Vodič za kupovinu televizora

Šta je 4K TV?

U čemu je fora sa 4K?
Čitaj dalje da saznaš više.

Šta označava 4K?

4K televizor je televizor sa 4K rezolucijom. To znači da televizor ima 3.840 horizontalnih piksela i 2.160 vertikalnih piksela, što ukupno daje 8,3 miliona piksela. Na specifikacijama televizora, rezolucija se najčešće navodi kao „3840 x 2160” za 4K televizore.

Rezolucija je termin koji ti govori koliko gusto su te malene tačkice, pikseli, sabijene na ekranu. Pojedinačni pikseli zajedno čine sliku koju vidiš na ekranu, pri čemu veći broj piksela daje veću rezoluciju. K u 4K označava kilo (1000), što znači da je televizor postigao horizontalnu rezoluciju od oko 4000 piksela.

Kakav je kvalitet?

4K televizori imaju četiri puta više piksela od tradicionalnog Full HD televizora (1920 x 1080). Čak i na televizijskim ekranima iste veličine, kvalitet slike na 4K televizoru je daleko živopisniji i detaljniji zahvaljujući većoj gustini piksela. Ova razlika je naročito primetna kod televizora sa velikim ekranom. Na primer, ako uporediš kvalitet slike na tradicionalnom Full HD televizoru od 65 inča sa 4K UHD televizorom od 65 inča, primetićeš razliku u pikselima koji čine ekran. Kod televizora visoke rezolucije, pikseli su manji nego kod televizora manje rezolucije a iste veličine, tako da možeš da uživaš u doživljaju gledanja bez ograničenja u pogledu rastojanja i da gledaš iz blizine, ne primećujući pojedinačne piksele.

Koji sadržaji su dostupni u 4K?

Kada su 4K televizori prvi put predstavljeni, nije bilo mnogo sadržaja za gledanje. Zbog toga su mnogi potrošači oklevali prilikom kupovine televizora. Sada je na raspolaganju toliko 4K sadržaja da to više nije problem.

Trenutno postoje različite forme 4K sadržaja, od 4K emitovanja, 4K striming usluga, 4K Blu-ray plejera i diskova, čak do UGC video-snimaka koji se snimaju 4K kamerama ili 4K pametnim telefonima. Postoji otprilike 80 kanala širom sveta koji emituju svoj program u 4K (kako tvrdi Vikipedija), dok VoD servisi kao što su Netflix, Amazon Prime, Vudu i Rakuten takođe imaju bogatu ponudu sadržaja, kao što su 4K filmovi i televizijske serije. Plus, ako imaš 4k Blu-ray plejer, možeš lako kupovati i uživati u 4K videima sa mesta kao što je Amazon.com.

U poslednje vreme, mnogi uživaju u snimanju filmova koristeći 4K kamere ili pametne telefone sa ugrađenim 4K kamerama i dele svoje sadržaje sa drugim korisnicima preko platformi za deljenje sadržaja, kao što su YouTube i Vimeo. Dakle, slobodno istraži sve što ti privuče pažnju.

Uživaj u svim svojim sadržajima
u 4K kvalitetu

Bilo bi divno kada bi svi snimljeni sadržaji bili u 4K rezoluciji, ali i dalje ima mnoštvo sadržaja niske rezolucije koji se ne mogu meriti sa 4K sadržajima. Međutim, na sreću, to više nije problem zahvaljujući skaliranju.

Šta je 4K skaliranje i čemu to služi?

Kada gledaš FHD sadržaj manjeg kvaliteta na 4K televizoru, skaliranje je tehnologija koja povećava rezoluciju, konvertuje je i optimizuje tako da može da se prikaže na 4K televizoru. Drugim rečima, ono ne rasteže sliku, već je nadograđuje za 4K ekran. Skaliranje automatski analizira rezoluciju kako bi se smanjio šum, poboljšao nivo detalja i pružio optimalan kontrast i boje tako da možeš da gledaš ovakve sadržaje u kvalitetu dostojnom 4K. S obzirom na to da svaki brend drugačije postiže skaliranje, pažljivo izaberi onaj koji to najbolje radi.

Pogled na grad tokom noći prikazan na televizijskom ekranu podeljen je da prikaže kvalitet slike sa 4K rezolucijom i Full HD rezolucijom. Kvalitet slike u rezoluciji koja podseća na 4K sa desne strane donosi realističniju sliku nego druga strana koja prikazuje kvalitet slike u Full HD rezoluciji. Pogled na grad tokom noći prikazan na televizijskom ekranu podeljen je da prikaže kvalitet slike sa 4K rezolucijom i Full HD rezolucijom. Kvalitet slike u rezoluciji koja podseća na 4K sa desne strane donosi realističniju sliku nego druga strana koja prikazuje kvalitet slike u Full HD rezoluciji.

Šta je 4K? Šta je UHD?

Jednostavno rečeno, UHD označava ultra visok kvalitet slike, dok 4K rezolucija predstavlja tip UHD rezolucije.

Različiti brendovi koriste različite izraze kako bi označili istu stvar, na primer Ultra HD, 4K televizor, televizor ultra visokog kvaliteta slike i 4K UHD televizor. Vremenom, industrija televizora zaključila je da je fraza „4K” lakša i intuitivnija za potrošače, pa je počela sve više i više da je koristi. Danas većina proizvođača i distributera koristi termin 4K televizor ili 4K UHD televizor. U poslednje vreme na tržištu se pojavila još jedna vrsta UHD televizora: 8K televizor.

Pridruži se 4K
klubu

Televizori visoke rezolucije nešto su što treba razmotriti prilikom kupovine proizvoda koji dosta dugo traju, kao što su televizori. Ako kupuješ novi televizor, učini sebi uslugu i izaberi 4K televizor.

Pogledaj poslednje inovacije Samsung QLED televizora

Pogledaj poslednje inovacije Samsung QLED televizora