Zdravlje / Briga o sebi

Kako da se otarasite loših
navika pri korišćenju mobilnog telefona

Šest načina da postignete dobar balans pri korišćenju svog mobilnog telefona.

Osoba koja želi da promeni način na koji koristi mobilni telefon

„Mobilni, ključevi, novčanik.” To je naš mentalni spisak stvari koje treba poneti svaki put kada izlalazimo iz kuće. Za mnoge stvari se oslanjamo na naše mobilne telefone, ali koliko je zdrav način na koji ih koristimo? Pošto sve veći broj ljudi ostavlja svoje mobilne telefone po strani radi privremene „digitalne detoksikacije”, isplati se da istražite da li postoji bolji način da pronađete dobar balans u korišćenju mobilnog telefona kada nastavite da ga koristite.

Muškarac koristi svoj Galaxy Note9 moblini telefon dok čeka da stigne voz
1

Pratite svoje korišćenje mobilnog telefona

Kao i sa svakom drugom izmenom životnog stila, važno je da izdvojite vreme da biste razmislili o tome koliko vremena zapravo trošite na naviku koju preispitujete. Aplikacije kao što je Thrive mogu vam pomoći da bolje razumete koliko dugo i na koji način koristite mobilni telefon kako biste na osnovu toga mogli da shvatite kako i gde treba da smanjite korišćenje. Zapamtite, konkretni ciljevi su ključni za postizanje dugoročnih promena, ne možete da sebi postavljate ciljeve, a da prvo ne ustanovite gde se trenutno nalazite i odakle krećete.

Pročitajte kako da svoje oči zaštitite od naprezanja koje izaziva plava svetlost
Budite upoznati sa pojmom Specifična konstanta apsorpcije (SAR)

Brine vas zračenje od mobilnog telefona? Galaxy Note8 mobilni telefon ima najmanju Specifičnu konstantu apsorpcije (SAR), što znači da emituje najmanje zračenja u poređenju sa drugim telefonima.*

Pogledajte Galaxy Note8
2

Ritam i dremanje

„Plava svetlost” je termin za svetlost koju emituju digitalni ekrani i koja remeti dnevni bioritam organizma. Previše plave svetlosti može da onemogući lučenje melatonina, ključnog sastojka za dobar san i odmor, ali filteri za zaštitu očiju od plave svetlosti, kao što je Noćni režim, mogu da pomognu da se umanji naprezanje očiju pri korišćenju mobilnog telefona, i na taj način uravnotežavaju prirodne fiziološke procese i pomažu vam da se dobro naspavate.

Budite upoznati sa pojmom Specifična konstanta apsorpcije (SAR)

Brine vas zračenje od mobilnog telefona? Galaxy Note8 mobilni telefon ima najmanju Specifičnu konstantu apsorpcije (SAR), što znači da emituje najmanje zračenja u poređenju sa drugim telefonima.*

Pogledajte Galaxy Note8
Žena uživa u vremenu posvećenom sebi
3

S vremena na vreme, odbacite digitalno i pređite na analogno

Lak način da smanjite svoje oslanjanje na mobilni telefon jeste da koristite druge stvari koje mogu da odrade isti posao ali na drugačije načine. Promenite malo stvari koristeći na primer sat sa alarmom, kuvar, radio ili magazin – bilo šta što će vam pomoći da ne zavisite od mobilnog telefona.

Izbegnite bolove u palčevima i bolove u laktu tako što ćete praviti selfi na bezbedan način
Samsung Galaxy S Pen olovka
Slikajte fotografije koristeći S Pen olovku

Koristite S Pen olovku da kontrolišete blendu kamere da biste umanjili naprezanje ruke.

SAZNAJ VIŠE
4

Pravite selfi na bezbedan način

Dok pokušavate da napravite savršen selfi, pobrinite se da se zaštitite od povreda vezanih za korišćenje mobilnog telefona kao što je „selfi lakat” (da, takva povreda stvarno postoji). Tehnološki ekvivalent teniskom laktu, sefli lakat je upala zgloba lakta i ručnog zgloba koja nastaje zbog učestalog i dugog savijanja ruke u istom položaju pri držanju mobilnog telefona. Pobrinite se da odmarate ruku povremeno ukoliko osećate bilo kakvu nelagodnost ili isprobajte druge načine pravljenja selfija, kao što je S Pen olovka.

Samsung Galaxy S Pen olovka
Slikajte fotografije koristeći S Pen olovku

Koristite S Pen olovku da kontrolišete blendu kamere da biste umanjili naprezanje ruke.

SAZNAJ VIŠE
Koristite svoj telefon da biste se povezali sa drugima na smislen način
5

Pozovite prijatelja, vaš najbolji oslonac

Iako se danas mnogima čini kao zastareli način komunikacije sa drugima, jednostavan telefonski poziv je često brži i efektivniji. Ne samo što ćete time preskočiti kucanje čitavih paragrafa teksta, već ćete izbeći i kucanje neizbežnih dodatnih poruka sa objašnjenjima. Korišćenje telefona na klasičan način će vam takođe pomoći da izbegnete još jednu povredu vezanu za upotrebu mobilnog telefona koja se manifestuje kao bol u palcu zbog dugotrajnog kucanja poruka na mobilnom telefonu, a ovaj bol se takođe može javiti i u ručnom zglobu.

Uživajte u kafi, a da vas u tome ne ometa mobilni telefon
6

Savršeno van domašaja

Svi smo krivi što posežemo za svojim mobilnim telefonom gotovo bez razmišljanja. Neki psiholozi su zabrinuti da potreba da stalno proveravamo šta ima novo na mobilnom telefonu predstavlja prepreku uživanju u stvarnom i smislenom druženju sa drugim ljudima. Jednostavno rešenje može biti da mobilni telefon držite van domašaja ruke, kao na primer na drugom kraju kancelarije ili u drugoj prostoriji. Možda zvuči prosto, ali izreka „daleko od očiju, daleko od srca” je u ovom slučaju potpuno tačna.

Odložite svoj mobilni s vremena na vreme

…ali kada budete spremni da ga ponovo uzmete, postignite odgovarajući balans koristeći neke pametne mobilne alate.

Samsung Galaxy Note10

Galaxy Note10

Samsung Galaxy S10

Galaxy S10

Pročitaj sada ove priče

*Izvor: „Ovo su mobilni telefoni koji emituju najmanje i najviše radijacije"
https://www.newsweek.com/these-are-cell-phones-emit-most-and-least-radiation-1095530