Brend

Šta je 5G i kako će to
utjecati na Vaš život?

Saznajte kako će 5G i drugi trendovi u tehnologiji 2019. godine promijeniti način na koji igrate igre, stvarate i još mnogo toga.

Možda ste čuli da 5G dolazi u 2019. godini, ali znate li što je zapravo 5G? Kako će to utjecati na Vaš život i što će se promijeniti? Svaka nova tehnološka inovacija dolazi uz mnoga pitanja, tako da smo Vam odlučili predstaviti kako će 5G utjecati na tehnološke trendove u 2019. godini i šta će to značiti za Vas.

Šta je zapravo 5G?

U 5G ničega nema pet - 5G jednostavno znači peta generacija, odnosno peta generacija mobilne tehnologije. 3G je bila treća generacija, 4G je bila četvrta, a 2019. godina donosi petu.

Lako je upasti u zamku i podcijeniti koliko će zapravo 5G biti brži u odnosu na 4G. Najuočljivija razlika bit će u znatno smanjenoj latenciji ili brzini slanja signala s jednog na drugi uređaj. Kako bismo pobliže pojasnili - latencija 3G mreže iznosila je 100 milisekundi, 4G mreže 50 ms, dok je očekivana latencija 5G mreže 1 ms.

Ovo će se posebno odraziti na gaming industriju. Brzina prenosa podataka putem 5G mreže će biti toliko velika da će vrijeme odlaganja biti reducirano gotovo do nepostojanja. Pozdravite se s čekanjem - s ovakvom brzinom prenosa podataka igranje igrica na telefonu bit će sve što ste očekivali od gaming iskustva. Ako mislite da je igranje Fortnite-a čak i u gradskom prevozu super, onda ste spremni za čitav jedan novi gaming svijet.

Ako mislite da je igranje Fortnite-a
u autobusu super, onda Vas uz 5G
mrežu čeka jedan potpuno novi svijet.

Mobilni gaming prelazi na novi nivo uz AR

Sjećate li se Pokémon GO, igrice za kojom je svijet u ljeto 2016. godine totalno poludio? Koncept je jednostavan - dok se igrač bavi vlastitim dnevnim obavezama Pokémon se pojavljuje na mapi i prikazuje na ekranu, a na igraču je da ga uhvati. Osjećaj koji je ova igrica kreirala bio je čitav svijet u koji se ulazilo putem mobilnog telefona.

Ovo je bio naš prvi susret s Proširenom stvarnošću (AR), bliskim rođakom virtuelne stvarnosti, dok s razvojem 5G mreže u 2019. godini, naša očekivanja samo rastu. Nećete samo loviti čudovišta na putu do trgovine - u budućnosti ćete zajedno s 50 igrača iz Vašeg okruženja kretati u borbu protiv snježnog trola od 15 metara kojeg možete vidjeti jedino kroz Vaše mobilne telefone.

Oslobodite svoju kreativnost

5G neće utjecati samo na način na koji igramo igre, kreativna revolucija se može očekivati u svijetu mode, dizajna i slično. Velik dio kreativnog procesa već se događa u virtuelnom prostoru poput tableta ili laptopa, ali dinamički prikazi pokrenuti pomoću 5G će zamagliti granicu između tih virtuelnih prostora i stvarnog svijeta.

Alati za digitalno stvaranje (digital creation tools) do sada su učinili sve što mogu kako bi Vaše ideje prikazali što potpunije na samom ekranu. Međutim, s inovacijama na tržištu interaktivnih ekrana, AR ogledala, savitljivih ekrana i slično, postaje sve izvjesnije da će virtuelna kreativnost uspjeti parirati mentalnim kreativnim procesima. Vrhunac svega je unaprijeđena latencija 5G mreže koja će Vam pomoći da svaku ideju i kreaciju mijenjate na ekranu u realnom vremenu, isključivo svojim rukama.

Bolja tehnologija, bolje zdravlje

Iako će 2019. godinu obilježiti lansiranje 5G mreže, nosivi uređaji također ne bi trebali biti zanemareni. Spajanjem ova dva trenda, možemo očekivati sjajne stvari koje se odnose na naše zdravlje i vježbanje.

S napretkom na polju tehnologije tkanina i senzora, nosivi uređaji doživljavaju transformaciju {1}. Tehnologiju nosivih uređaja možemo očekivati na obući, majicama i bilo kojem predmetu koji se može nositi. Ništa neće ostati netaknuto širenjem tehnologije. Razvoj 5G mreže pridonio je smanjenju stope latencije i poboljšanju povezanosti tj. povećava se broj uređaja koji u isto vrijeme mogu surađivati. Informacije koje ćete dobivati od nosivih uređaja neće biti samo broj koraka koje ste napravili u jednom danu, već će svaki utjecaju vlažnog zraka na dužinu koraka ili s kojom težinom ste koračali na svakoj nozi posebno.

Štoviše, moći ćete sve te informacije podijeliti sa svojim doktorom onog trenutka kada su na raspolaganju, što znači da će oni već imati prilično jasnu sliku Vašeg zdravlja od Vaše zadnje provjere prije nego što uopšte lično otiđite kod doktora. Dakle, ne samo da će Vaš doktor biti bolji doktor, nego ćete i uštedjeti vrijeme u čekaonici.

Muzika koja se kreće u Vašem ritmu

Industrija zabave s 5G tek je zagrebala po površini svih mogućnosti. Do sada se zvuk muzike lako prenosio s jednog na drugi zvučnik u okviru kućanstva, iako je to moguće jedino uz Vašu komandu. Zamislite, kako bi bilo da se to događa samo od sebe? S uređajima i senzorima u Vašem domu koji funkcioniraju na principu 5G mreže, muzika koja će Vas moći pratiti dok se krećete iz sobe u sobu.

Mislite da ćete svejedno sami morati odabrati šta želite slušati? Pomoću nosivih uređaja koji prate Vaš puls, nivo hormona, krvni pritisak i ostalo, to neće biti slučaj. Ako na primjer Vaši podaci pokazuju da ste cijeli dan proveli pod stresom na poslu, AI asistent kao što je Bixby prepoznat će da Vam je potreban odmor i odabrat će za Vas muziku koja umiruje. Ako je situacija obrnuta i upravo su Vas obradovale odlične vijesti, pripremite se na rock playlistu.

5G mreža će osim emotivnog stanja prepoznati i fizičke radnje koje radite te će se prilagoditi. Ako trenutno trčite, Bixby će prepoznati muziku koja će Vam pomoći da održite tempo. Kako se Vaš trening bude približavao kraju, Bixby će prepoznati da je potrebno zamijeniti tempo s muzikom koja će Vas ohladiti.

Galaxy S20 Ultra

Pročitajte ove priče