Waarom neutraal design in een global village essentieel is [Galaxy S8 x Wallpaper* design serie]

Door Samsung België 21.04.2017

Galaxy S8

Het vooraanstaande design magazine Wallpaper* maakte een serie verhalen genaamd ‘Beyond Design’ omtrent de Samsung Galaxy S8. Aan de hand van kernwoorden als ‘neutraliteit, eenheid, essentie, harmonie en spectrum’ wordt door designspecialisten een nieuw licht geworpen op het design van deze revolutionaire smartphone.

De ‘ Beyond Design ’ serie die Wallpaper* maakte, bestaat uit verhalen van internationale design experts. De komende weken zullen we deze verhalen hier op Discover gaan publiceren. We trappen af met het verhaal van Simon Mills, redacteur van Wallpaper*. Wil je het hele 100 pagina ’ s tellende design book in één keer downloaden? Word dan lid van onze nieuwsbrief , want dan krijg je de downloadlink naar het hele design book direct toegestuurd.

Global village

Marshall McLuhan was een echte visionair. Lang geleden, in de vroege jaren zestig -lang voor de komst van het internet, instant communicatie, social media en e-commerce- bedacht de in Canada geboren professor, filosoof en media-commentator de term: ‘ global village ’ .

Zoals blijkt in zijn boek uit 1962 ‘ The Gutenberg Galaxy: The Making of Typographic Man ’ , voorspelde McLuhan ’ s term een wereld gedreven door elektronische technologie, verenigd door de razendsnelle overdracht van informatie. In plaats van een grote en uiteenlopende planeet bestaande uit afzonderlijke landen en werelddelen, voorspelde hij een hyper-aangesloten ‘ global village ’ . “ Er zijn geen grenzen in een global village “ , schreef hij. “ Alle problemen zullen zo intiem worden dat het voelt alsof ze eigen zijn. ”

galaxy s8


McLuhan lijkt zowaar de uitvinding van het wereldwijde web te hebben voorspeld: met de thuiscomputer en de smartphone als instrumenten van sociale en commerciële revolutie. Zoals hij zei: “ Het volgende medium -wat het ook moge zijn, wellicht een uitbreiding van het bewustzijn- zal televisie beschouwen als zijn inhoud, niet als zijn omgeving. Televisie zal tot kunst worden verheven. Een computer, als een onderzoeks- en communicatie-instrument, kan het terugvinden van gegevens verbeteren, verouderde bibliotheek-massa sorteren, de individuele encyclopedische functie terughalen en omzetten naar een privé-lijn met maatwerk data van het verkoopbare soort. Voor ‘ uitbreiding van het bewustzijn ’ , lees: ‘ internet ’ . Voor ‘ genie ’ , denk: ‘ McLuhan ’ .

" Technologie is het verenigen van samenlevingen en culturen en het doorbreken van grenzen op een wereldwijde schaal "

Fast forward naar zo ’ n 50 jaar later. Technologie verenigt samenlevingen en culturen en doorbreekt grenzen op een wereldwijde schaal, met een snelheid die zelfs een visionair als McLuhan zou verrassen.
“ Er is, feitelijk en verifieerbaar, absoluut geen sprake meer van isolatie en afzondering in de wereld vandaag de dag ” , zegt Parag Khanna, auteur van ‘ Connectography: Mapping the Future of Global Civilization ’ , wat hij onderbouwt met het argument dat de wereld nu minder door landsgrenzen en meer door connectiviteit wordt gedefinieerd. “ Er is geen plek meer op de wereld die onbereikbaar is en er zijn er weinig die niet voorzien zijn van moderne technologische attributen ” , voegt hij eraan toe. Met een vergelijkbare visie, is cyber-theoreticus Richard A. Spinello ervan overtuigd dat territoriale grenzen en daarmee gepaarde ‘ begrenzingen ’ niet meer relevant zijn, als gevolg van technologie. “ Het internet is zich niet bewust van geografie omdat het mechanisch digitale gegevens uitzendt en daardoor het vermogen heeft om grenzen te overschrijden, barrières te doorbreken en afstanden op te heffen. ”

galaxy s8

We zien dat traditionele werkwijzen worden vervangen door innoverende toepassingen als Global hot-desking (een vaste werkplek met alle benodigdheden voor flex-werkers - red) en Agile Working (ofwel het ‘ nieuwe werken ’ , vaak van toepassing op digital nomads - red). De koppeling van aan het internet verbonden, alledaagse objecten, maakt het mogelijk om gegevens te verzenden en ontvangen. Waar men zich ook ter wereld bevindt. “ Na meer dan een eeuw van elektrische technologie, heeft ons centrale zenuwstelsel zich uitgebreid met een wereldwijde omhelzing wat -voor zover het onze planeet betreft- vaste waarden van zowel ruimte als tijd afschaft ” , schreef McLuhan in zijn keynote essay, ‘ U nderstanding Media ’ .

In cyberspace is fysieke afstand nog minder een belemmering voor de real-time communicatieve activiteiten van mensen. Het idee van een verenigde wereldwijde gemeenschap wordt hiermee bevorderd. In McLuhan ‘ s ‘ global village ’ worden buurten en woonwijken overstegen. Communautaire netwerken verspreiden zich over steden, naties en oceanen.

Grenzen trotseren, barrières doorbreken

Grenzen trotserend, barrières doorbrekend en buurten en woonwijken overstijgend met snelle informatie-overdracht als norm, beïnvloedt de ‘ global village ’ de manier waarop we design zijn gaan beschouwen. Neutraliteit - de betekenis van een object ontworpen vrij van negatieve connotatie, zonder prioriteitsvolgorde, specifieke regio, leeftijd of geslacht - is snel een modewoord geworden in de designwereld. “ In het verleden werden luxe, mechanische ontwerpen geacht noviteiten en technologische innovaties te demonstreren ” , legt Samsung Mobile Design Team Leader Minhyouk Lee uit. “ Daarnaast was meertaligheid in het ontwerp onmisbaar ten behoeve van een sterk gesegmenteerd klantenbestand. In een tijdperk van verbinding, is de wereld over de hele linie steeds meer verenigd, beginnen grenzen op verschillende vlakken te vervagen en duiken er nieuwe experimenten op ter vervanging van de ouderwetse, vertrouwde norm. In plaats van technische factoren, zijn consumenten in hun dagelijkse leven op zoek naar ontwerpen die worden gekenmerkt door vertrouwdheid en comfort. De neutrale ontwerpen die Samsung produceert integreren op natuurlijke wijze ontwerpaspecten die in harmonie zijn met jou als persoon; wie je ook bent, waar je ook bent, en hoe je ze gebruikt. Neutrale ontwerpen zijn flexibel en sterk. ”

Het verwijderen van de reeds lang bestaande industrie-gestandaardiseerde home-toets op de Galaxy S8 bijvoorbeeld, kan worden beschouwd als een gedurfd statement van zowel minimalisme als designneutraliteit en verenigt de wereldwijde gebruikerservaring met een instinctieve en moeiteloze eenvoud waardoor deze voor de hele wereld begrijpelijk wordt.

galaxy s8

“ De rol van de moderne ontwerper in de huidige ‘ global village ’ is niet om een ingenieus en fancy ontwerp te maken, maar een nieuwe manier te pionieren ” , zegt Minhyouk Lee. De neutraliteit van het ontwerp is mooi, eenvoudig, handig en comfortabel - voor iedereen, overal. “ Daarom heeft Samsung geprobeerd om nieuwe waarden te creëren door anders te denken dan bij de vorige product ontwerpen. Deze nieuwe waarden richten zich op emotionele verbinding in plaats van alleen hoogwaardige technologie. Met de Galaxy S8 hebben we een apparaat gecreëerd dat harmonieert met de omgeving van de gebruikers en het biedt ze een nieuwe ervaring. ”

Cadeau voor jou: het complete Wallpaper* design book

Wil je het complete (Engelstalige) Wallpaper* design book digitaal ontvangen? Word dan lid van de Discover nieuwsbrief . Na je inschrijving sturen we je direct een downloadlink naar het 100 pagina ’ s tellende design book toe.

INTERESSANT VOOR JOU

Galaxy S8

Design Galaxy S8: magazine Wallpaper* in gesprek met de Galaxy S8 designers

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8: nieuwe mijlpaal in de smartphone geschiedenis

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8