Stofzuigers vergelijken: hoe pak je dat aan?

Home > Samsung Stofzuiger > Stofzuigers vergelijken: hoe pak je dat aan?

Samsung robotstofzuiger pijlen in bocht

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe stofzuiger. Wat doe je dan? Je kunt blind kiezen voor een nieuw model van de stofzuiger die je al had. Of je wilt iets anders, iets beters, iets makkelijkers. In dat laatste geval ligt het voor de hand dat je eerst stofzuigers gaat vergelijken. Stofzuigers vergelijken kun je doen via een vergelijkingssite, maar dan is het wel handig als je eerst een beetje op de hoogte bent van waar je zoal op moet letten.

Voordat je gaat vergelijken

Zoals met alles begint het allemaal bij het voorwerk. Was je tevreden over je oude stofzuiger? Waarom wil je eigenlijk een nieuwe? Is de oude kapot? Of ben je toch niet helemaal blij met de werking van de stofzuiger? Voordat je overhaast een nieuwe koopt: de filters goed schoonmaken kan ook weleens helpen. Je zult niet de eerste zijn die een nieuwe stofzuiger koopt, terwijl de filters van de oude stofzuiger alleen maar verstopt zitten. Zeker bij zakloze stofzuigers, waarvan we er bij Samsung ook een aantal in het assortiment hebben, is regelmatige reiniging van de filters noodzakelijk. De zuigkracht neemt daarna flink toe.

Maar goed, in dit artikel hebben we het niet over het onderhoud van je stofzuiger. We hebben het over de aanschaf van een nieuwe en wat je moet doen als je stofzuigers gaat vergelijken. We gaan ervan uit dat je al zeker weet dat je een nieuwe stofzuiger gaat kopen. Laten we daarom snel doorgaan naar waar je op moet letten.

Hierop moet je letten bij stofzuigers vergelijken
Wat zijn nou belangrijke eigenschappen van een nieuwe stofzuiger? Allereerst moet hij vloeren goed stof- en kruimelvrij maken. En als dat ook nog een beetje makkelijk gaat, is dat mooi meegenomen. Tenslotte is stofzuigen maar van heel weinig mensen écht een hobby.

Laten we de verschillende aspecten die je bij een stofzuigervergelijking mee moet nemen, eens even op een rij zetten.

Stofopvang: zak of reservoir?

De methode van stofopvang is een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het vergelijken van stofzuigers. Er zijn slechts twee opties, die vooral afhangen van je persoonlijke voorkeur.

Je kunt kiezen voor de 'ouderwetse' opvang met een stofzak. Of je kiest voor een zakloze oplossing met een stofreservoir. Beide methodes hebben zo hun voor- en nadelen. Eerder meldden we al dat je de filters van een stofzuiger zonder zak regelmatiger moet reinigen om een goede werking te behouden. Daarnaast moet je natuurlijk de stofbak of het reservoir leeggooien (en schoonmaken). Daar staat tegenover dat je bij een stofzuiger die met stofzakken werkt steeds nieuwe stofzakken moet kopen en de stofzakken ook regelmatig moet vervangen.

Let ook op de inhoud van de stofopvang. Of het nu om een zak of een bak gaat. Meer inhoud van de stofopvang betekent dat je minder vaak de stofzak hoeft te vervangen of het reservoir hoeft te legen. De inhoud van een Samsung stofzuiger verschilt per model, dus er is vrijwel altijd wel een model dat aansluit bij jouw wensen qua inhoud.

De ene methode van stofopvang is niet beter dan de andere. Maar veel mensen hebben wel een voorkeur voor het ene of het andere.

Zuigkracht

Het is niet per definitie zo dat een hoger wattage betekent dat de stofzuiger meer zuigkracht heeft. Bovendien heeft nieuwe Europese wetgeving ervoor gezorgd dat stofzuigers niet meer dan 1.600 Watt vermogen mogen hebben. Je zult apart moeten letten op de zuigkracht van de stofzuiger. De zuigkracht van een Samsung stofzuiger is afhankelijk van het model. Hierop kun je goed stofzuigers vergelijken met een vergelijkingssite. Let ook op wat andere consumenten vertellen in hun recensies over de stofzuiger van jouw voorkeur.

Snoerlengte

De lengte van het snoer is ook een belangrijke factor wanneer je een nieuwe stofzuiger wilt kopen. Een draadloze stofzuiger met een accu biedt natuurlijk optimale bewegingsvrijheid. Maar die moet je dan weer regelmatig opladen. Als je kiest voor een stofzuiger met een snoer, dan moet je goed uitzoeken hoelang dat snoer moet zijn. De lengte van het snoer varieert per stofzuiger. Ook bij Samsung stofzuigers verschilt de snoerlengte per model. Vooral bij grote ruimtes of wanneer je weinig stopcontacten hebt, kan de keuze voor een stofzuiger met een lang snoer slim zijn. In het algemeen kunnen we zeggen dat stofzuigers met een snoer van 10 meter lengte of meer de meeste vrijheid bij het stofzuigen geven.

Gewicht

Ja, veel stofzuigers zijn natuurlijk van soepele wieltjes voorzien, zodat je ze makkelijk door de kamer achter je aan kunt trekken. Maar je ontkomt er niet aan om de stofzuiger af en toe op te tillen. Zeker als je er meerdere verdiepingen mee moet stofzuigen, is het handig om het gewicht mee te nemen in je vergelijking van stofzuigers. Een lichtere stofzuiger is prettiger in het dagelijks gebruik dan een zware stofzuiger. Ga gewoon eens even met een stofzuiger in de winkel lopen, als je twijfelt over het gewicht.

Filters

Het is om verschillende redenen ook belangrijk om op de filters te letten. Hoeveel filters er in een stofzuiger zitten, hangt af van het model. Er zijn meestal twee verschillende filters: een uitblaasfilter en een motorfilter. Beide filters moet je regelmatig schoonmaken om je stofzuiger in topconditie te houden. Kijk of het uitnemen en reinigen van de filters makkelijk is. Heb je huisgenoten met een stofallergie? Dan is het goed om te kijken of de stofzuigers in jouw selectie zijn voorzien van (of kunnen worden uitgerust met) een HEPA-filter. Zo'n HEPA-filter houdt de kleinste stofdeeltjes tegen, waardoor de lucht schoner blijft.

Energielabel

Koop je een nieuwe stofzuiger, dan kun je ook letten op het energielabel dat de stofzuiger heeft. Sinds september 2015 is een energielabel ook voor stofzuigers verplicht. De meeste moderne stofzuigers hebben een energiezuinig A-label, maar er zijn er ook die meer en minder elektriciteit verbruiken. Als het besparen op energie belangrijk voor je is, zul je het energielabel zeker mee willen nemen in de vergelijking van stofzuigers.

Vloeistoffen

Er zijn ook stofzuigers die vloeistoffen kunnen opzuigen. Dat kan handig zijn wanneer er bij jou thuis regelmatig een glas omvalt. Gezinnen met kleine kinderen weten wel waarover we het hier hebben. Even stofzuigen en het is weer klaar. De meeste stofzuigers zuigen echter alleen droog vuil op. Daar moet je dus even goed op letten bij het stofzuigers vergelijken. Overigens zijn er ook speciale vloeistoffenstofzuigers, maar die heb je in een thuissituatie niet zo snel nodig.

Soorten stofzuigers

Hierboven, bij de onderdelen waar je bij het stofzuigers vergelijken op moet letten, zijn tussen de regels door al verschillende soorten stofzuigers voorbijgekomen. Voor de duidelijkheid zullen we ze hieronder nog even vermelden. Het soort stofzuiger is natuurlijk ook een belangrijke overweging bij het vergelijken.

Kruimeldief

Soms ook kruimelzuiger genoemd. Dit is geen echte stofzuiger, maar meer een extra apparaat voor als je even een paar kruimels of wat andere rommel op wilt zuigen. Een makkelijk en handzaam apparaat dat je er snel even bij pakt, maar dat wel steeds opgeladen moet zijn. De zuigkracht en de inhoud van het reservoir zijn natuurlijk beperkt.

Steelstofzuiger

Handig voor als je na het ontbijt of de lunch even snel wilt stofzuigen om de boel weer op orde te krijgen. De steelstofzuiger pak je er makkelijk even bij en je hebt veel bewegingsvrijheid omdat hij draadloos is. Dat betekent ook dat je 'm in de praktijk niet veel langer dan 20 minuten kunt gebruiken. Zo'n steelstofzuiger is dus niet geschikt om je hele huis mee te stofzuigen. Je kunt 'm een beetje vergelijken met een groot uitgevallen kruimeldief.

Ketelstofzuiger

Een ketelstofzuiger is een soort 'professionele' stofzuiger die je ook vaak in de schoonmaakbranche ziet. De ketelstofzuiger heeft een grotere inhoud en kan soms ook nat zuigen. Sommige ketelstofzuigers zijn semiprofessioneel en dat merk je dan ook terug in de prijs. En ketelstofzuiger gebruik je dan ook vooral als je veel stofzuigt of echt grote ruimtes stofvrij moet maken.

Sledestofzuiger

Een sledestofzuiger is het meestvoorkomende model stofzuiger voor thuis. Je gebruikt een slang en een stang om het stof met de zuigmond op te zuigen. Het deel met de motor en de stofopvang sleep je als een slee achter je aan. Er zijn ook modellen zonder stofzak. Deze zakloze sledestofzuigers worden ook wel cycloonstofzuigers genoemd. Bij Samsung hebben we zowel stofzakstofzuigers als cycloonstofzuigers in het assortiment.

Ook op prijs stofzuigers vergelijken

Last but not least. De prijs van je nieuwe stofzuiger. Voor veel mensen zal dit ook een belangrijke afweging zijn. De best scorende stofzuiger is misschien ook wel de duurste stofzuiger. Als je kiest voor een goedkoper exemplaar, wat zijn dan de belangrijkste elementen die de stofzuiger van jouw keuze wél moet hebben? Het is goed om van tevoren na te denken over het budget dat je aan een nieuwe stofzuiger uit wilt geven. Als je vooraf een maximaal budget vaststelt, kom je in de winkel of in de webshop niet in de verleiding om meer uit te geven dan je eigenlijk van plan was.

Alle stofzuigers van Samsung kun je gemakkelijk bekijken en vergelijken op de speciale pagina in onze webshop.

Of: je gaat voor de robotstofzuiger

Ben je het vergelijken van stofzuigers zat? Of heb je helemaal geen zin in stofzuigen? Dan ben je misschien wel in de markt voor een robotstofzuiger. Een robotstofzuiger ontneemt je niet al het stofzuigwerk, maar zorgt er wel voor dat je veel minder vaak hoeft te stofzuigen. Bekijk eens de Samsung robotstofzuigers . Het vergelijken van robotstofzuigers is trouwens weer een studie op zich. Meer weten over robotstofzuigers en waar je op moet letten als je er een wilt kopen? In dit artikel lees je meer over de voordelen van een robotstofzuiger .

INTERESSANT VOOR JOU

samsung robotstofzuiger

Stofzuiger kopen?