Wat is een goede stofzuiger?

Home > Samsung Stofzuiger > Wat is een goede stofzuiger?

Samsung robotstofzuiger pijlen in bocht

Een goede stofzuiger is een stofzuiger die perfect aansluit bij jouw woonsituatie. Zo gemakkelijk mogelijk kunnen stofzuigen staat bij veel mensen op nummer één wanneer zij op zoek zijn naar een nieuwe stofzuiger. Stofzuigen is voor de meeste mensen nou eenmaal geen hobby. Maar hoe kom je aan een goede stofzuiger?

Het begint met uitzoeken wat voor stofzuiger het beste past bij jou en jouw woning. Heb je voornamelijk harde vloeren of juist tapijt? Dan is het belangrijk om dit mee te nemen in je afweging bij het kopen van een stofzuiger. Heb je veel trappen in huis? Let dan ook op het gewicht van de stofzuiger.

Er zijn verschillende soorten stofzuigers, zoals de sledestofzuiger, steelstofzuiger en robotstofzuiger. Elke soort stofzuiger heeft voor- en nadelen wanneer je ze met elkaar vergelijkt. Probeer de verschillende soorten stofzuigers eens uit in een winkel en kijk welke jij het prettigst vindt in gebruik. Vergelijk daarna, bijvoorbeeld online, de kenmerken van de verschillende soorten stofzuigers. Bekijk hier alle Samsung stofzuigers . We zullen hieronder een aantal soorten stofzuigers en kenmerken van stofzuigers bespreken om jou te helpen met het vinden van een goede stofzuiger voor jouw situatie. Lees ook eens ons uitgebreide artikel over het vergelijken van stofzuigers .

Soorten stofzuigers

Om een goede stofzuiger te kunnen kopen, kun je het beste eerst bepalen wat voor soort stofzuiger je wilt. Er zijn namelijk meer soorten dan alleen de bekende sledestofzuiger, de stofzuiger met slang, stang en behuizing die je achter je aan sleept. Hieronder een aantal verschillende soorten stofzuigers.

Stofzuiger zonder stofzak
Stofzuigers zonder stofzak hebben een reservoir voor stofopvang dat je zelf moet legen en schoonmaken. Voordeel is dat je geen stofzak meer nodig hebt. Alle Samsung stofzuigers zonder stofzak vind je op de Samsung website.

Steelstofzuiger
Een steelstofzuiger is een handige stofzuiger om er snel even bij te pakken, zoals de Samsung POWERstick steelstofzuiger . Hij bestaat alleen uit een zuigmond en een steel, waarin ook het stofreservoir verwerkt zit. Je hebt maximale bewegingsvrijheid, omdat hij draadloos en licht in gewicht is. Het nadeel is dat hij opgeladen moet worden en na een tijdje stofzuigen is de accu dus leeg.

Robotstofzuiger
Heb je echt een hekel aan stofzuigen? Dan is een stofzuigrobot, zoals een Samsung robotstofzuiger , misschien een uitkomst voor je. Door het stofzuigen aan een robot over te laten, kom je niet helemaal van het stofzuigen af. Moeilijk bereikbare plekken en de trap moet je toch nog zelf doen. Wel hoef je veel minder zelf te stofzuigen in vergelijking met een steelstofzuiger of sledestofzuiger.

We gaan er even vanuit dat je al een keuze hebt gemaakt voor een sledestofzuiger of een van de andere stofzuigers. Waar moet je nu op letten als je een goede stofzuiger uit een van die categorieën wilt kiezen? De belangrijkste opties behandelen we kort hieronder.

Zuigkracht stofzuiger

De zuigkracht van de stofzuiger is een belangrijke variabele. Meestal wordt gedacht dat de zuigkracht rechtstreeks samenhangt met het vermogen van de stofzuiger, maar dat klopt niet helemaal. Een stofzuiger met een hoog vermogen kan minder zuigkracht leveren dan een stofzuiger met een lager vermogen. Bovendien: door nieuwe Europese wetgeving mogen nieuwe stofzuigers niet meer dan 1.600 Watt vermogen hebben. De zuigkracht hangt dan ook vooral af van de bouw van de stofzuiger. Voor een goede zuigkracht is de zuigmond en de luchtstroom in de slang en in het apparaat zelf van belang. Een gesloten systeem dat geen zuigkracht laat lekken is het belangrijkst. Hoe weet je dan of je een goede stofzuiger hebt? Je kunt bijvoorbeeld afgaan op recensies van andere consumenten. Zo scoren sommige stofzuigers met een vermogen van 800 Watt beter dan stofzuigers met een vermogen van 1.600 Watt. Maar er is ook nog het energielabel voor stofzuigers.

Energielabel stofzuiger

Een richtsnoer voor de prestaties die jouw nieuwe stofzuiger zal leveren, is het energielabel dat per 1 september 2014 ook verplicht is gesteld voor stofzuigers. Daarop kun je niet alleen zien of jouw stofzuiger in een energievriendelijke klasse valt, maar je kunt ook een indicatie krijgen voor de stofopname op harde vloeren en op tapijt. Deze prestatieklassen lopen van A tot en met G, waarbij G de laagste klasse is en A de hoogste klasse. Scoort de stofzuiger die jij op het oog hebt op beide vloersoorten een A? Dan scoort jouw stofzuiger goed!

Stofzuiger voor harde vloeren

Vrijwel alle stofzuigers zijn geschikt voor harde vloeren. Meestal kun je met de knop op de zuigmond overschakelen naar de modus om harde vloeren te stofzuigen. Een aparte stofzuiger voor harde vloeren hoef je dan ook niet te kopen, maar een goed idee is het wel om te kijken naar de score die de stofzuiger van jouw keuze behaalt op harde vloeren. Als stofzuigen op harde vloeren belangrijk voor je is, wil je natuurlijk een stofzuiger met een uitstekende prestatie op dit gebied. Kijk niet alleen naar de prestatieklasse op het energielabel, maar lees ook wat andere consumenten in hun recensies te vertellen hebben.

Stofzuiger voor tapijt

Zoek je naar een stofzuiger voor tapijt? De meeste gewone stofzuigers hebben een instelling voor een tapijtondergrond in de zuigmond. Voor het stofzuigen van tapijt is het belangrijk dat je stofzuiger voldoende zuigkracht heeft. Het is namelijk lastiger om stof en zand tussen vezels en haren op te zuigen. Hoe de stofzuiger die jij op het oog hebt op tapijt scoort, kun je zien op het verplichte prestatielabel voor stofzuigers. De best scorende stofzuigers voor tapijt zijn ingedeeld in prestatieklasse A. Ervaringen van andere consumenten over de prestaties van de stofzuiger op tapijt kun je lezen in hun recensies.

Conclusie: wat is een goede stofzuiger?

Het zal duidelijk zijn dat de vraag 'Wat is een goede stofzuiger?' door iedereen anders beantwoord kan worden. En dat je vooral op zoek moet naar wat de beste stofzuiger voor jouw situatie is. Als je weet wat jouw situatie is en wat je prettig vindt bij een stofzuiger en wat niet, dan kun je bepalen wat voor jou een goede stofzuiger is. Een goede start kun je maken op de speciale stofzuigerpagina van Samsung .

INTERESSANT VOOR JOU

Samsung stofzuiger zonder stofzak

Stofzuigers vergelijken: hoe pak je dat aan?

samsung robotstofzuiger

Stofzuiger kopen?