Van LCD naar S-UHD in 5 stappen

Door Samsung België 25.02.2016

Van LCD naar S-UHD in 5 stappen

Wat is het verschil tussen UHD en S-UHD? En hoe zit het met oudere TV’s, die HD-ready of 1080p zijn? Zie je het verschil überhaupt, en is er verschil in kijkervaring? Is jouw oude televisie wel klaar voor de toekomst?

Het TV-landschap wordt gekenmerkt door een stevig innovatietempo. Content speelt een steeds grotere rol en door nieuwe technologie veranderen niet alleen schermen maar ook ons kijkgedrag: we kijken steeds meer on demand en streaming media, bijna 1 miljoen Nederlanders hebben een Netflix-abonnement. Hierdoor stellen consumenten andere eisen aan hun TV's. In dit artikel nemen we je in vogelvlucht mee in de ontwikkeling van TV's vanaf 2004 en bespreekt Maurice Howldar , Product Manager Televisie bij Samsung Nederland, de voordelen die de nieuwste TV-standaarden jou bieden.

1. LCD en LED

Tot 2009 maakten bijna alle platte TV's gebruik van LCD-technologie. De vereiste verlichting van het scherm vond plaats met een soort TL-buizen. Deze technologie is in de loop der jaren vervangen door LED- technologie: televisieschermen die voorzien zijn van LED-lampen. Voordeel is dat deze techniek energiezuiniger is, de TV dunner is (vanwege de kleinere led lampen die minder ruimte innemen), de helderheid hoger en de kleurweergave beter is.

2. Platte TV's en HD-Ready

Naast de ontwikkeling van LCD naar LED, is er een ontwikkeling geweest op het gebied van resolutie (het aantal pixels in een panel) en daarmee het detail in beeld. In 2008 was HD-ready de standaard: 70 procent van de verkochte televisies was een HD-ready TV. Deze televisies hadden een resolutie van 1 miljoen pixels (1280 x 720). In dat jaar was daarnaast 85 procent van de verkochte TV's 32 inch of kleiner. Punt is dat dit aantal pixelsvoor alle televisies hetzelfde is, ongeacht de schermgrootte. Dus op een 48 inch televisie worden de pixels uitvergroot als je dat vergelijkt met een 32 inch televisie. Mocht je dicht bij je TV zitten, dan zal je dit zien.

3. Van HD-ready naar Full HD

De televisie-evolutie ontwikkelde zich van HD-ready naar Full HD met een resolutie van 1920 x 1080, 2 miljoen pixels – 2 keer meer detail dan HD-ready. De stap van HD-ready naar Full HD werd gedreven door het aanbod in FHD content die beschikbaar kwam op o.a. Blu-ray disks (de opvolger van DVD). Door de grotere opslagcapaciteit van Blu-ray werd het mogelijk om op 1 schijf bijvoorbeeld een Full HD film te zetten: hierdoor werden Full HD televisies meer en meer de standaard.

"Als je overstapt van Full HD naar UHD dan ga je van 2 miljoen pixels naar 8 miljoen pixels, dus krijg 4 keer meer detail in beeld."

4. Van Full HD naar UHD

De opvolger van Full HD ,UHD (ook wel 4K genoemd), kwam in 2013 op de markt in Nederland, Howldar: "Ik hoor vaak van mensen dat ze nu Full HD hebben en zich afvragen waarom ze in vredesnaam een UHD TV moeten kopen. Als je overstapt van Full HD naar UHD dan ga je van 2 miljoen pixels naar 8 miljoen pixels, dus krijg 4 keer meer detail in beeld. Zelfs als je dicht op je TV gaat zitten, bijna ongeacht het schermformaat, is het op een UHD-televisie bijna niet meer mogelijk om verschillende pixels te onderscheiden met het menselijk oog. De huidige UHD-televisies hebben een upscaleraan boord waardoor ook het gewone TV-signaal van bijvoorbeeld Full HD of HD bij benadering in UHD-kwaliteit kan worden bekeken. Daarnaast koop je een TV voor gebruik over een langere periode, gemiddeld 7 jaar. Door de snelle verandering naar UHD-aanbod, zou dat betekenen dat je over enkele jaren achter de feiten aanloopt."

Een trend die allang is begonnen en die sterk het TV-landschap zal bepalen is on demand kijken in plaats van lineair ('normaal' TV kijken) . Howldar: "Je gaat op je eigen tijd TV kijken en je zult vaker televisiecontent gaan streamen. Dat is wat mij betreft een aanjager voor TV kijken in hogere kwaliteit. Streams komen steeds vaker beschikbaar in 4k- of UHD-kwaliteit. Ik denk dat de aanschaf van een UHD- of S-UHD televisie door deze trend steeds relevanter wordt! Netflix biedt bijvoorbeeld op dit moment al series aan in UHD."

5. Van UHD naar S-UHD

S-UHD is de nieuwste standaard die we bij Samsung hebben ontwikkeld. Howldar: "Qua resolutie is S-UHD hetzelfde als UHD, 8 miljoen pixels. Alleen de beeldtechniek is nieuw: we maken gebruik van nanokristallen. Het gebruik van deze kristallen heeft drie voordelen: tot 20 procent meer kleur 64x meer kleurgradatie en ook hebben we 2,5 keer meer helderheid kunnen genereren met S-UHD*. Door de combinatie van deze drie voordelen is het resultaat een meer natuurgetrouw en levensechter beeld. * in vergelijking met een conventionele TV.

"Het beeld oogt groter en panoramischer, en je hebt een bioscoopervaring omdat je midden in de actie zit."

Trend naar grotere beeldmaten

Was tot voor kort een schermformaat van 40 inch de standaard, in 2016 is dat 55 inch. Howldar: "Een voordeel van een hogere resolutie op een groter scherm is het behoud van detail. Als mensen zijn we altijd op zoek naar zo realistisch mogelijke ervaringen die de werkelijkheid benaderen. Hoe scherper het beeld, hoe levensechter we de content ervaren."

"Hier komt nog bij," voegt Howldar toe, "dat alle SUHD TV's van Samsung curved zijn. Op die manier biedt de TV een heel comfortabele en zelfs meeslepende kijkervaring. Het beeld oogt groter en panoramischer, en je hebt een bioscoopervaring omdat je midden in de actie zit." Meer weten? Lees dan hier meer info over onze Curved TV 's.

Uitzending gemist en VOD

Gemiddeld keken we vorig jaar 3 uur en 20 minuten televisie per dag. TV-kijken neemt een zeer belangrijke plaats in in onze (vrije) tijdsbesteding. Howldar: "Uit GFK-onderzoek van 2014 blijkt dat één op de drie Nederlanders gebruik maakt van video on demand-diensten. Onlangs publiceerde Netflix ook al dat het bijna 1 miljoen abonnees heeft en werd HBO Now in de VS geïntroduceerd, een dienst die vergelijkbaar is met Netflix. Mijn verwachting is dat vooral binnen het VOD- kanaal het aanbod van content in hoogwaardige kwaliteit snel zal groeien. De techniek is er en het consumeren van UHD-content wordt steeds laagdrempeliger. Content heeft trouwens in de TV-markt altijd de hardware gevolgd, dat is in 2016 niet anders."


We hebben gezien dat in het TV-landschap niet alleen de hardware verandert, maar ook ons kijkgedrag. Tegelijkertijd is er een variatie aan content op de markt gekomen die om een andere standaard van beeldkwaliteit vraagt waardoor belevingen intenser en waarheidsgetrouwer worden. Meer weten over specificaties, beschikbare toestellen, S-UHD, de line-up van onze televisies of prijzen? Kijk dan eens op de productpagina van televisies !

GERELATEERDE PRODUCTEN

suhd tv

SUHD TV

INTERESSANT VOOR JOU

7 goede redenen om over te stappen naar SUHD Curved TV

7 goede redenen om over te stappen naar SUHD Curved TV