Netwerkmogelijkheden en instellingen

Afbeelding van een paar handen die smartphones vast hebben met een 4G en 5G netwerkverbinding.

Afhankelijk van je type smartphone of tablet zijn er verschillende netwerkmogelijkheden mogelijk om gebruik te kunnen maken van mobiel internet. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen 2G, 3G, 4G of 5G. Lees verder op deze pagina over het instellen van verschillende netwerken en wanneer je het beste welk netwerk kunt gebruiken. 

Een 3G verbinding is een internetverbinding met het netwerk van je provider (zoals KPN, Vodafone, T-Mobile, etc.). Deze verbinding zorgt ervoor dat je bijna overal op jouw toestel gebruik kunt maken van internet, en je dus kunt browsen op het internet, whatsappen met bekenden en veel meer.

Je kunt een 3G abonnement afsluiten bij je provider, of via een pre-paid kaart 3G gebruiken.

4G is net als 3G een internetverbinding vanaf je provider. Het grote verschil tussen 3G en 4G is dat de internetverbinding via 4G tot 10 keer hoger is dan via 3G. Houd er rekening mee dat 4G mogelijk niet in alle gebieden beschikbaar is.

Een 4G abonnement is ook bij de meeste providers af te sluiten. 

Ook 5G is een internetverbinding vanaf je provider, maar 5G is de nieuwe en snellere versie van mobiel internet. Met 5G heb je sneller internet dan met 3G of 4G. Ook heb je met 5G minder verbindingsproblemen op drukke plekken zoals concerten en festivals bijvoorbeeld.

Dankzij 5G heb je, als je buiten bent, minstens net zo snel en betrouwbaar internet als je wifi verbinding thuis. 

Let op: Om 5G internet te gebruiken heb je een toestel met 5G ondersteuning nodig.

Je vraagt je misschien af wat nu eigenlijk het verschil is tussen 4G en 5G. Hieronder vergelijken we de verschillende eigenschappen van 5G met die van 4G. 

1 Capaciteit

Aangezien we steeds meer gebruik maken van mobiel internet en steeds meer dingen doen met onze smartphones hebben we steeds meer capaciteit nodig. 5G kan ons van deze capaciteit voorzien. Met 5G kun je veel gemakkelijker uploaden, streamen en gamen bijvoorbeeld. Hier heb je een hoge capaciteit voor nodig omdat dit veel meer data verbruikt dan het sturen van een WhatsApp bijvoorbeeld. Deze extra capaciteit komt ook van pas op plekken waar veel mensen tegelijk samenkomen, zoals concerten, festivals en voetbalstadions bijvoorbeeld. Op dit soort momenten kun je met 5G zonder problemen video’s uploaden op je social media account tijdens een concert, waar dit met 4G wat lastiger zou gaan. 

2 5G is 100 keer sneller dan 4G

Met 4G kun je gebruik maken van mobiel internet met een snelheid van 100 Mbps (megabit per seconde). Met 5G, daarentegen, kun je gebruik maken van mobiel internet met snelheden van 10Gbps (gigabit per seconde). Dit is 100 keer sneller dan 4G intenet. Met 5G zou je bijvoorbeld een volledige HD-film kunnen downloaden binnen een paar seconden. Dit is zelfs sneller dan veel Wi-Fi-netwerken.

3 Ultrakorte reactietijd

De reactietijd van een netwerk geeft aan hoe snel een bepaalde taak wordt uitgevoerd nadat je de opdracht hebt gegeven. 4G heeft een reactietijd van gemiddeld 50ms. Dit betekent, dat er ongeveer een halve seconde zit tussen het moment dat je een opdracht geeft en het moment waarop deze wordt uitgevoerd. Zoals je kunt zien is dit al heel snel, maar in sommige situaties heb je een nóg lagere reactietijd nodig. Denk bijvoorbeeld aan een operatie in het ziekenhuis waarbij een robot wordt gebruikt. Als er in deze situatie een vertraging van een halve seconde is kan dit ernstige gevolgen hebben. De vertraging van 5G is 10 milliseconden. Dit betekent dat 5G eigenlijk nog sneller reageert dan de mens. De reactiesnelheid van een mens is namelijk ongeveer 0,2 seconden.

4 Veiligheid

Het gebruiken van 5G is veiliger dan 4G. Dit komt omdat netwerkbeheerders via encryptie jouw boodschap omzetten in, voor ons, onbegrijpelijke taal die pas weer te lezen is als de ontvanger jouw bericht opent. Voordat jouw bericht ontvangen is, is het dus onmogelijk om te begrijpen wat erin staat. Om dit te kunnen doen heeft een netwerk wederom meer capaciteit nodig. Dit geven we aan in bits. Hoe meer bits een netwerk heeft, hoe veiliger jouw boodschap. Bij 4G gebeurt deze encryptie met 128 bits terwijl 5G encrypties ondersteunt met 256 bits. Daarnaast, gebruikt 5G drie netwerken: één core-netwerk, één transmissie-netwerk en één radionetwerk wat 5G nóg veiliger maakt.Deze netwerken maken 5G niet alleen enorm praktisch, maar ook extreem veilig.

5 Efficiënt en goedkoper

Met 5G kun je meer doen met minder. Hoe doet 5G dit? 5G doet dit door data te bundelen. Dit 5G zich direct richt op jouw smartphone, in plaats van data over een groot gebied te verspreiden. Dit is veel efficiënter dan 4G bijvoorbeeld.

Verder gaat 5G alleen aan als het echt nodig is. Op momenten dat je je telefoon niet gebruikt, zoals ´s nachts bijvoorbeeld, gaat de zender op slaapstand. 5G is dus niet alleen efficiënt maar ook goedkoper.

6 Ontelbare mogelijkheden

5G biedt oneindig veel mogelijkheden voor veel meer instanties en zaken dan onze mobiele telefoons. Bijvoorbeeld in de zorg of landbouw. 5G helpt hierbij om bepaalde processen energiezuiniger en efficiënter in te richten. Kosten maar ook het energiegebruik dalen sterk als producten of diensten beter en sneller met elkaar kunnen communiceren. Zoals je begrijpt hebben producten en diensten een perfecte communicatiestructuur nodig. En dat is waar 5G veel beter in is vergeleken met 4G of andere netwerken.

Om verbinding te maken met een 3G, 4G of 5G netwerk kun je de volgende stappen volgen:

1 Ga naar de Instellingen op je smartphone.
Instellingen pictogram
2 Ga vervolgens naar Verbindingen.
Afbeelding van het Instellingen menu met 'verbindingen' geselecteerd.
3 Tik op Mobiele netwerken.
Afbeelding van het verbindingen-menu met de optie 'mobiele netwerken' geselecteerd.
4 Selecteer vervolgens Netwerkmodus.
Afbeelding van het mobiele netwerken menu.
5 Kies nu uit het menu dat verschijnt met welk mobiele netwerk je wilt verbinden.
Afbeelding van het mobiele netwerken menu met de verschillende mobiele netwerken geselecteerd.

Let op: 4G en 5G netwerken verbruiken meer batterij dan 2G en 3G netwerken bijvoorbeeld. Om de levensduur van je batterij te verlengen kun je ervoor kiezen om met een langzamer verbindingstype te verbinden zoals 2G en 3G.

Let op: Je kunt mobiel internet ook gebruiken om een mobiele hotspot in te schakelen, uit te schakelen en te configureren.

User guide User guide

Handleiding

Meer informatie nodig?
Download en bekijk de handleiding van jouw apparaat.

Samsung Assistance Samsung Assistance

Hulp op afstand

Hebben de voorgestelde oplossingen niet
geholpen om het probleem op te lossen?
Neem contact op met onze hulpdiensten op afstand.

Bedankt voor je feedback!