Hoe kan ik vochtschade in mijn smartphone voorkomen?

Uiteraard zit je niet te wachten op vochtschade in je smartphone, omdat dit kan leiden tot een onherstelbaar defect. Ondanks dat je voorzichtig bent met je telefoon, zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Daarom hebben wij enkele tips om vochtschade te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen
1. Neem een smartphone niet mee in een vochtige ruimte, zoals in de badkamer of een zwembad. In beide ruimtes is de luchtvochtigheid hoog. Waterdamp condenseert in het toestel tot water, net zoals een spiegel kan beslaan. Oxidatie is een mogelijk gevolg en dat leidt tot onherstelbare beschadiging van je smartphone.

2. Laat een smartphone niet in koude ruimtes liggen, zoals ’s nachts in de auto. Het toestel koelt dusdanig af, waardoor opladen – of het toestel van een koude naar een warme ruimte brengen - al kan leiden tot condensatie. Met als resultaat: vocht en daardoor schade. Brildragers zullen dit fenomeen vast herkennen, omdat een bril direct beslaat als je van een koude ruimte een warme ruimte inloopt.

3. Leg een smartphone niet naast een koud blikje of een koude fles drank. Afkoeling is het gevolg waarna condensatie in het toestel kan ontstaan.

EHBO bij vochtschade
Als een smartphone per ongeluk toch in aanraking komt met vloeistoffen of waterdamp doe dan het volgende: schakel het toestel meteen uit. Controleer niet of het toestel het nog doet, omdat dit corrosie stimuleert. Zorg ervoor dat het toestel oppervlakkig goed droog is voordat je de cover en batterij verwijdert.

Als dit niet mogelijk is pak dan uw toestel een aantal dagen in met silica gelzakjes. Of leg het toestel in een bakje en dek het af met ongekookte droge rijst. De gelzakjes of de rijst onttrekken vocht aan de smartphone. Dit zou de schade kunnen beperken.

Droog je smartphone niet in een warme oven of een magnetron! Dit leidt namelijk tot nog meer beschadiging van het toestel.

Wat is vochtschade eigenlijk?
Vochtschade ontstaat doordat vloeistoffen of waterdamp in een smartphone terechtkomen. Dit leidt tot corrosie waardoor het toestel wordt aangetast. Hier kan de smartphone kapot van gaan. Intens kleine koperspoortjes op of in het moederbord - ook de printplaat genoemd - kunnen worden aangetast. Het toestel kan ook oververhit raken of er kan kortsluiting ontstaan.

Wat valt er onder vloeistoffen?
Water natuurlijk, maar ook speeksel, zweet, olie of waterdamp. De kans op vochtschade wordt groter als je de smartphone gebruikt in de regen of het toestel laat vallen in de zee of in een emmer water.

Waarom kan waterdamp leiden tot schade?
Het lastige aan waterdamp is dat je het in eerste instantie niet kunt zien. Pas als het condenseert tot water, zoals de condens bij een hete kop thee, is het zichtbaar voor mensen. Dit betekent dat vochtschade zou kunnen ontstaan voordat je het doorhebt.


Kan vochtschade gerepareerd worden?
Vochtsporen die nog niet hebben geleid tot zware corrosie kunnen vaak gerepareerd worden. In dat geval is er nog geen sprake van vochtschade.

Bedankt voor je feedback!