Scherpe nightlife foto’s met een smartphone, kan dat?

Samsung België 18.5.2018

’s Nachts fotograferen is zelfs voor doorgewinterde professionals nog hard werken. En de meeste smartphones zijn al helemaal niet uitgerust om bij beperkt licht acceptabele foto’s te maken. Maar daar brengt de Galaxy S9 verandering in. Met de Dual Apperture camera kun je iedere donkere plek haarscherp in beeld brengen, waarmee je dan ook de perfecte nightlife foto’s maakt. En dus interviewden we drie professionele nightlife fotografen om je te inspireren je uitgaansleven, haarscherp in beeld te brengen.

Hoe werkt de nieuwe camera van de Galaxy S9?


De geavanceerde Dual Aperture-camera van de Samsung Galaxy S9 is ontworpen om zich aan te passen aan verschillende lichtomstandigheden, net zoals het menselijk oog zou doen: automatisch meer licht binnenlaten wanneer het donker is en minder wanneer het te licht is om ervoor te zorgen dat foto's altijd en overal scherp en helder zijn.
Dit niveau van helderheid is mogelijk door een nieuwe F1.5 diafragmalens -de helderste die momenteel beschikbaar is op een smartphone- te koppelen aan een F2.4-lens. De lenzen passen hun diafragmaopeningen automatisch aan om visuele vervorming te verminderen en een zo goed mogelijk beeld te leveren, en helpen de camera om tot 28%* meer licht te vangen. Gebruikers kunnen de diafragma's ook handmatig aanpassen door de Pro-modus van de camera te gebruiken.

De verbeterde Multi-Frame Noise Reduction-technologie van de Galaxy S9 verbetert de beeldkwaliteit bij weinig licht door 12 foto's snel achter elkaar vast te leggen en te combineren, om tot 30 %* meer ruis te elimineren en een verbluffende foto te maken.

Laat je door deze nightlife fotografen inspireren


Het nachtleven fotograferen is een hele discipline op zich. Niet alleen het publiek, de setting en de sfeer vergen een andere aanpak, de grootste uitdagingen zitten ‘m in het maken van scherpe en esthetische beelden bij beperkte lichtomstandigheden. We spraken drie professionele fotografen over hun ‘nightlife fotografie’ carrière. Want met de Galaxy S9 op zak heb je de juiste hardware aan boord en kun je je volledig op de techniek storten.

Nightlife fotograaf Kenny Rodriguez

© Kenny Rodriguez

© Kenny Rodriguez

Kenny Rodriguez is een in New York gevestigde fotograaf die zich voornamelijk richt op het nachtleven, portretten en straatfotografie. Zijn werk werd gepubliceerd in internationaal bekende titels als GQ, Wall Street Journal en Time Out. Ook fotografeert hij artiesten als KRS-One en Jay-Z.

Discover: Waarom koos je voor nightlife fotografie?


Rodriguez: “Wat me aanvankelijk aantrok in het nachtleven was de muziek. Ik ben opgegroeid met een oudere broer die DJ was en een vader die op een bepaald moment als radio-DJ werkte. Hen aan het werk zien was gewoon onderdeel van mijn leven, maar ik had zelf geen ambities om DJ te worden. Ik genoot vooral van alles wat ik zag. We hadden vroeger thuis op zolder zelfs een kleine nachtclub genaamd ‘The Attic’, inclusief verlichting, DJ-booth en dansvloer. In een club staan om DJ’s en het publiek daar vast te leggen voelt daardoor als een tweede natuur. Het nachtleven van New York City biedt ook zo’n enorme diversiteit aan evenementen. Er is altijd iets aan de hand.”

Discover: Wat zijn kenmerken van een goede nightlife fotograaf?


“Ik denk dat een goede fotograaf in het nachtleven geduldig, empathisch en vriendelijk moet zijn. Aan de technische kant: ken je uitrusting en schiet handmatig.”

Discover: Hoe ga je te werk?


“Mijn benadering voor het fotograferen van een evenement is om mooie portretten te maken, bij voorkeur spontaan, en dan bouw ik het verhaal van de nacht vanaf daar op. Ik wil de kijker het gevoel geven ook op het evenement aanwezig te zijn. Ik gebruik normaal twee camera's: een camera met een zoomlens voor party, actie en groepen voor flitsfotografie, en een met een prime lens voor beschikbare lichtopnamen.
Ik herinner me nog precies de opname die mij ertoe heeft gezet om portretten in het nachtleven te gaan schieten. De grootste uitdaging met betrekking tot die foto was proberen stil te blijven staan op een zeer volle dansvloer tijdens het fotograferen met een langzame sluitertijd met een manuele 50 mm F1.4, op een monopod. Tegenwoordig gebruik ik een Hold Fast Gear, Camera Swagg-harnas om me flexibel door het publiek heen te bewegen.”

Bekijk hier meer van Kenny Rodriguez’ werk.

Nightlife fotograaf Raymond van Mil

© Raymond van Mil

Raymond van Mil is een veteraan in de -voornamelijk Amsterdamse- nightlife scene en is daarnaast Photo Editor van VICE Nederland. Hij schiet zowel analoog als digitaal en verbouwt zo nodig analoge camera’s om ze beter te laten presteren.

Discover: Wat is jouw signatuur als nightlife fotograaf?


“Ik schiet iets meer documentair dan andere fotografen. Ik heb een sterke intuïtie voor actie, voor wat er spontaan gebeurt. Ik ben zelf ook wat brutaler dus fotografeer recht op een scene en niet van een afstandje. En als laatste speel ik veel met techniek. Ik zoek wat er bij een feestje past: schiet ik digitaal of analoog? Maak ik portretten met Polaroid of Instax? Het liefste denk ik met het mee met het PR-team.”

Discover: Wat zijn voor jou de grootste foto-technische uitdagingen bij het fotograferen van het nachtleven?


“Het schemergebied tussen flitsen en niet flitsen. Het is meestal niet mooi of zelfs niet wenselijk om een DJ of artiest te flitsen en dan zit je meestal met een lichtman die van vaag rood en groen licht houdt, of nog erger, rook. Rookmachines zijn de nachtmerrie van elke nachtfotograaf. Ze halen contrast weg en maken je foto vaag. Ik stem ervoor ze weg te laten. Kan ook nooit gezond zijn… En ik begrijp niet waarom lichttechnici vaak nog vastzitten in het tijdperk van plastic rode, groene en blauwe kleurfilters, ook al kun je met LED-technologie tegenwoordig net zo goed duizenden prachtige, rustige kleuren uit je lampen toveren die wel met elkaar matchen. Bovendien zijn die primaire kleuren zó verzadigd dat je camera er maar lastig iets van kan maken. Analoge film kan er iets beter mee omgaan, maar het mooist zou zijn als de mensen van het licht een cursusje Bob Ross zouden volgen over welke kleuren bij elkaar passen.”

Discover: Je zou denken dat digitale camera’s inmiddels over genoeg features beschikken om nightlife fotografie te vergemakkelijken/verbeteren. Of toch niet?


“Digitale camera's kunnen enorme ISO's uit hun chip toveren. Dus als je geen flits mag of wilt gebruiken kom je, als er wat licht is, al een heel eind. Het zou voor nightlife fotografen wel een droom zijn om juist een soort van rugged camera te hebben zonder al die extra features. Dus: enkel drie draaiknoppen voor sluitertijd, diafragma en ISO. Die laatste zit bij de meeste camera’s achter een aantal stappen verstopt en zou ik het liefst met m’n duim bedienen.”

Bekijk meer van Raymond van Mil’s werk.

Nightlife fotograaf Jordy Brada

© Jordy Brada

De Rotterdamse fotograaf Jordy Brada heeft zich pas anderhalf jaar geleden volledig op (nightlife) fotografie gestort en elke foto heeft voor hem wel een andere herinnering of staat voor een belangrijk moment in zijn -nog prille- fotografiecarrière.

Discover: Op welke foto ben je het meest trots?


“Een van de fijnere herinneringen, en waarvan ik de foto uitvergroot in mijn kantoor heb hangen, is de concertfoto van Kassav. Dit was het allereerste concert in Ahoy wat ik mocht fotograferen. Dicht op de huid van de artiest een haarscherpe foto kunnen maken, geeft mij als portretfotograaf in het nachtleven een adrenalinekick. Als ik de artiest los zie gaan en het gevoel van het moment weet vast te leggen, ben ik de meest gelukkige persoon op het festival of event. Dat magische moment is waarom ik zo van mijn vak hou en waarom ik ná deze foto besloot alles opzij te zetten en te focussen op fotografie. Het is technisch gezien misschien niet de beste foto, of de meest interessante om naar te kijken, maar voor mij hét beslissende moment geweest om fotograaf te worden.”

Discover: Hoe hoop je je als nightlife fotograaf te gaan onderscheiden?


“De grootste uitdaging, wat voor mij echt een belangrijk punt is in mijn werk, is om scherpe en spannende foto’s af te leveren. Ik lever graag hoogwaardige kwaliteitsfoto’s af met in mijn achterhoofd altijd de vraag: ‘Zou ik deze groot uitgeprint aan mijn muur willen hangen?’“

Bekijk meer van Jordy Brada’s werk.

Nightlife fotografie tips van de professionals

© Kenny Rodriguez

Het op beeld vangen van het nachtleven laten we over aan de vakmensen. Echter wil Samsung zijn smartphone-gebruikers de mogelijkheid bieden om hun mooiste momenten vast te leggen. Dag en nacht én met de hoogst haalbare kwaliteit. Met de camera van de nieuwe Galaxy S9 en onderstaande tips van de professionals kan dat bijna niet meer misgaan:

Tip van Kenny Rodriguez: Stabiliteit is key - “Houd je positie vast. Zorg ervoor dat alles in het frame aanwezig is waar je het wilt hebben en blijf achter elkaar schieten, met vaste hand.”

Tip van Raymond van Mil: Bepaal het juiste perspectief - “Sommige fotografen schieten vaak vanuit gekke hoeken of houden hun camera scheef. Ik ga in mijn hoofd als het ware als een drone om een situatie heen, bepaal de beste hoek en ga daar staan. Je moet een beetje moeite doen en niet zomaar schieten vanuit waar je toevallig staat.”

Tip Jordy Brada: Gebruik het licht in jouw voordeel - “Ga op een verstandige manier om met het licht dat er is. Maak daarnaast ook verstandig gebruik van extra licht zoals flitsers maar ga niet frontaal in-flitsen, want je verliest al het ambient light wat een fletse en lelijke foto zal op leveren.”

Meer weten over de Samsung Galaxy S9 ?

Keyvisual: © Jordy Brada

*in vergelijking met de Galaxy Note 8


Samsung Galaxy S9|S9+ promotie


Ontvang extra inruilwaarde bovenop de huidige inruilwaarde van je oude smartphone. Bij aankoop van een Galaxy S9 | S9+ vóór uiterlijk 31 januari 2019.