Fotografie

Nightography tips & tricks met Marie Wynants &
Sven Van Alboom

Marie & Sven onthullen hun pro-camerageheimen

Als het aan fotografen Sven Van Alboom en Marie Wynants lag, stonden zij elke nacht op set om de meest epic moments te shooten. Met de coolste ideeën in hun mind en hun night camera in de hand, gaan zij het liefst op stap. De camera hacks waar zij bij zweren, delen ze graag met hun fellow nightographers.

Moody nachten

Geen nacht zonder een apart sfeertje en dat weten Marie Wynants en Sven Van Alboom maar al te goed. Het is net die donkere vibe waar ze naar opzoek gaan door de lens van hun Galaxy S22 Ultra. Dat is hét moment waarop Sven helemaal in zijn element zit. “Ik denk dat nachtfotografie of nachtopnames unieke kansen bieden omdat de avond vibe helemaal anders is dan overdag. Het is allemaal iets moodier, je hebt dan een ‘dark side sfeer’ en dat is nét wat spannender. Je kan ook met een ander soort lichtbron spelen dan de zon. Dan denk ik bijvoorbeeld aan neonlichten, straatverlichting of bewegende autolampen. Net die nachtfotografie geeft je een andere kijk en andere sfeer in beelden.”

In die geheimzinnige sfeer zag Marie dan weer een kans om te experimenteren tijdens haar shoot. “Ik heb met reflecterende pakken gewerkt, omdat ik wist dat die voor coole effecten zouden zorgen met de flash van de Galaxy S22 Ultra. Je hebt dan de notie van een lichaam dat in je beeld staat, maar eigenlijk zie je geen gezicht en geen mimieken en dat maakt het heel artistiek.”

Regels zijn er om te breken

Eén ding is zeker en dat is dat er geen regels zijn, zeker niet in nachtfotografie. Sven gaat door het leven zonder zelfs te weten welke er zijn. “Er zijn heel veel regels waar ik geen rekening mee houd en weinig regels die ik ken. Je onderwerp moet volgens de normen helemaal clean en volledig uitgelicht zijn, maar ik vind het net cool als er bijvoorbeeld maar één lichtbron is zoals een straatlamp en dat er maar één contour te zien is. Ik houd ook geen rekening met de natuurlijke way of thinking. Als ik bijvoorbeeld zin heb om gele en groene lampen te gebruiken voor de vibe, dan ga ik dat zeker doen, ongeacht of het er realistisch uitziet.”

Marie denkt daar net hetzelfde over en shoot het liefst waar haar lens natuurlijk naartoe draait. “Ik haat het als mensen zeggen zo MOET je jouw fototoestel gebruiken of ‘je mag niet dit’ of ‘je mag niet dat’. Ik denk net doordat je bijvoorbeeld een bewegende foto maakt en terwijl de flash van je Galaxy S22 Ultra aanzet, dat je supercool beeld krijgt. Dus net door die bepaalde onkunde of door iets juist ‘fout’ te gebruiken, kan dat je super leuke resultaten opleveren.

Hack the system

Zelf aan de slag gaan? Dat doe je met de ultieme tips & tricks van Sven en Marie. Zo is Sven al helemaal één met de Galaxy S22 Ultra cameratools. “Mijn go to is de Pro-functie zoals ‘Pro Video’ en ‘Pro Foto’, daar kan ik meer beslissingen maken over hoe fel ik het licht wil. Als je daarmee een coole foto wil maken met lichten, zorg dan dat er beweging is in je beeld. Zet je smartphone eens op een statief en ga ook eens voor een langere shutter speed van 5 tot 10 seconden, dat levert heel coole resultaten op met bewegend licht. Speel ook een keertje met reflecties door water over de grond te gieten. Probeer het gewoon allemaal uit en go nuts!”

Marie is dan weer all about the little things van de camera en daar maakt ze geen geheim van. “Als je jouw camera focust op een onderwerp zoals een gezicht en je klikt erop, dan verschijnt er een zonnetje. Ik trek dat zonnetje altijd een klein beetje donkerder. Daardoor wordt je foto net iets meer moody, ik gebruik die hack zelfs wanneer ik met flits trek, want dat geeft je foto een warmer en donkerder karakter.” Marie gaat daarnaast net als Sven graag los met de Pro-functies. “Daar kan je echt heel bizarre en ongewone dingen mee doen voor alternatieve effecten in je beeld. Dus speel daar zeker eens mee, er zijn zoveel coole tools die de Galaxy S22 Ultra heeft. Dus test die uit, er is niets ‘goed’ of ‘slecht’ en er zijn al zeker geen regels, dus pruts er daar eens mee en dan bekom je sowieso megacoole pics.”

De beste avonturen leg je ’s nachts vast

Herbeleef de mooiste nachten met de Galaxy S22 Ultra.

Lees de volgende verhalen