Brend

Kako materijali od kojih je napravljen vaš telefon mogu pomoći u zaštiti naših okeana

Razvijamo materijale za izradu Samsung Galaxy uređaja za održiviju budućnost.

Zagađenje plastikom predstavlja prijetnju našim okeanima i morskom živom svijetu. Možda će vam na pamet pasti boce za vodu za jednokratnu upotrebu ili vrećice za namirnice koje plutaju po površini okeana, ali većina plastike u okeanu su odbačene ribarske mreže i oprema. Prema stavu Organizacije za hranu (FAO), nevjerovatnih 640.000 tona ribarske opreme odbaci se u okean svake godine.

Nevjerovatnih 640.000 tona ribarskih mreža odbaci se u okean svake godine

-FAO

Poznate kao „mreže duhova”, plastične ribarske mreže predstavljaju ozbiljnu prijetnju našoj planeti

Ako ne preduzmemo mjere u odnosu na odbačene ribarske mreže, one će uzrokovati nepovratnu štetu morskom živom svijetu i našem prirodnom ekosistemu. U njih se može uplesti morski živi svijet i one mogu oštetiti koralne grebene. Plastični fragmenti vidljivi pod mikroskopom čak su dio naše hrane i vode.

Davanje novog života starim ribarskim mrežama

Kao dio naše vizije održivosti, Galaxy for the Planet, Samsung sprječava da odbačene ribarske mreže dospiju u naše okeane tako što ih reciklira i koristi u izradi svojih proizvoda. Prema rezultatima Life Cycle Assessment (LCA) koju je sproveo Underwriters Laboratories (UL), globalno tijelo za sertifikaciju sigurnosti, recikliranje plastike iz okeana za izradu Samsung Galaxy uređaja smanjuje emisiju ugljičnog dioksida (C02) za približno 25% u poređenju sa korišćenjem obične plastike.1 Planiramo spriječiti da više od 50 tona odbačenih ribarskih mreža dospije u naše okeane 2022 godine. U saradnji sa stručnjacima iz industrije, razvili smo način prenamjene mreža u pouzdan materijal za Samsung Galaxy pametne telefone.

Reciklirano kao dijelovi Galaxy S22 series

Galaxy S22 series je naš prvi pametni telefon koji sadrži recikliranu plastiku iz okeana. Sadrži materijal napravljen od 20% prenamijenjenih ribarskih mreža kao dio maske oko tipki i unutrašnjeg dijela S Pen olovke.

Zajedno gradimo zeleniju budućnost

Bilo da ste tek počeli da pravite održive svakodnevne promjene ili već zagovarate održivi stil života, možete biti sigurni da zajedno radimo na toj zajedničkoj misiji. Integracija recikliranih ribarskih mreža u Samsung Galaxy uređaje je još jedan važan korak koji poduzimamo kako bismo smanjili uticaj na okoliš. Mi smo prvi u industriji koji su prenamijenili odbačene ribarske mreže i u budućnosti ćemo uključiti prenamijenjenu plastiku iz okeana u izradu naših Samsung Galaxy uređaja.

Svakodnevne promjene.
Značajan uticaj.

Važno je donositi održive izbore u svakodnevnom životu, uključujući proizvode koje kupujemo. Korištenjem telefona koji je izrađen od plastike napravljene od obnovljenih ribarskih mreža smanjujete proizvodnju djevičanske plastike kako biste smanjili uticaj vašeg visokotehnološkog načina života na okoliš. Ako bismo svi pravili svakodnevne promjene, mogli bi imati značajan uticaj širom svijeta i očuvati prirodne resurse našeg planeta.

¹Ovu evaluaciju je sprovela Hanwha Compound, partnerska kompanija Samsung Electronics-a, koja proizvodi i isporučuje recikliranu plastiku koja se koristi u Samsung Galaxy uređajima.

Napravite održive izbore.
Zadržite svoj visokotehnološki način života.

Ovi izbori vam pomažu da izgradite zeleniju budućnost.

Pročitajte zatim ove priče