Tablet kiezen

Home > Samsung Tablet > Tablet kiezen

Samsung tablet Windows home

Als je in de markt bent voor een tablet, is dit een van de belangrijke keuzes die je moet maken. Voor welke schermgrootte kies je? Het is gebruikelijk om de grootte van het scherm van een tablet te vermelden in het aantal inches. Dit aantal wordt diagonaal over het scherm gemeten. Tablets zijn er ruwweg vanaf 7 inch tot een grootte van 12 inch of meer. 1 inch staat gelijk aan 2,54 centimeter. Een scherm van 10 inch betekent dus dat het scherm een grootte van ongeveer 25 centimeter heeft.

Voor welke schermgrootte moet ik kiezen?

Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf naar welke schermgrootte voor je tablet je voorkeur uitgaat. Sommige mensen hebben het liefst een compact formaat. Anderen zweren bij een zo groot mogelijk scherm. Toch zijn er in het algemeen wel een paar richtlijnen te geven, die je kunnen helpen met het maken van je keuze. De meest voorkomende keuze voor een tablet is die tussen 7 inch of 10 inch, maar we zullen ook een paar andere voorkomende formaten beschrijven.

6 inch tablet

Over het algemeen ligt de ondergrens bij een tablet op zo'n 7 inch. Er worden wel apparaten verkocht met kleinere schermen, soms ook onder de noemer 'tablet', maar dat zijn eigenlijk smartphones óf 'phablets'. Een phablet is een kruising tussen een smartphone en een tablet. Voor dergelijke toestellen is een aparte markt, die weinig te maken heeft met de redenen waarom mensen voor een tablet kiezen.

7 inch tablet

7 inch staat gelijk aan een beelddiagonaal van zo'n 18 centimeter. Tablets van 7 inch zijn de kleinere tablets op de markt. Samsung heeft bijvoorbeeld de Galaxy Tab 3 en de Galaxy Tab 4 in een formaat van 7 inch. Veel bezitters van zo'n compacte tablet vinden het een voordeel dat zo'n tablet gemakkelijk mee te nemen is. Hij past in een kleine tas en hij is licht. Als je met het openbaar vervoer reist, kun je er makkelijk een boek op lezen of artikelen doornemen. Ook als je thuis veel leest, kan een tablet van 7 inch prettig zijn. Zo'n compacte en lichte tablet ligt gewoon veel lekkerder in de hand.

8 inch tablet

Een inch verschil lijkt niet veel, maar in centimeters is het toch een extra beelddiagonaal van ruim 2,5 centimeter. Dat is de reden dat veel mensen kiezen voor een 8 inch tablet. Het voordeel van een compacte en lichte tablet en nét even iets meer beeld is dat surfen en filmpjes op YouTube kijken iets comfortabeler is. Je zou de tablet van 8 inch dan ook een goed compromis tussen draagbaarheid en schermgrootte kunnen noemen. Overigs kom je ook regelmatig maten rondom de 8 inch tegen. Zoals 7,9 inch en 8,4 inch.

10 inch tablet

Na een schermgrootte van 8 inch (en iets daarboven), komen al snel de tablets met een scherm van 9,7 inch of groter. Dit worden ook wel de grote tablets genoemd. Deze tablets zijn populair bij mensen die hem veel gebruiken om films op te kijken of om echt op te 'werken'. Grotere tablets hebben ook een groter virtueel toetsenbord en je kunt er gemakkelijker websites op bekijken. Bovendien is een presentatie maken of werken aan je documenten ook prettiger met een groot formaat tablet. In de praktijk zie je dat veel zzp'ers gebruikmaken van een tablet van 10 inch of meer. Vergeleken met een laptop, valt het gesleep wel mee en je kunt er toch heel veel mee.

Ga je voor klein of groot?

Concluderend kunnen we zeggen dat kleine tablets zich meer lenen voor prettig lezen en voor casual gebruik onderweg en dat grotere tablets handiger zijn op het gebied van productiviteit en het kijken van films thuis op de bank. Maar zoals gezegd: de keuze voor jouw ideale tablet maak je natuurlijk aan de hand van je eigen voorkeuren. Neem er eens een paar in de hand en bekijk zelf hoe ze aanvoelen en bevallen.