Wat is SSD?

Home > Samsung SSD > Wat is SSD?

Wat is SSD?

SSD staat voor Solid State Drive (of Disk). Een SSD is een digitaal opslagmedium. Om gegevens op te slaan maakt het gebruik van flashgeheugen of SDRAM. De SSD is er als interne harde schijf en als externe harde schijf, de Portable SSD. Het grote verschil met een traditionele harde schijf is dat het geen bewegende onderdelen bevat. De SSD wordt steeds vaker toegepast in notebooks en desktops, als aanvulling op of als vervanging van de aloude harddisk. Logisch, want een SSD heeft veel voordelen.

Voordelen SSD

Het gebrek aan bewegende onderdelen klinkt misschien apart, maar het geeft een flink aantal voordelen ten opzichte van de traditionele harddisk. Hieronder hebben we de grootste voordelen van SSD opgesomd.

Snelheid
SSD's hebben een toegangstijd van amper 0,1 milliseconde. Je merkt dat programma's op een SSD veel sneller opstarten en bestanden opslaan. Ook het opstarten van de computer zelf gaat veel sneller met een SSD. De SSD is dus ten eerste een snelle harde schijf.

Duurzaamheid
Door de bewegende delen zijn harde schijven kwetsbaar. De SSD bevat geen mechanische of bewegende onderdelen en is zo veel beter bestand tegen schokken. Ook gaat hij langer mee dan een slijtgevoelige harde schijf.

Geluidsarm
Gebruik een laptop met SSD en je zult verbaasd staan over het ontbreken van geluid. Het is net een elektrische auto op je schoot. Je zult het geratel van de harddisk meteen vergeten!

Energiezuinig
Digitaal gegevens opslaan zonder bewegende delen betekent ook een besparing op energie. Vooral bij notebooks komt dit goed van pas, want je accu gaat hierdoor langer mee.

Een SSD kiezen

Welke SSD je moet kiezen, hangt af van hoe je je SSD gaat gebruiken. Als je helemaal geen harde schijf meer wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de SSD groot genoeg is om al je bestanden op kwijt te kunnen. Computers die je koopt met een grote SSD kunnen op dit moment nog wel prijzig zijn.

Een alternatief is een combinatie van SSD en harde schijf. Je maakt je computer sneller door het besturingssysteem en de programma's op de SSD te zetten en vanaf daar op te starten. Je houdt dan de harde schijf voor het opslaan van bestanden. Je kunt zowel Portable SSD's als inbouw-SSD's kopen. Het snelheidsvoordeel met een externe SSD is wel wat minder groot dan bij een ingebouwde SSD. Er zijn verschillende winkels die een SSD in je huidige laptop kunnen inbouwen of je harde schijf voor een SSD schijf kunnen vervangen.

Wat is SSD? Dit is dus SSD!

De Solid State Drive kunnen we dus beschouwen als de snelle opvolger van de harde schijf. Met het goedkoper worden van SSD-oplossingen, zullen de harde schijven uit computerapparatuur gaan verdwijnen. Hij is sneller, duurzamer, stiller en energiezuiniger dan z'n voorganger. Een SSD kan ook de snelheid van een laptop of computer verhogen door de snelle toegangstijd. Echte nadelen heeft een SSD dus eigenlijk niet.