Vodič za kupovinu televizora

Šta je HDR TV?

Da li primećuješ da televizijski sadržaj
sada deluje nešto drugačije nego
što je pre delovao?
Nastavi čitanje da saznaš više
o HDR-u.

Šta označava HDR?

HDR označava visok dinamički raspon i odnosi se na tehniku koja prikazuje detalje sadržaja u veoma osvetljenim i veoma mračnim scenama. On nudi prirodniju i realističniju sliku, čak i sa proširenim rasponom kontrasta. Na primer, u veoma mračnoj sceni u pećini, HDR televizor donosi prikaz i boju zidova pećine, kao i njihovu teksturu. A u sceni koja prikazuje jahtu na okeanu, pojedinačni zraci sunca se jasno vide kako sijaju, bez obzira na svetlu pozadinu. Verovatno čitate ovaj članak prikazan na ekranu računara ili telefona i, ako vaš uređaj ne podržava HDR, propuštate puni doživljaj i razumevanje onoga šta HDR zapravo radi. Učinite sebi uslugu i posetite najbližu prodavnicu elektronske opreme i lično doživite HDR kvalitet televizora, jer ćete moći da poverujete tek kad vidite.

Televizor sa oznakom „HDR” prikazuje sliku zalaska sunca na plaži sa visokim dinamičkim rasponom. Televizor sa oznakom „HDR” prikazuje sliku zalaska sunca na plaži sa visokim dinamičkim rasponom.

U čemu je razlika?
HDR u odnosu na UHD

Rezolucija UHD (ultravisoke definicije) i tehnologija HDR (visok dinamički opseg) zajedničkim snagama unapređuju kvalitet slike, samo što to postižu na različite načine. Revolucija UHD (koja se još naziva 4K) jeste mera za broj piksela (više piksela jednako je veća rezolucija). HDR je tehnologija koja tvom televizoru omogućava da prikaže širi spektar tamnih i svetlih tonova boje. UHD (4K) i HDR zajedno stvaraju tačniji i stvarnosti verniji prikaz slike. Kada naiđeš na ove pojmove dok tražiš svoj novi TV, zapamti da se ovi standardi međusobno ne isključuju i da ne moraš izabrati samo jedan ili drugi.

Vrste HDR-a

Postoje različite vrste HDR standarda, ali „HDR10” je onaj koji se najčešće koristi. U poslednje vreme, predstavljena je nova tehnologija pod nazivom HDR10+, a razlika između toga i HDR10 je u tome da li se koriste dinamički* ili statički metapodaci. Dinamička HDR tehnologija znači da se metapodaci primenjuju na svaku scenu, čime se dobija optimizovaniji kvalitet slike u poređenju sa statičkom HDR tehnologijom.

* Metapodaci se odnose na dodatne informacije o slici koje se nalaze u sadržaju. Ovo uključuje informacije o boji i osvetljenosti koje se koriste u procesu doterivanja slike kod HDR.

* Pokazuju razlike između HDR10+ i HDR10. Fotografije u HDR10+ prikazuju „Bolju zasićenost slike” i „Uravnoteženu osvetljenost”, ali druge slike sa HDR10 prikazuju „Blago nedovoljnu zasićenost” i „Neuravnoteženu osvetljenost”.

Uživaj u HDR sadržajima

Proizvođači sadržaja sada imaju veću slobodu da proizvode vrhunske sadržaje u 4K+ kvalitetu zahvaljujući HDR-u. Sa tolikim brojem uređaja koji omogućavaju autorima da se izraze na način koji žele, ukupno količina sadržaja je postala obilna. Takođe, zahvaljujući brojnim vrstama servisa, kao što su striming, IPTV i Set-top boks preko kojih možete da uživate u svim ovim novim sadržajima, jedino što vam preostaje da uradite je da nabavite HDR televizor koji može da prikaže pun potencijal ovih sadržaja.

Gde mogu da gledam
HDR10+ sadržaj?

HDR10+ sadržaj možeš da strimuješ preko aplikacija Prime Video i YouTube.
Sve veći broj UHD Blu-ray diskova takođe je dostupan s tehnologijom HDR10+
iz velikih studija Warner Bros, Universal, 20th Century Fox i Lionsgate.
Potraži logo HDR10+ na UHD Blu-ray disku.
Takođe možeš da snimiš HDR10+ video na svom telefonu Galaxy i zatim ga pogledaš na televizoru.

Zapamti ove četiri stvari prilikom biranja HDR televizora.

Kako bi dobio najbolji mogući doživljaj, treba da uzmeš u obzir sledeće:
Koliko dobro se svetli sadržaji mogu izraziti, koliko dobro se tamni sadržaji mogu izraziti i koliko se precizno mogu izraziti različite boje.
Ovo su ključni faktori koji određuju kvalitet televizora sa HDR tehnologijom.

* Lokalno zatamnjenje je tehnologija koja lokalno reguliše pozadinsko osvetljenje iza delova ekrana kako bi se dobio pun doživljaj prave crne boje.

*Kontrolna lista za kupovinu najboljeg HDR TV-a prikazuje 4 stvari, HDR10+ (dinamični metapodaci), svjetlinu s HDR 1000 nita ili više, lokalno zatamnjenje i jačinu boje 100%.

Pogledaj poslednje inovacije Samsung QLED televizora

Pogledaj poslednje inovacije Samsung QLED televizora