Wat moet ik doen als mijn koelkast het niet doet?

Als een koelkast het niet doet, adviseren wij om als eerste de stroomvoorziening te controleren. Sluit de koelkast aan op een ander (werkend) stopcontact of sluit een ander apparaat aan op het stopcontact waarin de koelkast is aangesloten.

Correcte installatie koelkast

Open de deur van de koelkast ca. 30 à 40 centimeter en laat deze vervolgens los. De deur hoort nu uit zichzelf dicht te vallen. Wanneer dit niet het geval is, kun je de stelpoten aan de voorkant uitdraaien totdat de deur automatisch dichtvalt. Zorg er tevens voor dat de koelkast waterpas staat. Indien de koelkast niet correct is afgesteld, kan dit het optimaal functioneren van de koelkast verhinderen.

Deurrubbers 

De deurrubbers horen regelmatig te worden schoongemaakt, minimaal één keer in de zes maanden. Gebruik hiervoor een sopje (geen bijtende middelen) en droog de rubbers vervolgens goed af. 
 

Trek de stekker voor ca. 2 minuten uit het stopcontact en open de deuren. Steek de stekker weer terug in het stopcontact en sluit de deuren. Voel met je vingers langs de rubbers. Wanneer er lucht naar binnen wordt gezogen, houdt dit in, dat de deurrubbers niet meer goed sluiten. In dit geval, adviseren wij om nieuwe deurrubbers aan te schaffen. 
 

Wanneer er dauwvorming optreedt aan de binnenkant van de deur of vocht-/ijsvorming op bepaalde plekken zoals bijv. onder de ladebakken in het koel- en/of vriesgedeelte, dan kan dit een indicatie zijn dat de deurrubbers niet meer goed afsluiten. In dit geval, adviseren wij om nieuwe deurrubbers aan te schaffen.
 

Nieuwe deurrubbers bestel je via samsungonderdelen.com.
 

Ruimte 
De koelkast heeft voldoende ruimte nodig. Aan de achterkant 10 centimeter en aan de zijkanten en bovenkant minimaal 5 centimeter. De koelkast moet zijn warmte kwijt kunnen. Wanneer dit wordt geblokkeerd, kan dit het optimaal functioneren van de koelkast verhinderen.
 

Stof aan de achterkant 
Wij adviseren om 1 à 2 keer per jaar met een stofzuiger langs de achterkant van de koelkast te gaan. Met name in de buurt van de compressor, zodat stof de warmte uitwisseling niet verhindert. Voorbeelden van storingen die kunnen optreden bij stof aan de achterkant zijn bijv. ijsvorming of vocht in de koel- en/of vriesgedeelte en meer werkingsgeluiden.
 

Luchtcirculatie 
De luchtcirculatie gaten van het No-Frost systeem aan de binnenkant van een koelkast en vriezer behoren te allen tijde goed vrij te zijn, wij adviseren hier geen producten tegenaan te plaatsen. Wanneer dit wel gebeurt, ontstaat er vocht onder de groenteladen of ijsvorming op de achterwand.
 

Koelkast laten ontdooien 
Eventueel als laatste stap kun je de koelkast met de deuren open, volledig laten ontdooien voor minimaal 24 tot 48 uur. Indien je de mogelijkheid hebt om de koelkast langer te ontdooien is dit nog beter. Voor gebruik, weer goed vocht vrij maken, anders heeft het ontdooiproces niet geholpen. 
Sluit de koelkast vervolgens weer aan en kijk of de koelingsproblemen zijn opgelost.
 

Vakantiestand 
Indien de koelkast niet koelt maar wel vriest, is het mogelijk dat deze in de vakantiestand staat ingesteld (als deze optie beschikbaar is op de koelkast). Schakel de vakantiestand uit via het display. Raadpleeg de handleiding voor meer informatie.
 

Mochten bovenstaande oplossingen het probleem niet hebben verholpen, neem dan contact op voor een online reparatieverzoek.

Let op: Wij willen hierbij opmerken dat bij een reparatie uitgevoerd door een niet geautoriseerde persoon alle nog geldende garantiebepalingen komen te vervallen.

Voor het bestellen van onderdelen kun je terecht op de website samsungonderdelen.com.

Bedankt voor je feedback!