Photography / Still-photos

Zonder filter: hoe de wetenschap je selfie voorgoed verandert

De nieuwste technologie verandert de toekomst van de fotografie.

Vrouw met zonnebril die een selfie maakt op een straat in de stad

Wist je dat de eerste telefooncamera 20 jaar geleden op de markt kwam? Op dat moment was een ingebouwde 110.000-pixel camera met een 256-kleurendisplay heel futuristisch. Wie durfde te denken dat er meer in het leven was dan korrelige foto's die eruitzagen als vlekkerige computerbeelden? Als we vooruitspoelen naar 2020 zien we smartphones zoals de Galaxy A-serie die foto's maken met 12 miljoen pixels en futuristische AMOLED-kleurendisplays – bijna net zo goed als foto's die met een professionele camera zijn genomen.

"Deze ontwikkelingen betekenen dat er in de toekomst niet meer zoiets als een 'zuivere foto' zal bestaan", zegt Mark Levoy, professor emeritus hoogleraar informatica aan de Stanford University. "Alles wordt een amalgaam, een interpretatie, een bewerking of een variatie – hetzij door de fotograaf als auteur, hetzij door de camera zelf", zegt hij.

"In feite zal de camera van de toekomst meer een app zijn dan een apparaat", zegt voormalig docent en beroepsfotograaf Taylor Davidson van de Columbia University. "Het zal gegevens verzamelen van een reeks sensoren en deze combineren met visuele gegevens om een nieuw soort foto te ontwikkelen."

Enthousiast? Dit is nog maar het topje van de high-definition-ijsberg, en de Galaxy S20 en A-serie maken deel uit van de revolutie die de grenzen van je smartphone-selfies verlegt.

Een silhouet van een man voor kerstverlichting tijdens de nacht

Bokeh en de nachtelijke duisternis

De Galaxy S20 heeft een ongelooflijk geavanceerde instelling die bokeh wordt genoemd. Bokeh laat je toe om portretfoto's tot in uitzonderlijke details vast te leggen. Met bokeh stelt de camera automatisch scherp op het meest relevante object in de scène, waarbij elementen buiten het brandpunt van de camera op natuurlijke wijze vervagen. Dit gebeurt niet met een lens, zoals bij de traditionele cameraopening, maar door een geavanceerde rekenkundige verwerking van het beeld nadat het is vastgelegd.

De S20 heeft ook een Bright Night-modus waarmee je ‘s nachts als er minder licht beschikbaar is ongelooflijk gedetailleerde foto’s kan maken. We hebben de sensor vergroot zodat je in het donker meer kunt vastleggen. De grotere beeldsensor zorgt voor scherpe en heldere foto's, zelfs bij weinig licht, en is nog helderder in Night Mode. De camera kan meerdere opnames tegelijkertijd maken en die samenvoegen tot één foto met minder onscherp beeld en ruis.

een man die in drie stappen van een selfie een emoji maakt

3D-sensoren en AI learning

De Galaxy S20 en A-serie bevatten 3D-sensoren en AI learning. Dit maakt het mogelijk om met bepaalde Instagram- en Snapchat-filters je gezicht om te bouwen tot een 3D-model. In de nabije toekomst zullen deze systemen echter zo geavanceerd zijn dat ze in staat zullen zijn om het volledige beeld overtuigend in 3D na te maken.

Ook al zit dit alles nu nog in de hypothetische fase, een fascinerende ontwikkeling is dat onze smartphones in staat zullen zijn om de echte wereld te observeren en te begrijpen zonder hulp van 3D-sensoren. Deze ontwikkeling vereist dat toestellen, door middel van algoritmen, gegevens van oude foto's als leidraad gebruiken bij hun verdere leerproces.

Een vrouw doet een radslag over 3 telefoonschermen

Roterende camera's en een lens die net zo breed is als de waarneming van het menselijk oog

De Galaxy A80 heeft een revolutionaire camera die zowel 180 graden kan draaien voor een perfecte selfie als extreem brede landschapsbeelden kan vastleggen.

De drievoudige cameraopstelling van de Galaxy A80 heeft een 48-megapixel hoofdcamera, een 8-megapixel ultrabrede sensor en een 5-megapixel 3D-dieptesensor, die allemaal 180 graden kunnen draaien, met slechts één slim ontworpen motor. Dit betekent dat de foto's voor selfies of videogesprekken van dezelfde ongelooflijke kwaliteit zijn als de panoramische foto's die naar buiten gericht zijn.

Het apparaat heeft ook een ultrabrede lens met een 123 graden gezichtsveld, net als het menselijk oog, en een scène-optimalisator om tot 30 verschillende scènes te herkennen en te verwerken. Dit betekent dat de foto's perfect ingelijst zijn, ongeacht in welke situatie je je bevindt.

Vrouw die naar een andere vrouw binnen een smartphone richt

Gebruik tilt-shift om een vervormd beeld te corrigeren

Camera's leren om het perspectief van een beeld te veranderen met de bedoeling het te verbeteren - een proces dat tilt-shift wordt genoemd. Bij tilt-shiftcamera's is de lens schuin geplaatst om te compenseren voor de positie van de persoon met de camera. Als je dus gaat zitten en omhoog kijkt, corrigeert het die positie automatisch in het beeld, in plaats van een vervormd beeld na te bootsen.

Op dit moment zijn de lenzen van smartphone-camera's te klein om te kunnen wat de grotere lenzen van professionele fotografen kunnen. Maar stel dat dit proces kan worden geperfectioneerd. Dan zien we binnenkort misschien foto's op telefoons die gelijkwaardig zijn aan professionele digitale single-lens-reflex- of DSLR-camera's.

Werp vandaag een blik op de toekomst met de Galaxy A80 smartphone

Leg beelden vast zoals jij ze ziet met de Galaxy A80.

Galaxy A80

Galaxy A80

Galaxy S20

Galaxy S20

Lees de volgende verhalen