictogram

Het zandlopersymbool geeft aan hoeveel tijd er nog over is in de cyclus. Het getal dat op het display verschijnt terwijl de zandloper verschijnt, is de resterende tijd.

Signaal Uit

Signaal Uit Samsung wasmachine-pictogram

Het doorgestreepte luidsprekerpictogram geeft aan dat de signaalgeluiden aan het eind van een cyclus zijn uitgeschakeld.

Pure Cyclus / Zelfreiniging

Zelfreiniging Samsung wasmachine-pictogram

Het pictogram van een wastrommel verschijnt na een bepaald aantal wasbeurten. Het aantal hangt af van je model wasmachine. Dit pictogram laat je weten dat er een reinigingscyclus moet worden uitgevoerd.

Extra spoeling

Extra spoeling Samsung wasmachine-pictogram

De waterbak met een + pictogram geeft aan dat de extra spoelfunctie is ingeschakeld. Extra spoelen voegt extra tijd toe aan het spoelgedeelte van de cyclus om wasadditieven en parfums te helpen verwijderen.

Stoom

Stoom Samsung wasmachine-pictogram

Het wolkenpictogram geeft aan dat de optie stoom is ingeschakeld. Stoom wordt gebruikt om vlekken beter te behandelen en minder water te gebruiken bij het wassen van kleurechte kleding.

Binnenlamp

Binnenlamp Samsung wasmachine-pictogram

Het lamp-pictogram geeft aan dat het licht in de wasmachine is ingeschakeld.

Smart Control

Smart Control Samsung wasmachine-pictogram

Het Wi-Fi-pictogram geeft aan dat je wasmachine is verbonden met de Wi-Fi van jouw huis en de SmartThings-app. Sommige modellen ondersteunen ook de apps Smart Home en Smart Washer/Dryer.

Door Smart Control in te schakelen kun je het apparaat bedienen met de Smart Things app. Als je Smart Control niet hebt ingeschakeld, kun je het apparaat wel monitoren, maar niet op afstand bedienen.