5G: Maatschappelijke Impact

Maak plaats voor 5G. De vijfde generatie in mobiele telecommunicatie belooft een ingrijpende impact te hebben op onze samenleving.
5G is meer dan een snelle internetverbinding: het is een revolutionaire ontwikkeling die even ingrijpend zal zijn als de telefoon, de pc en het internet. België bezit vandaag nog geen 5G-netwerk, maar uit de vooruitzichten in sectoren zoals de gezondheidszorg, transport, entertainment en industrie kun je alleen maar besluiten: er is geen tijd te verliezen.

Gezondheidszorg

Zelfstandigere ouderen, operaties en monitoring op afstand

5G betekent de definitieve doorbraak van het IoMT, kort voor het Internet of Medical Things. Het IoMT zal een groeiend aantal ouderen helpen om langer zelfstandig te leven, operaties op afstand mogelijk maken en wearables op de kaart zetten voor realtime monitoring van gezondheidsparameters zoals hartritme en glucosewaarden. Dankzij machine learning kunnen op termijn gezondheidsproblemen zoals een hartaderbreuk voorspeld worden en dus aangepakt worden vooraleer ze zich effectief voordoen.

Transport

Minder verkeersongevallen en meer comfort onderweg

5G-netwerken ondersteunen V2V-communicatie (vehicle-to-vehicle) en zelfrijdende auto’s. Met als gevolg: minder files, efficiëntere verkeersstromen en minder verkeersongevallen. Daarnaast kan elke trein, tram, bus en metro dankzij 5G gekoppeld worden aan een centraal netwerk, dat alle lijnen op elkaar afstemt. Zo kun jij rekenen op stipter openbaar vervoer. En geniet je tijdens het pendelen ook nog eens van razendsnel internet.

Entertainment

Meeslepende game-ervaringen en AI-assistenten

Series, films, games: dankzij de streaming van 5G beleef je ze in de allerhoogste beeldresolutie. Elke ervaring wordt interactief – zo zal je tijdens de Olympische Spelen van 2020 dankzij 5G en VR de Spelen letterlijk kunnen volgen door de ogen van de atleten. Bij het gamen zal je dan weer echt kunnen voelen wat je virtuele personage doorstaat. Bovendien brengt het 5G-netwerk ons dichter bij een toekomst waarin levensechte artificial intelligence-assistenten ons vergezellen waar we ook gaan.

Industrie

Hogere productiviteit, ‘cashless society’ en virtuele shopassistentie

In een Smart Industry worden dankzij 5G monotone taken vlot overgenomen door onderling gekoppelde apparaten. Met constante datastromen beschikken bedrijven over realtime data waarmee ze hun productie en transport feilloos plannen en zo tijd winnen. Daarnaast helpt 5G bij de evolutie naar een cashless society, door elektronische betalingen vlot te laten verlopen. En kan het de online winkelervaring verbeteren: via een VR-bril krijg je uitleg van een virtuele winkelmedewerker.

Wij zijn klaar voor 5G

Wat is 5G?

• Vijfde generatie van draadloze netwerken
• Ultrasnelle mobiele verbinding, met downloadpieken tot 20 GB per seconde (bandbreedte tot 200 keer sneller dan voorganger 4G)
• Uitzonderlijk lage Latency (vertraging) voor uiterst betrouwbare datatransfers (tussen 1 en 4 ms)
• Ruime dekking doordat er veel meer toestellen tegelijkertijd met één gsm-mast verbonden kunnen zijn (connection density tot 1 miljoen verbindingen per km²)
• Verbeterd dataverkeer wanneer je onderweg bent (mobility)

Waarom moeten we klaar zijn voor 5G?

• Met het zesde snelste 4G-netwerk ter wereld, en met Brussel als hoofdstad van Europa is België het uitgelezen land om zich tot 5G-pionier te ontplooien.
• 5G ondersteunt levensveranderende oplossingen in allerlei sectoren, zoals gezondheidszorg, transport, industrie en entertainment.
• 5G biedt via het netwerk van geconnecteerde devices ook kansen aan kleine ondernemingen en wordt dan ook de motor van economische groei en innovatie.
• 5G vermindert manueel, repetitief werk en productietijd en creëert daardoor tijd voor activiteiten en relaties die ertoe doen.
• 5G is de snelweg naar supersonisch mobiel internet. Naar een bloeiende smart society.