De wereld van 5G

Wat is 5G?

Een nieuwe generatie dataverbinding is klaar om jouw leven te veranderen. Ontdek hoe de snelheid van 5G jouw wereld de toekomst in zal lanceren.

Wat is 5G precies?

De eerste mobiele telefoons werkten op 2G. Hiermee kon je sms’jes en mms’jes versturen. Via 3G werd mobiele data geïntroduceerd, waardoor het mogelijk werd om te surfen op het internet op je gsm. Het mobiele datagebruik steeg en ook het internet in huis via kabel en glasvezel werd steeds sneller.

Inmiddels levert, naast 2G en 3G, ook het 4G netwerk ons mobiele internet. Echter, 4G begint aan zijn limiet te raken. Meer en meer apparaten worden aangesloten op het internet. Niet alleen telefoons, maar ook koelkasten, deurbellen etc. Zo beginnen er files te ontstaan in het internetverkeer. De vijfde generatie communicatietechnologie, 5G, is inmiddels live en nog volop in ontwikkeling.

5G is de vijfde generatie draadloze netwerktechnologie met:
1. Hogere snelheden
2. Minder vertraging in communicatie tussen apparaten (latentie/reactietijd)
3. Betere connectiviteit tussen apparaten
4. Hogere capaciteit, meer verbindingen, stabielere verbindingen

Waarom 5G?

Met 5G gaat het downloaden en delen van data veel sneller. Je kunt bijvoorbeeld met een Samsung 5G smartphone in 4K Netflixen. Wanneer 5G optimaal is uitgezet, zul je de beste multiplayer games kunnen spelen zonder lag, dankzij de lage latency van 5G.

Het 5G netwerk is zuiniger in gebruik, heeft een veel groter bereik en de verbindingen zijn stabieler, waardoor veel meer mensen tegelijkertijd op het netwerk kunnen. Dit vernieuwende 5G netwerk faciliteert een Internet of Things: door het verzenden van data tussen apparaten, zowel binnen- als buitenshuis, creëren we slimmere huizen en steden: een smart society!

Hoe snel is 5G?

Het 4G netwerk heeft momenteel een gemiddelde internetsnelheid van 70 Mbit per seconde. Het downloaden van een twee uur durende Netflix-film duurt daarmee zo’n 6 minuten. Met 5G duurt dit slechts 36 seconden.

Is 5G veilig?

Beveiliging is de belangrijkste factor bij alles wat wij doen. We werken met normaliserings-instellingen, de bredere mobiele industrie en academische experts om een vermogensdichtheid te ontwikkelen die de maximale veiligheid van onze klanten waarborgt. Samen zorgen we ervoor dat 5G-technologie en onze 5G-toestellen voldoen aan de internationale wetgeving en standaarden én zijn goedgekeurd voor gebruik door consumenten.

Is 5G schadelijk?

Samsung neemt de gezondheid van haar consumenten zeer serieus. Onze apparatuur is gecertificeerd om te voldoen aan internationale standaarden die geen schade aan het menselijk lichaam garanderen.

5G in België

Europa maakt zich op voor een snelle introductie van 5G. Dit vergt veel aanpassingen en investeringen en daarom is de overstap niet zomaar in één keer gemaakt.

In veel landen, waaronder ook België, moeten eerst nieuwe antennes geplaatst worden om het huidige netwerk te versterken en klaar te maken voor 5G. De exacte verdere planning van onze Belgische operatoren is helaas niet gekend, maar er worden in 2020/2021 grote stappen gezet.

Sinds juni 2020 is Proximus met 5G live op Samsung toestellen in een 30-tal steden en kleinere zones in België. Om welke plekken in België het gaat vind je terug via deze link. Na Orange voert ook Proximus een test met 5G in de Antwerpse haven, genaamd ‘De Digitale Schelde’. Tijdens een pilootfase van zes maanden werden verschillende concrete toepassingen getest die een beter inzicht bieden in de mogelijkheden en veiligheid van 5G.

* 5G-diensten worden alleen ondersteund op locaties met een 5G-netwerk in landen die daarvoor klaar zijn. De beschikbaarheid kan verschillen per land, regio, provider, softwareversie, abonnementsvorm en gebruikersomgeving.

* De afbeeldingen op de schermen zijn gesimuleerde beelden en louter illustratief.

* Alle functies, features, specificaties, GUI en andere productinformatie in dit document wat betreft de voordelen, het design, de prijs, de componenten, prestaties, beschikbaarheid en capaciteiten van het product kunnen onderworpen zijn aan wijzigingen zonder voorafgaande waarschuwing.