Wat zijn de netwerkmogelijkheden van mijn smartphone of tablet en hoe stel ik die in?

Afhankelijk van je type smartphone en tablet zijn er verschillende netwerkmogelijkheden mogelijk. Welke netwerkmogelijkheden jouw toestel heeft kun je lezen in de handleiding van je toestel.

3G Netwerk

Een 3G verbinding is een internetverbinding met het netwerk van je provider (zoals KPN, Vodafone, T-Mobile, etc.). Deze verbinding zorgt ervoor dat je bijna overal op jouw toestel gebruik kunt maken van internet, en je dus kunt browsen op het internet, whatsappen met bekenden en veel meer.

Je kunt een 3G abonnement afsluiten bij je provider, of via een pre-paid kaart 3G gebruiken.

4G/LTE Netwerk

4G is net als 3G een internetverbinding vanaf je provider. Het grote verschil tussen 3G en 4G is dat de internetverbinding via 4G tot 10 keer hoger is dan via 3G. Niet alle toestellen beschikken echter over een 4G mogelijkheid en ook is 4G niet in alle gebieden beschikbaar.
Een 4G abonnement is ook bij de meeste providers af te sluiten.

Maak ik verbinding met 3G of 4G?

Bovenin je scherm (links van de tijd) staat aangegeven of je verbinding hebt met een 3G netwerk, 4G netwerk of niet. Indien je verbinding hebt met een 3G netwerk staat er een H+. Als je verbinding hebt met een 4G/LTE netwerk, staat er bovenin 4G of LTE.

3G en 4G verbinding maken met het netwerk

Als je toestel geen verbinding kan maken met het 3G of 4G netwerk van je provider, voer dan de volgende stappen uit:

1 Start je toestel opnieuw op door de aan/uit knop 3 seconden ingedrukt te houden en te tikken op 'opnieuw opstarten'. Controleer nadat je toestel is opgestart of je weer verbinding kunt maken met het 3G/4G netwerk. Als dit niet lukt, ga dan verder naar stap 2.
2 Update je toestel naar de laatste software versie, op de software-update pagina vind je meer informatie hierover. Controleer of je toestel nu wel verbinding maakt met het 3G/4G netwerk. Als dit niet lukt, ga je verder naar stap 3.
3 Ga naar het startscherm op je smartphone of tablet. Sleep nu met twee vingers vanaf boven naar beneden, het meldingenvenster verschijnt nu (zie screenshot hieronder).
4 Houd nu 'Mobiele gegevens' ingedrukt. In het menu dat nu verschijnt tik je op 'Namen toegangspunten'.
5 Tik nu op de netwerken die in de lijst zijn weergegeven, tik de menu toets (links onderin of rechts bovenin) en tik op 'Verwijderen'.
6 Doe dit voor alle netwerken en schakel je toestel uit. Haal nu de simkaart uit je toestel en wacht 10 seconden.
7 Doe je simkaart weer in je toestel en schakel je telefoon in. Wacht ongeveer 1 minuut, je toestel maakt nu weer verbinding met het netwerk.

Als dit het probleem niet oplost, kun je handmatig een netwerk toevoegen middels het + teken (zie screenshot). De netwerkgegevens kun je opvragen bij je provider.

Wat zijn de netwerkmogelijkheden van mijn smartphone of tablet en hoe stel ik die in?
Wat zijn de netwerkmogelijkheden van mijn smartphone of tablet en hoe stel ik die in?
Wat zijn de netwerkmogelijkheden van mijn smartphone of tablet en hoe stel ik die in?
Wat zijn de netwerkmogelijkheden van mijn smartphone of tablet en hoe stel ik die in?

4G inschakelen op je smartphone

Heb je een 4G abbonnement maar gebruikt je toestel geen 4G, voer dan de volgende stappen uit:

1 Ga naar het startscherm op je smartphone of tablet. Sleep nu met twee vingers vanaf boven naar beneden, het meldingenvenster verschijnt nu.
2 Houd nu 'Mobiele gegevens' ingedrukt. In het menu dat nu verschijnt tik je op 'Netwerkmodus'.
3 Indien je verbinding wilt maken met een 4G netwerk, selecteer je hier 'LTE/WCDMA/GSM (automatisch verbinden)'.

Je toestel selecteert nu automatisch, aan de hand van de mogelijke netwerken, het beste netwerk voor jouw toestel. De beschikbaarheid van 4G netwerk kan verschillen per regio.

Wat zijn de netwerkmogelijkheden van mijn smartphone of tablet en hoe stel ik die in?
Wat zijn de netwerkmogelijkheden van mijn smartphone of tablet en hoe stel ik die in?
Wat zijn de netwerkmogelijkheden van mijn smartphone of tablet en hoe stel ik die in?

Roaming

Roaming betekent het gebruik maken van een 3G of 4G verbinding via het netwerk van een andere provider. Dit komt veel voor in het buitenland en kan kosten met zich meebrengen. Om te zorgen dat je toestel geen verbinding maakt met een internet netwerk (3G / 4G) in het buitenland kun je dit uitschakelen.

1 Ga naar het startscherm op je smartphone of tablet. Sleep nu met twee vingers vanaf boven naar beneden, het meldingenvenster verschijnt nu (zie screenshot).
2 Houd nu 'Mobiele gegevens' ingedrukt.
3 Je komt nu terecht in het Mobiele netwerken menu, schakel zowel 'Mobiele gegevens' als 'Roaming' uit.

Je voorkomt nu dat je toestel verbinding maakt met een 3G of 4G netwerk in het buitenland.

Wat zijn de netwerkmogelijkheden van mijn smartphone of tablet en hoe stel ik die in?
Wat zijn de netwerkmogelijkheden van mijn smartphone of tablet en hoe stel ik die in?

Wi-Fi

Als je op je woonadres of een ander adres een internetverbinding hebt, kun je daarmee met je smartphone of tablet verbinding maken. Hiervoor is wel een 'Wi-Fi' netwerk nodig. Dit betekent een router waarmee draadloos verbinding gemaakt kan worden. De router kun je vaak bij je internetprovider kopen of heb je al in huis staan.

Zodra je het adres verlaat waar je gebruik maakt van het Wi-Fi netwerk, heb je geen internetverbinding meer (tenzij je verbinding maakt met een 3G / 4G netwerk).

Bekijk de verbinding maken met Wi-Fi pagina om verbinding te maken met Wi-Fi.