Downloadproblemen oplossen in de Google Play Store

Lukt het niet om een app te downloaden in de Google Play Store of krijg je een foutmelding? Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende probleem van Android gebruikers die een 'downloading' of 'pending' bericht ontvangen. Geen zorgen. We geven je een paar manieren om dergelijke problemen met de Google Play Store eenvoudig op te lossen.

Controleer of de software van je apparaat en alle relevante apps zijn geüpdatet naar de nieuwste versie voordat je onderstaande tips opvolgt. Bekijk hoe je de software van je mobiele telefoon kunt updaten aan de hand van de volgende stappen.

Stap 1. Ga naar Instellingen > Software-update.

Stap 2. Tik op Downloaden en installeren

Stap 3. Volg de instructies op het scherm.

Controleer eerst je internetverbinding

Meestal worden fouten in de Google Play Store veroorzaakt door onderbroken of traag internet. Als je gebruikmaakt van mobiele data, probeer het apparaat dan te verbinden met een sterk wifi-netwerk. Als de Google Play Store niet downloadt ondanks dat je wel bent verbonden met wifi, dien je het probleem met je wifi eerst te achterhalen. Als algemene regel geldt dat je eerst dient te zorgen voor een stabiele internetverbinding op je telefoon voordat je iets downloadt in de Play Store-app.

Hoe controleer ik de internetverbinding?

Als je met een wifi-netwerk bent verbonden, kun je op de wifi-balk zien of de status van je internetverbinding sterk of zwak is. Als je gebruikmaakt van mobiele data, moet de mobiele data zijn ingeschakeld via je Quick Panel. Volg onderstaande stappen om je beschikbare mobiele data te controleren.

Stap 1. Swipe naar beneden vanaf de bovenkant voor toegang tot je Quick Panel.

Stap 2. Schakel Mobiele data in.

snelpaneel om mobiele data in te schakelen

Let op: De Google Play Store kan één app tegelijk downloaden. Als er een andere app wordt geïnstalleerd op geüpdatet, wacht dan even totdat dit is voltooid.

1. Controleer of je genoeg opslagruimte hebt

Als er onvoldoende opslagruimte is, zal de download niet lukken. Volg onderstaande stappen om de opslagruimte te controleren.

Stap 1. Ga naar Instellingen > selecteer Apparaatonderhoud.

Stap 2. Navigeer naar en selecteer Opslag > tik op Geavanceerd onderaan het scherm.

Stap 3. Controleer de beschikbare opslagruimte.

Als uw apparaat minder dan 1GB vrije opslagruimte heeft, dien je ruimte vrij te maken. Je kunt een back-up maken van je foto's en video's in de cloud en ze op je telefoon verwijderen of ongewenste apps verwijderen voor meer ruimte.

2. Schoon de gegevens en cache van de Google Play Store op

Het verwijderen van gegevens en de cache kan helpen om het downloadprobleem in je Google Play Store op te lossen. Volg onderstaande stappen om de gegevens en cache op te schonen.

Stap 1. Ga naar Instellingen en selecteer Apps.

Stap 2. Selecteer Google Play Store in de lijst met apps.

Stap 3. Tik op Opslag > Verwijder gegevens of Verwijder cache.

hoe cachegeheugen en gegevens te wissen
3. Verwijder en stel de Google-account opnieuw in

Volg onderstaande stappen en probeer in te loggen op Google.

Stap 1. Ga naar Instellingen > Account en back-up.

Stap 2. Tik op Accounts > Google-account.

Stap 3. Tik op Verwijder account.

hoe account te verwijderen

Stap 4. Account toevoegen > Log in op Google met Google-account en wachtwoord.

4. Start het apparaat opnieuw op

Je kunt het apparaat op verschillende manieren opnieuw opstarten.

Methode 1. Houd de Aan-uitknop ingedrukt > Tik op Opnieuw opstarten op het menu dat in beeld verschijnt.

Methode 2. Swipe naar beneden, schuif door het menu en houd de Aan-uitknop ingedrukt > Tik op Opnieuw opstarten op het menu dat in beeld verschijnt.

S20-gebruikers kunnen het toestel uitzetten door de zijknop en de volume omlaag-knop tegelijk ingedrukt te houden.

Let op: De screenshots en het menu kunnen afwijken, afhankelijk van het toestelmodel en de softwareversie.

Klik op de verzendknop hieronder om feedback met ons te delen. Bedankt voor je deelname.