De evolutie van de TV-technologie

Door Samsung België 30.11.2017

De evolutie van de TV-technologie

TV-technologie heeft een lange weg afgelegd. Van een enorme vooruitgang in beeldkwaliteit tot een totaal andere manier waarop we ons favoriete materiaal kijken, we zijn altijd op zoek naar de best mogelijke kijkervaring. Lees onze technologische tijdlijn om te zien hoe televisietoestellen door de jaren heen veranderd zijn.

Niet eens 90 jaar geleden verschenen de eerste TV's in onze huizen, maar de televisies die we nu in onze woonkamers hebben staan ver af van de zwart-wittelevisies van vroeger. De TV maakte de weg vrij voor een van de grootste vrijetijdsbestedingen van het moderne leven. Tegelijk gaf hij ons een inkijk in nieuwe werelden en de mogelijkheid om te genieten van een heel nieuwe vorm van entertainment.

De jaren '30 – Zwart-wittelevisies

Zwart-wittelevisie

In de 19de eeuw waren er al complexe mechanische televisies in de maak, maar door de slechte beeldkwaliteit werden ze nooit populair. In 1927 creëerde de 21-jarige Amerikaanse uitvinder Philo Taylor Farnsworth echter de eerste elektronische zwart-wittelevisie. In 1936 begon de BBC met het produceren van regelmatige uitzendingen, meteen de start van onze liefde voor televisie. Die vroege modellen gebruikten logge beeldbuizen om beelden te tonen, met grote verwarmde gloeidraden die vergelijkbaar zijn met die van gloeilampen.

De jaren '60 – Kleurentelevisies

Kleurentelevisie

Vanaf de uitvinding van zwart-wittelevisies begonnen uitvinders hun zoektocht naar elektrische kleurentelevisies. In 1940 werden er al enkele successen geboekt, maar de overstap naar kleur verliep traag. Veel mensen hadden al geïnvesteerd in zwart-wittelevisies, en technici bleven maar sleutelen aan de kleurentechnologie. Uiteindelijk waren kleurentelevisies in de jaren '60 goed genoeg voor het publiek om ze te kopen. Die nieuwe kleurrijke wereld maakte een meer levensechte kijkervaring mogelijk.

De jaren ‘ 70 – VHS

VHS

Tot de jaren zeventig kon je niet kiezen waarnaar en wanneer je keek, maar VHS (Video Home System) bood toegang tot een wereld van ondemandmateriaal. VHS-spelers maakten gebruik van videobanden waarmee kijkers de controle hadden over hun TV. Met behulp van elektromagnetisme werden geluiden en beelden opgenomen op een band, zodat filmfanaten hun passie konden aanwakkeren en al hun favoriete films bekijken.

De jaren ‘ 90 – DVD

DVD

De opkomst van de DVD, die kleiner en lichter was dan zijn voorganger, betekende de teloorgang van VHS. DVD betekende oorspronkelijk Digital Video Disk (nu Digital Versatile Disk) en gebruikt lasertechnologie om materiaal op te slaan op een optische schijf. DVD's brachten een superieure beeld- en geluidskwaliteit en opslagcapaciteit met zich mee en vervingen al gauw de videobandencollecties van kijkers. Nu zijn UHD Premium Blu-ray-spelers beschikbaar voor de ultieme filmbeleving.

2009 – De LED TV

LED TV

Vóór de uitvinding van de LED (Light Emitting Diode) TV waren beeldschermen een stuk logger. Vóór de overstap op LCD (Liquid Crystal Display) hadden beeldbuizen meerdere lagen en achtergrondverlichting nodig. LED-monitors veranderden televisies van grote beeldbuizen tot de dunnere, lichtere modellen die we vandaag de dag kennen. De andere plaatsing van de diodes in het scherm maakte achtergrondverlichting overbodig en resulteerde in helderder wit, donkerder zwart en een natuurgetrouwere kleurenweergave. En de woonkamer kreeg er een elegant sierstuk bij. Maar de LED TV's hebben de beeldschermen in de loop der jaren niet alleen dunner gemaakt, ze hebben ook de rand bijna verwijderd. Op die manier kunnen de kijkers helemaal opgaan in de inhoud op het beeldscherm.

2010s – Smart TV

Smart TV

Hoewel gebruikers op vroegere modellen van Samsung Smart TV's al toegang hadden tot informatie op het web en foto's konden delen, was het de toegang tot ondemandmateriaal die ervoor zorgde dat mensen massaal Smart TV ’ s in huis haalden. Zonder je laptop met een kabel aan je TV te hoeven verbinden, kun je moeiteloos binnen enkele seconden de nieuwste programma's en films kijken. Dankzij het enorme aanbod van online materiaal hoef je niet langer fysieke kopieën van films en games op te stapelen, want die liggen al voor je klaar.

2011 – 4K UHD

Toen 4K TV's werden uitgebracht, kregen kijkers toegang tot bioscoopkwaliteit vanuit hun luie stoel. 4K UHD (Ultra High Definition) heeft vier keer zoveel pixels als reguliere Full HD, wat resulteert in een opmerkelijk gedetailleerd beeld. De uitvinding van de 4K-resolutie werd al snel opgevolgd door de productie van 4K-materiaal. De nieuwste kaskrakers en spannende series worden gefilmd in 4K UHD, waardoor kijkers meer kunnen zien van elke scène. Controleer TV's op het logo ‘ gecertificeerde Ultra HD ’ om er zeker van te zijn dat je profiteert van het volledige potentieel van 4K op het gebied van kleur en helderheid.

2015 – Quantum Dot en HDR

QLED TV met Quantum Dot en HDR

Na de reuzensprong in de beeldkwaliteit in 2011 kregen de kleur en helderheid een ferem boost. Quantum Dots zijn minuscule deeltjes, zo klein dat ze slechts 50 atomen in diameter meten. Ze produceren zeer nauwkeurige kleuren en buitengewoon puur licht. In combinatie met de helderheid van materiaal in HDR (High Dynamic Range) resulteert dat in een veel helderder, ronduit schitterend beeld. Samsung TV's met deze technologie kunnen nu een ongekend hoge helderheid tot 2.000 nits * bereiken, waarmee je meer van elke opname kan zien.

2017 – 100% Kleurvolume

TV met 100% kleurvolume

Dankzij een verbetering van de baanbrekende Quantum Dot technologie geven Samsung QLED TVs meer dan een miljard tinten weer. De ongeëvenaarde lichtbron verbreedt het kleurengamma en bereikt daardoor 100% kleurvolume**. Die techniek injecteert levendige kleuren in films, series en zelfs games waardoor je een meer levensechte, meeslepende ervaring krijgt die een stuk natuurgetrouwer is.

*Nits is de standaard grootheid om helderheid te meten.

**Gemeten volgens DCI-P3, gecertificeerd door VDE.

Ben je klaar om de nieuwste TV-technologie in huis te halen?

Bekijk nu ons assortiment van QLED TV's

INTERESSANT VOOR JOU

De perfecte filmavond tv tips

De perfecte filmavond met een verbluffende resolutie

4K UHD Samsung TV

Beleef het gamen optimaal met een 4K UHD TV

Samsung 4K-televisie

Meer dan alleen een TV

GERELATEERDE PRODUCTEN

QLED TV Q-Serie QE88Q9F

QLED TV Q-Serie QE88Q9F

QLED TV Q-Serie QE65Q8F

QLED TV Q-Serie QE65Q8F

QLED TV Q-Serie QE75Q7F

QLED TV Q-Serie QE75Q7F