FAQs

Een nieuwe generatie dataverbinding is klaar om jouw leven te veranderen. Ontdek hier de meest gestelde vragen rondom 5G.

Wat is 5G?

 • Wat is 5G en hoe gebruik ik het?

  5G is de opvolger van 2G, 3G en 4G. Het is de vijfde generatie draadloze netwerktechnologie met:
  1. Hogere snelheden
  2. Minder vertraging in communicatie tussen apparaten (latentie/reactietijd)
  3. Betere connectiviteit tussen apparaten
  4. Hogere capaciteit, meer verbindingen, stabielere verbindingen

  Met 5G neemt de toekomst een vlucht. 5G biedt bijvoorbeeld uitkomst voor de toenemende vraag naar medische zorg op afstand en verbetert de veiligheid van zelfrijdende auto’s. Ook leent 5G zich voor augmented reality (AR) en virtual reality-toepassingen (VR) die ons helpen ons werk- en privéleven slimmer in te richten. Of geniet van de beste game-ervaring zonder vertragingen. 5G is sneller, slimmer, nauwkeuriger en betrouwbaarder en daarmee ideaal om de samenleving nóg beter te verbinden.
 • 5G is een upgrade ten opzichte van 4G op drie belangrijke gebieden: de snelheid is 5 tot 10 keer zo hoog, de latentietijd - of latency in het Engels - (de tijd tussen het versturen en aankomen van een signaal) is vele malen lager en er kunnen veel meer apparaten en mensen tegelijkertijd op het netwerk. In het begin ligt de datasnelheid bij gebruik van 5G gemiddeld 10% hoger dan bij 4G. Daarnaast daalt de vertraging in de communicatie tussen apparaten van 30 milliseconden op 4G naar minder dan 20 milliseconden op 5G. Dit merk je vooral tijdens het gamen. Door de korte responsetijd verloopt het gamen vloeiender.
 • Het 4G netwerk heeft momenteel een gemiddelde internetsnelheid van 70 megabyte per seconde. Het downloaden van een twee uur durende Netflix-film duurt daarmee zo’n 6 minuten. Met 5G duurt dit maar 36 seconden. 5G is namelijk zeker 5 tot 10 keer zo snel als 4G. In plattelandsgebieden wordt gestreefd naar een snelheid van minstens 250 megabyte en in de stad tot maximaal 500 megabyte per seconde. De 5G smartphones functioneren nu tot 3x zo snel als 4G. Dit zal natuurlijk nog verbeteren wanneer het netwerk uitgebreid wordt.
 • Vergeleken met 4G, is de latentietijd – of latency in het Engels - (de tijd tussen het versturen en aankomen van een signaal) van 5G 5000% lager. Waar 4G 50ms haalt, haalt 5G straks 1ms als het netwerk volledig ontwikkeld is. Dit betekent een latentie van maar één milliseconde. Hierdoor is ‘real-time’ interactie tussen apparaten mogelijk, al zijn ze extreem ver weg. Daardoor kunnen bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en efficiënte openbaar vervoersnetwerken gerealiseerd worden. Daarnaast is de betrouwbaarheid van het netwerk veel groter en kunnen er veel meer mensen van gebruik maken. Kort samengevat zijn dit de voordelen van 5G:
  1. Hogere snelheden
  2. Minder vertraging in communicatie tussen apparaten (latentie/reactietijd)
  3. Betere connectiviteit tussen apparaten
  4. Hogere capaciteit, meer verbindingen, stabielere verbindingen
 • In veel landen, waaronder ook België, moeten eerst nieuwe antennes geplaatst worden om het huidige netwerk te versterken en klaar te maken voor 5G. De exacte verdere planning van onze Belgische operatoren is helaas niet gekend, maar er worden in 2020/2021 grote stappen gezet.

5G gebruiken

 • Welke Samsung devices ondersteunen 5G?

  Op dit moment zijn de volgende toestellen beschikbaar met 5G (5G ready):
  ●Samsung Galaxy Note20 5G (Let op: er is een 4G en 5G versie).
  ●Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G
  ● Samsung Galaxy Tab S7 5G/ S7+ 5G (Let op: er is een 4G en 5G versie)
  ● Samsung Galaxy S20 5G (Let op: er is een 4G en 5G versie).
  ●Samsung Galaxy S20+ 5G
  ●Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
  ●Samsung Galaxy S20 FE 5G
  ● Samsung Galaxy Z Fold2
  ● Samsung Galaxy Z-Flip 5G
  ● Samsung Galaxy A42 5G
 • Sinds juni 2020 biedt Proximus in een 30-tal steden en kleinere zones in België 5G aan. Om welke plekken in België het gaat vind je terug in onderstaande link. Samsung en Proximus zorgden er samen voor dat Samsung 5G ready toestellen inmiddels operationeel zijn op het 5G netwerk.
 • In veel landen, waaronder België, moeten er eerst nog aanpassingen worden gedaan aan de huidige netwerkinfrastructuur. Er zullen eerst nieuwe antennes geplaatst worden omdat de oude 4G-antennes niet sterk genoeg zijn voor 5G. 5G is dus nog niet beschikbaar bij alle providers.
  Op dit moment bieden deze providers 5G aan:
  Proximus

  Om gebruik te maken van het 5G netwerk heb je het juiste abonnement nodig en een toestel dat kan verbinden met 5G (5G ready).
 • Wanneer het netwerk live is in jouw buurt, jij over het juiste abonnement beschikt en je een smartphone bezit die kan verbinden met 5G, gebeurt de verbinding automatisch. Zo niet, dan zul je de netwerkinstellingen op je telefoon moeten openen om de verbinding handmatig te vinden. Dit zal op dezelfde manier gaan als in dit stappenplan.
  Controleer hieronder de dekking van je provider bij jou in de buurt:
  Proximus dekkingskaart

  Om gebruik te maken van het 5G netwerk heb je het juiste abonnement nodig en een toestel die kan verbinden met 5G (5G ready).
 • Op dit moment zijn we in België druk bezig met de uitrol van het 5G netwerk. Daarnaast heb je een device nodig dat 5G ondersteunt. Op het moment zijn dat de Samsung Galaxy S20 5G, S20+ en S20 Ultra, S20 FE 5G, Tab S7/S7+ 5G, Galaxy Z Fold2, Galaxy Z-Flip 5G en Galaxy A42 5G. Lukt het niet om verbinding te maken? Controleer hieronder de dekking van je provider bij jou in de buurt:
  Proximus dekkingskaart

  Om gebruik te maken van het 5G netwerk heb je het juiste abonnement nodig en een toestel dat kan verbinden met 5G (5G ready).
 • Het 5G netwerk is in het begin Non-Standalone (NSA), wat betekent dat het ondersteund wordt door 4G. Hierdoor zal het batterijverbruik in de initiële fase iets hoger zijn, je telefoon maakt immers constant verbinding met niet één, maar twee netwerken. In de toekomst zal het batterijverbruik bij 5G naar verwachting verder afnemen. Wanneer een toestel te warm wordt schakelt deze automatisch terug van 5G naar 4G. Gelukkig hebben onze Samsung Galaxy 5G devices de beste batterijcapaciteit tot nu toe. Ook optimaliseert de AI technologie het batterijverbruik door de gebruikspatronen van de eigenaar van de smartphone te leren kennen. Ten slotte is het 5G netwerk zelf een stuk zuiniger dan 4G, waardoor uiteindelijk het batterijverbruik dus zal dalen.

5G gebruiken

 • Hoe zet ik mijn data over naar mijn nieuwe 5G (ready) toestel?

  Dit kan op dezelfde manier als dat je gewend bent van andere Samsung apparaten. Gebruik bijvoorbeeld de Samsung Smart Switch app, of kies voor draadloos overdragen, verbinden met een USB-kabel, herstellen vanaf uw PC of herstellen vanaf een SD-kaart. De instructies vind je hier.
 • Ja, de Galaxy Note20 en Note20 Ultra hebben plek voor een tweede SIM-kaart voor Dual SIM-mogelijkheden. Ook is er een eSIM-mogelijkheid. Hierbij is geen fysieke SIM-kaart meer nodig, maar kan je gewoon direct schakelen tussen telefoonabonnementen. De beschikbaarheid van Dual SIM en eSIM kan wel verschillen per land of provider.
 • Ja, de Galaxy S20 heeft plek voor een tweede SIM-kaart voor Dual SIM-mogelijkheden. Ook is er een eSIM-mogelijkheid. Hierbij is geen fysieke SIM-kaart meer nodig, maar kan je gewoon direct schakelen tussen telefoonabonnementen. De beschikbaarheid van Dual SIM en eSIM kan wel verschillen per land of provider.
 • Het 5G netwerk is in het begin nog Non-Standalone (NSA) en wordt ondersteund door 4G. Niet alle apparaten en systemen zijn namelijk meteen over op het nieuwe netwerk, dit is een langduriger proces. In de beginfase van 5G zal je telefoon zowel met 4G als met 5G verbinden, zelfs tegelijkertijd. Hierdoor kan de telefoon iets warmer zijn. Dit is echter nauwelijks merkbaar. Daarnaast wordt de warmte-uitstraling van de Samsung Galaxy S20, Galaxy Note20, Galaxy Z Fold2, Galaxy Z-Flip en Galaxy A42 met gebruik van AI technologie geoptimaliseerd door de gebruikspatronen van jou als gebruiker te leren kennen.
 • Samsung neemt de gezondheid van haar consumenten zeer serieus. We werken met normaliserings-instellingen, de bredere mobiele industrie en academische experts om een vermogensdichtheid te ontwikkelen die de maximale veiligheid van onze klanten waarborgt. Onze apparatuur is gecertificeerd om te voldoen aan internationale standaarden die geen schade aan het menselijk lichaam garanderen.
 • Samsung wil de veiligheid van consumenten altijd garanderen. Beveiliging is de belangrijkste factor bij alles wat wij doen. We werken hiervoor nauw samen met overheidsorganisaties, standaardisatie-instituten, onderzoekers en andere partijen uit de sector. Samen zorgen we ervoor dat 5G-technologie en onze 5G-toestellen voldoen aan de internationale wetgeving en standaarden én zijn goedgekeurd voor gebruik door consumenten.
 • Nee, buitenlandse toestellen werken niet op het 5G netwerk binnen België.
 • Wij zijn ervan overtuigd dat deze vijfde generatie draadloze netwerktechnologie grote impact heeft op tal van industrieën. Onder andere op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, productie en reizen. Op de langere termijn wordt het gebruik van autonome voertuigen mogelijk de standaard. 5G speelt een belangrijke rol bij het terugbrengen van de reactietijd (vertraging in communicatie tussen apparaten), waardoor de verkeersveiligheid verbetert.

* 5G-diensten worden alleen ondersteund op locaties met een 5G-netwerk in landen die daarvoor klaar zijn. De beschikbaarheid kan verschillen per land, regio, provider, softwareversie, abonnementsvorm en gebruikersomgeving.

* De afbeeldingen op de schermen zijn gesimuleerde beelden en louter illustratief.

* Alle functies, features, specificaties, GUI en andere productinformatie in dit document wat betreft de voordelen, het design, de prijs, de componenten, prestaties, beschikbaarheid en capaciteiten van het product kunnen onderworpen zijn aan wijzigingen zonder voorafgaande waarschuwing.