Volvo Ocean Race 2017 gaat in zee met de nieuwste technieken

Door Samsung België 20.07.2017

Volvo Ocean Race 2017

De Volvo Ocean Race is onmiskenbaar één van de grootste sportevenementen én sportontberingen ter wereld. De zeilrace rond de wereld neemt zo’n negen maanden in beslag en onderweg moeten storm, onweer, slagregens en woeste oceanen worden getrotseerd. Het is geen wonder dat een spectaculair evenement als de Volvo Ocean Race een grote schare fans heeft, maar die fans op hun wenken bedienen, is lang niet altijd makkelijk. Nieuwe technieken en digitale ontwikkelingen zijn daarbij de komende jaren essentieel.

Mark Turner, CEO van de Volvo Ocean Race , benadrukte vorig jaar in een interview op sportmarketingplatform SportNEXT al dat nieuwe technieken om de wedstrijd in beeld te brengen, steeds belangrijker worden. De ontwikkelingen op dat gebied zijn al in volle gang. Het bedrijf Scopic liet tijdens de afgelopen editie van de race al zien welke mooie dingen er met drones en 360 graden video ’ s mogelijk zijn. En die beelden zijn inmiddels voor iedereen beschikbaar.

In het heetst van de strijd, terwijl hoge golven de schepen overspoelen, moeten de zeilers het hoofd koel houden en hun werk doen. Die beelden kennen vrijwel alle sportliefhebbers wel. De Volvo Ocean Race behelst echter zoveel meer. Er is de ongerepte natuur, de start en finish in verschillende havens van deze wereld, met de typische sfeer die daar bij hoort. En er is de hechte band tussen de deelnemers en vooral de teamgenoten, die negen maanden met elkaar optrekken en volledig op elkaar moeten kunnen vertrouwen. Om een compleet beeld te geven van de race waarin al deze elementen terugkomen, zijn innovatieve technieken onontbeerlijk.

Pioniersrol

"We zien in de gehele media en sportindustrie een verschuiving naar het digitale landschap ” , zei Mark Turner vorig jaar in Alicante, thuishaven van het evenement. “ We hechten veel belang aan onze pioniersrol en we willen ons inspirerende verhaal op nieuwe manieren naar de mensen brengen. Dat betekent overigens niet dat we niet meer op de voorpagina van de New York Times willen staan. Maar het eerste wat we goed voor elkaar moeten hebben, is de digitale content. We hebben de middelen en de mogelijkheden om technologie op een fantastische manier te gebruiken en een verhaal vanaf de oceaan te vertellen. Dat is veel waard. Mensen begrijpen dat het in beeld brengen van de Volvo Ocean Race niet zo makkelijk is als een voetbalwedstrijd verslaan."

Door weer en wind in 360 graden

Scopic, Virtual Reality-studio uit Amsterdam, vertelde dat ‘ verhaal vanaf de oceaan ’ dus al tijdens de meest recente Volvo Ocean Race. Scopic had de taak om de verschillende elementen die samen de Volvo Ocean Race vormen, vast te leggen en zo alle aspecten van de race te tonen. Van de sfeer in de havens en de in-port races tot aan de langdurige etappes over de oceanen. Het team van Scopic volgde de teams op de voet en reisde mee naar de vertrek- en aankomstlocaties. Daar werden met behulp van drones en helikopters onder meer de in-port races, de sfeer in de havens en de voorbereidingen van de teams gevangen. Ook prepareerde Scopic zogenoemde 360 graden VR On-Board Reporters, die voor Team SCA, een team met alleen maar vrouwelijke bemanningsleden, aan boord beelden maakt.

Volvo-Ocean-Race-2017

‘ Game changer ’

"Het gebruik van een drone was in de vorige editie een game changer ” , weet Turner. “ In de komende editie zullen alle teams drones hebben en zelfs een back-up drone voor het geval er iets kapot gaat of de drone kwijtraakt. Je kunt met een drone geweldige beelden buiten de boot schieten. Dat is enorm belangrijk. Drones zijn geweldig, maar we moeten ervoor zorgen dat we de juiste beelden hebben en dat op een goede manier aanbieden. De distributie is erg belangrijk. En we kijken naar meer opties, dus ook naar verder gebruik van virtual reality en 360 gradencamera’ s . ”

De beelden zullen tijdens de komende race deels komen van de Zuidelijke Oceaan, die de deelnemers langer dan in voorgaande edities moeten bevaren. Turner: “ De Zuidelijke Oceaan is het hart van de race. Daar worden de legendes en helden geboren, worden mensen bang, schrik aangejaagd en worden teams sterker of zwakker. De beelden vanaf daar zullen geweldig zijn. Het gebied is nog ongeroerd door de mensheid. We moeten dat zien te vertalen naar het publiek. ”

Volvo Ocean Race 2017

Meer sport inspiratie?

Discover brengt je de laatste tech nieuwtjes op het gebied van o.a. food, travel, lifestyle en culture. Wil je de Discover updates netjes in je inbox ontvangen? Geef je dan gratis op voor onze nieuwsbrief.

Direct lifestyle gerelateerde reisinspiratie op doen?

Wedstrijddata vastleggen via Gear S3; revolutie voor scheidsrechters
Under Armour apps op je Samsung gear: gouden combinatie
Extreme sports: via deze app leren skaten, surfen, snowboarden en kiten

INTERESSANT VOOR JOU

Gear S3

Wedstrijddata vastleggen via Gear S3; revolutie voor scheidsrechters

Under Armour apps op je Samsung gear

Under Armour apps op je Samsung gear: gouden combinatie

extreme sports

Extreme sports: via deze app leren skaten, surfen, snowboarden en kiten

GERELATEERDE PRODUCTEN

image Gear VR

Gear VR