Hoe voer ik een reset / fabriekinstellingen uit op mijn smartphone of tablet?

Een fabrieksreset, soms een harde reset of een masterreset genoemd, verwijdert alle persoonlijke informatie, wijzigingen en gegevens van je apparaat, waardoor het terugkeert naar dezelfde instellingen en informatie die het toestel had toen het de fabriek verliet.

De meest voorkomende redenen om een fabrieksreset uit te voeren zijn om softwareproblemen op te lossen of om ervoor te zorgen dat alle persoonlijke gegevens worden verwijderd voordat het apparaat aan iemand anders wordt gegeven. Er zijn drie belangrijke manieren om een fabrieksreset uit te voeren: via het menu ‘Instellingen’, via de knoppen op je toestel of via de service ‘Find My Mobile’.

Let op: De meeste Android-toestellen zijn beveiligd met Factory Reset Protection. Dit is een functie die door Google is ontworpen om te voorkomen dat je telefoon wordt gereset zonder jouw toestemming. Als je van plan bent om je apparaat aan iemand anders te geven nadat het is gereset, zorg er dan voor dat je je Google-account eerst van het apparaat verwijdert. Volg de stappen onder Google Device Protection voor meer details.

Maak een back-up van je apparaatKlik om uit te vouwen

Een fabrieksreset zal al het volgende permanent van je telefoon verwijderen:

• Alle persoonlijke gegevens.
  • Aangepaste instellingen.
  • Toepassingen die zijn gedownload van de Play Store.
  • Berichten.
  • Contacten.
  • Foto's.

Daarom is het aan te raden om, alvorens een fabrieksreset uit te voeren, eerst een back-up te maken van je gegevens.

Let op: Alle betaalde apps kunnen na het inloggen op je Google-account opnieuw worden gedownload.

Google-apparaatbeschermingKlik om uit te vouwen

De meeste Android-toestellen worden beschermd door de Factory Reset Protection (FRP) functie van Google. Als je apparaat is gereset met behulp van knoppen, wordt je gevraagd om je Google-wachtwoord in te voeren voordat je toegang krijgt. Deze functie is ontworpen als een beveiliging om te voorkomen dat ongewenste mensen je apparaat gebruiken als ze erin slagen om het te resetten zonder je toestemming, bijvoorbeeld als het is verloren of gestolen.

Als je FRP wilt verwijderen, moet je je Google-account van je toestel verwijderen voordat je het reset.

Let op: De stappen die in dit voorbeeld worden beschreven, moeten worden gevolgd als je toestel op Android Nougat, Oreo, Pie of 10 draait  Als je toestel een oudere versie van Android heeft, moet je wellicht via een van de volgende paden navigeren:

• Apps > Instellingen > Cloud en accounts > Accounts.
  • Apps > Instellingen > Accounts > Google.
1 Open “Instellingen” en tik op “Accounts en back-up”.
Tik op Accounts en back-up in het menu Instellingen
2 Tik op "Accounts".
Tik op Accounts
3

Tik op je Google-account. Als je Google-account al wordt weergegeven, tik je op het pictogram Meer opties (drie puntjes).

Tik op je Google-account
4 Tik op "Account wissen" en bevestig dit door op "Account wissen" te tikken.
Optie om je Google-account te verwijderen wordt weergegeven
5 Volg alle instructies die op het scherm verschijnen om je Google-account te verwijderen.
Fabrieksreset via het menu InstellingenKlik om uit te vouwen

De locatie van de Factory Reset-optie in je instellingen zal enigszins verschillen afhankelijk van het model en besturingssysteem van je apparaat.

Let op: De stappen die in dit voorbeeld worden beschreven, moeten worden gevolgd als je toestel op Android Nougat, Oreo, Pie of 10 draait Als je toestel een oudere versie van Android heeft, moet je wellicht via een van de volgende paden navigeren:

• Apps > Instellingen > Back-up en reset > Fabrieksgegevens resetten.
  • Apps > Instellingen > Privacy > Reset fabrieksgegevens.
1 Veeg naar boven om toegang te krijgen tot je apps en tik vervolgens op "Instellingen".
Instellingen-icoon
2 Tik op "Algemeen beheer".
Het menu Algemeen beheer is geselecteerd
3 Tik op "Resetten".
Resetten is geselecteerd in het instellingenmenu
4 Tik op "Fabrieksgegevens herstellen".
De optie voor het herstellen van fabrieksgegevens is geselecteerd
5 Tik op "Resetten".
Resetten is geselecteerd om een fabrieksreset uit te voeren
Fabrieksreset via Find My MobileKlik om uit te vouwen

Find My Mobile kan onder andere je apparaat op afstand lokaliseren, vergrendelen en/of wissen.

Voor een fabrieksreset met behulp van Find My Mobile:

• Je apparaat moet verbonden zijn met wifi of een mobiel netwerk.
  • Je toestel moet zijn aangemeld bij je Samsung Account.
  • De instellingen voor de afstandsbediening en de ontgrendeling op afstand moeten worden ingeschakeld.
1

Ga naar Find My Mobile.

Find My Mobile
2 Meld je aan met je Samsung-account.
Find My Mobile-inlogscherm
3 Aan de linkerkant van het scherm ziet je alle apparaten die verbonden zijn met je Samsung Account. Selecteer het apparaat dat je wilt resetten naar fabrieksinstelligen.
4 Klik op "Gegevens wissen".
De optie om gegevens op afstand te wissen is geselecteerd in Find My Mobile
5

Er kan je gevraagd worden om je identiteit te verifiëren. Als dat het geval is, verschijnt er een pop-upvenster en wordt je gevraagd om de verificatiecode in te voeren die naar je Samsung-telefoon of -tablet is verzonden. Voer de code in en klik dan op "Verifiëren". Zodra je identiteit is geverifieerd, klik je opnieuw op "Gegevens wissen" om verder te gaan.

Als je geen code ontvangt, heb je de mogelijkheid om dit op een andere manier te controleren. Klik op "Verifiëren met tekstbericht" of "Verifiëren met back-upcode". Als je een ander Galaxy-apparaat wilt gebruiken om je identiteit te verifiëren, klik je op "Verifiëren met een tekstbericht" en vervolgens op "Verifiëren met een ander Galaxy-apparaat".

6 Er verschijnt een pop-upvenster met de vraag om te bevestigen dat je je apparaat wilt wissen. Klik op "Wissen".
Bevestig dat je de gegevens in Find My Mobile wilt wissen
7 Er verschijnt nog een pop-upbericht waarin je wordt gevraagd om je Samsung Account-wachtwoord te bevestigen. Voer je wachtwoord in en klik vervolgens op "Volgende".
8 Je apparaat wordt naar de fabrieksinstellingen gereset en je kunt je apparaat niet meer op afstand bedienen.
Fabrieksreset op een smartphone met behulp van de knoppenKlik om uit te vouwen

Als je het apparaat niet kunt gebruiken omdat je niet meer kan inloggen, kan je een fabrieksreset uitvoeren met behulp van de knoppen op het apparaat.

Let op: De meeste Android-toestellen hebben veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat ze naar de fabrieksinstellingen worden gereset als ze worden gestolen. Als je een Google-account op je telefoon hebt, moet je deze gegevens invoeren nadat je de telefoon hebt gereset, dus zorg ervoor dat je het wachtwoord en de e-mail kent voordat je de telefoon reset.

Deze gegevens zijn hetzelfde wachtwoord en dezelfde e-mail die je gebruikt voor de Play Store. Als je het wachtwoord van je Google-account niet meer weet, kan je het Google-accountherstelhulpmiddel gebruiken om te herstellen of stel je Google-wachtwoord opnieuw in en gebruik dan je nieuwe wachtwoord om je Galaxy-apparaat te ontgrendelen. Het kan zijn dat je 24 uur (of langer) moet wachten voordat het nieuwe wachtwoord actief is.

1 Schakel het apparaat uit. Als je apparaat is vergrendeld, wordt je gevraagd om je pincode, wachtwoord of patroon in te voeren om je apparaat uit te schakelen. Als je je pincode, wachtwoord of patroon niet meer weet, wordt je toestel uitgeschakeld als de batterij leeg is.
2

Open het herstelmenu met behulp van de knoppen op je toestel. De toetscombinatie die nodig is om het herstelmenu te openen, verschilt per apparaat.

Als je apparaat een fysieke startknop heeft (bijvoorbeeld S6 of S7), houd je de knoppen Volume omhoog, Start en Aan/Uit gelijktijdig ingedrukt. Wanneer je het apparaat voelt trillen, laat je de aan/uit-knop los. Je apparaat zal weer trillen en er zal een menu verschijnen. Wanneer je dit ziet, laat je de overige knoppen los.

Fabrieksreset met knoppen op het apparaat met een startknop

Als je toestel geen fysieke startknop heeft, maar wel een aparte aan/uit-knop (bijvoorbeeld S8, S9, S10/S10+), druk dan tegelijkertijd op de knoppen Volume omhoog, Bixby en Aan/Uit totdat je toestel trilt en het Samsung-logo verschijnt. Je kant dan alle knoppen loslaten.

Fabrieksreset met knoppen op een Galaxy S10

Als je toestel geen startknop of een aparte aan/uit-knop heeft (bijvoorbeeld, Note10, Fold, Z Flip), druk dan tegelijkertijd op de knoppen Volume omhoog en Zijkant totdat je toestel trilt en het Samsung-logo verschijnt. Je kan dan de knoppen loslaten.

Fabrieksreset met knoppen op een Galaxy Note10
3

Zodra het herstelmenu op je apparaat is gestart, gebruik je de knoppen Volume omhoog en Volume omlaag om "Wis alle gebruikersgegevens" of "Wis gegevens/fabrieksreset" te selecteren en druk je vervolgens op de aan/uit-knop om te selecteren.

4

Gebruik de knoppen Volume omhoog en Volume omlaag om je keuze te bevestigen. Afhankelijk van je apparaat moet je misschien "Ja", "Ja - wis alle gebruikersgegevens" of "Fabrieksgegevens resetten" selecteren. Druk op de aan/uit-knop om te selecteren.

5

Je apparaat zal de fabrieksreset uitvoeren. Eenmaal voltooid zie je "Gegevens verwijderen uitgevoerd" onderaan het scherm. Druk op de aan/uit-knop om "Herstart apparaat" te selecteren.

Let op: Het kan een paar minuten duren voordat je apparaat is gereset. Wacht terwijl hij opnieuw opstart. Het apparaat zal automatisch worden ingeschakeld wanneer het klaar is om te worden ingesteld. Wanneer het apparaat wordt ingeschakeld, word je gevraagd de stappen te doorlopen om het apparaat in te stellen, alsof het de eerste keer wordt gebruikt.

6 Zodra je toestel opnieuw is opgestart, kan je gevraagd worden om je Google-wachtwoord in te voeren. Voer je gegevens in om toegang te krijgen tot je toestel.
Fabrieksreset op een tablet met behulp van de knoppenKlik om uit te vouwen

Als je het scherm op je tablet kunt gebruiken, dien je de stappen voor het resetten via het instellingenmenu te volgen. De stappen zijn hetzelfde voor zowel smartphones als tablets. Als je het apparaat niet kunt gebruiken omdat je niet meer kan inloggen, kan je een fabrieksreset uitvoeren met behulp van de knoppen op het apparaat.

1 Schakel het apparaat uit. Als je apparaat is vergrendeld, wordt je gevraagd om je pincode, wachtwoord of patroon in te voeren om je apparaat uit te schakelen. Als je je pincode, wachtwoord of patroon niet meer weet, wordt je toestel uitgeschakeld als de batterij leeg is.
2

Hou de volume omhoog-knop, de aan/uit-knop en de start-knop tegelijkertijd ingedrukt.

Let op: Als je apparaat geen startknop heeft, hou dan de volume omhoog-knop en de aan/uit-knop ingedrukt.

Hou de volume omhoog-knop, de  aan/uit-knop en de start-knop tegelijkertijd ingedrukt
3

Wanneer het schermmenu verschijnt, laat je de knoppenlos.

Fabrieksreset op een tablet met behulp van de knoppen
4

Druk op de volume omlaag-knop totdat Wis gegevens/fabrieksreset gemarkeerd is.

Druk op de volume omlaag-knop totdat Wis gegevens/fabrieksreset gemarkeerd is

Druk op de aan/uit-knop om te selecteren.

Druk op de aan/uit-knop om te selecteren

Druk op de volume omlaag-knop totdat Ja is geaccentueerd.

Druk op de volume omlaag-knop  totdat Ja is geaccentueerd

Druk op de aan/uit-knop om te selecteren.

Druk op de aan/uit-knop om te selecteren

24/7 bereikbaar

WhatsApp

Stel je vraag via WhatsApp

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen in de week

Contact
24/7 bereikbaar

lokaal tarief

BE: 02 201 2418
LUX: 26 10 37 10