Wat is eARC en hoe kun je het instellen op je Samsung Smart TV?

eARC maakt het mogelijk om audio van kabel-, satelliet-, streaming- of bronapparaten via een enkele HDMI-kabel naar een AVR of soundbar te sturen. Dit zorgt voor de eenvoudige aansluitingen en behoud van het originele geluid.

HDMI-ARC en eARC verschillen

De meeste tv's comprimeren audiosignalen voordat ze door de HDMI-kabels gaan. Met de eARC (Enhanced Audio Return Channel) kun je het originele audiosignaal in volledige resolutie overbrengen via een HDMI-kabel en kun je genieten van het beste geluid. De eARC is een functie die is geïmplementeerd in de nieuwste HDMI 2.1-specificatie. Het grootste voordeel is dat het de bandbreedte en de snelheid enorm verbetert. Hiermee kun je hoogwaardige audio van je tv naar je soundbar of AV-receiver sturen. Bovendien is het compatibel met de hoge bitsnelheidsformaten Dolby Atmos en DTS.

eARC wordt in de volksmond ook wel het next-gen ARC genoemd. Het biedt ondersteuning voor een grotere bandbreedte en ondersteunt hogere snelheden. Hierdoor kun je audio van hogere kwaliteit vanaf de HDTV naar de soundbar of audio-ontvanger sturen.

Audio Formaat

ARC

eARC

Dolby Digital

O

O

Dolby Digital+

O

O

Dolby TrueHD

X

O

Dolby ATMOS

O (1)

O

DTS, DTS Master, DTS-X

X

X

Meerkanaals PCM (LPCM) *

X

O (2)

(1) Dolby ATMOS-ondersteuning is alleen beschikbaar voor op ARC Dolby Digital+ gebaseerde ATMOS.

(2) LPCM wordt ondersteund vanaf 2021-modellen (AU7000 of hoger).

* Meerkanaals PCM max. 5.1 kanalen ondersteund.

Ondersteunde modellen voor eARC

• TV: UHD TU7000 en hogere modellen.
  • Soundbar: Q70T en hogere modellen.
  • Audioformaat: De nieuwste hoge bitrate audioformaten worden ondersteund, waaronder Dolby TrueHD, Dolby Atmos en meer.

Let op:

• Je moet een eARC-compatibele HDMI-kabel gebruiken. (HEAC of HEC)
  • De functie Anynet + (HDMI-CEC) moet op de Smart TV zijn ingeschakeld.
  • Bij gebruik van een incompatibele kabel kan er een fout optreden.

Instellingen voor HDMI-eARC-modus

Voor de apparaten die eARC ondersteunen, kun je de HDMI-eARC-modus overwegen. Tijdens het aansluiten van het apparaat vindt er tijdelijk een demping plaats.

Volg de onderstaande stappen om het ingangsgeluid van de tv in te stellen.

Stap 1. Druk op de Home-knop op de afstandsbediening van de tv en selecteer vervolgens Instellingen.

Home instellingenmenu

Stap 2. Selecteer in het menu 'Geluid' en kies vervolgens 'Expertinstellingen'.

Expertinstellingen geluid

Stap 3. Navigeer door de HDMI e-ARC-modus en druk op de enter-toets op je afstandsbediening om deze in te schakelen.

HDMI-eARC-modus

Let op:

• De standaardinstelling voor de eARC-modus is uit. (Automatisch verbinding maken met ARC)
  • eARC wordt alleen geactiveerd wanneer de HDMI-eARC-modus is ingeschakeld.

Je moet HDMI-CEC in het instellingenmenu van de tv inschakelen. Op Samsung tv's heet het HDMI-CEC protocol 'Anynet+'.

Stap 1. Druk op de 'HOME-knop' op de afstandsbediening van de tv en selecteer vervolgens 'Instellingen'.

Stap 2. Kies in het scherm Instellingen het Algemeen menu en Extern apparaatbeheer.

Algemeen Extern apparaatbeheer

Stap 3. Navigeer door Anynet+ (HDMI-CEC) in het menu Extern apparaatbeheer en druk op enter op de afstandsbediening om Anynet+ in te schakelen.

Anynet HDMI-CEC

Let op:

• De HDMI-poort heeft een markering ARC op de achterkant van de tv of One Connect Box.
  • De meeste One Connect Boxes hebben een HDMI-ARC-poort (het is meestal de derde HDMI-poort).

Als er een probleem is met de ARC/eARC-bediening, verwijder dan eerst alle externe apparaten (STB, OTT-apparaten, enz.) die op de tv zijn aangesloten en probeer het dan opnieuw. Sommige externe apparaten voldoen mogelijk niet aan de HDMI-verbindingsspecificaties. Dit kan soms problemen veroorzaken.

Je moet het volgende controleren om eARC aan te sluiten op een tv.

• Controleer of de eARC-poort (dezelfde poort als ARC) is aangesloten.
  • Controleer of het aangesloten AV-apparaat een eARC-compatibel apparaat is.
  • Controleer of de HDMI-kabel HEAC of HEC wordt ondersteund.
  • Sluit de HDMI-kabel opnieuw aan en zet de HDMI-eARC-modus terug op Auto.

Als je problemen hebt met een slechte geluidsweergave, zelfs als eARC goed is aangesloten, moet je het digitale uitgangsaudioformaat controleren.

(Menu > Geluid > Expert-instellingen > Digitaal audio-uitgangsformaat)

Om te controleren of het AV-apparaat het audioformaat niet ondersteunt, test je het geluid door het digitale audio-uitgangsformaat te wijzigen in PCM / Auto / Pass-Through.

Digitaal audio-uitgangsformaat

Opmerking: De schermafbeeldingen en het menu van het apparaat zijn slechts voorbeelden in het Engels - ze zijn ook beschikbaar in de taal van jouw land.