5 Oscar films die je gezien én gehoord moet hebben

Samsung België, 11/1/2019

In de film wereld staat het begin van het jaar traditioneel in het teken van de awards die dan uitgereikt worden. Maar voordat het zover is kijken we nog even terug op vorig jaar. Bijvoorbeeld op de films die in de categorieën ‘Sound Editing’ en ‘Sound Mixing’ voor een Oscar werden genomineerd. Dunkirk sleepte in beide categorieën het gouden beeldje in de wacht. Bekijk deze films thuis en beleef gegarandeerd een bioscoopervaring!

Dunkirk


Dunkirk was vorig jaar de grote winnaar in de categorieën ‘Sound Editing’ en ‘Sound Mixing’. En zodra de film start, is al gauw duidelijk waarom. Je wordt meteen overweldigd door de rauwe oorlogsgeluiden. Het soundteam koos bewust voor een andere aanpak: om te voorkomen dat de film net zoals alle andere oorlogsfilms zou klinken, deden ze onderzoek naar wat soldaten effectief hoorden tijdens de slag om Duinkerke. Zo kon het team geluiden maken, die veel dichter bij de waarheid komen. De sombere soundtrack van wereldberoemde filmcomponist Hans Zimmer accentueert dit nog. Resultaat? Je zit van begin tot eind op het puntje van je stoel.

Baby Driver


Als er één film uit deze lijst rekening houdt met timing, dan is het Baby Driver. Hoofdpersonage Baby bestuurt vluchtauto’s voor criminelen, en altijd precies op de maat van de muziek. En dat is net wat deze filmsound zo bijzonder maakt! Want alles, maar dan ook echt alles – van sirenes tot kogels en motoren – valt precies op de maat. Een leuk weetje: alle geluiden werden vooraf op een partituur genoteerd. De mix van muziek en overweldigende geluiden zorgen voor een bloedstollende film waarbij je met open mond in je zetel zit.

The Shape of Water


Met dertien nominaties was The Shape of Water van Guillermo del Toro een grote favoriet. En ook de nominatie in de categorie geluidsmontage was meer dan verdiend. Als je weet dat één van de hoofdpersonages niet praat en de andere voornamelijk in het water leeft, begrijp je dat ook geluid een hoofdrol speelt in deze fantasyfilm. Vooral de beruchte, stomende badkamerscène is geluidstechnisch een hoogstandje: het klinkt alsof je zelf onder water bent.

Blade Runner 2049


Als je naar Blade Runner 2049 kijkt, waan je jezelf bijna in een stad uit de toekomst. Omdat er zoveel aandacht aan het omgevingsgeluid werd besteed. Het is luid, je hoort meerdere talen door elkaar… het is echt overal! Wist je dat de editor van de film, Joe Walker, Blade Runner 2049 ook eens met gesloten ogen ‘bekeek’? Om er zeker van te zijn dat het ritme en de stijl van de audio perfect kloppen. En precies door dit soort ‘oor voor detail’ is de Oscarnominatie meer dan terecht!

Star Wars: The Last Jedi


Als die hard Star Wars fan moet je enkel je ogen sluiten om het geluid van een ligh saber te horen, toch? Ondanks een heel arsenaal ‘unieke’ Star Wars geluiden, is nieuwkomer The Last Jedi er toch in geslaagd om te verbazen. Wat is er zo bijzonder aan deze episode? Die onheilspellende, haast emotionele stilte die je te horen krijgt zodra het schip van viceadmiraal Holdo de hyperruimte in raast om het schip van First Order te vernietigen.

Kun je niet wachten om deze films thuis in je zetel te kijken en te beleven alsof je in de bioscoop zit? Als je nu een Samsung Cinematic Soundbar koopt, krijg je tot wel € 250,- terugbetaald! Kies voor de immersive sound van Dolby Atmos, waarbij je wordt ondergedompeld in het geluid alsof je er zelf bij bent. Kippenvel gegarandeerd!