Dit vonden Dezeen en Samsung de tofste Ambient Mode inzending

Samsung België 30.10.2018

In samenwerking met Dezeen startte Samsung een wedstrijd voor de tofste, grafische ontwerpen voor de Ambient Mode. De Dezeen x Samsung Ambient Mode designwedstrijd daagt designers uit om via nieuwe, innovatieve manieren de mogelijkheden van de Ambient Mode te laten zien. ‘Kinetic Decor’ van het Engelse bureau Swift Creatives ging met de overwinning aan de haal. Waarom? Lees snel verder!

Een TV domineert al gauw je woonkamer. Met de nieuwste Samsung QLED TV’s zit je niet langer tegenover een groot zwart scherm. Met de Ambient Mode verdwijnt de TV in de omgeving en kies je zelf wat je op het scherm ziet zodra deze ‘uit’ is.

Het winnende ontwerp

Het design lijkt op een muziekmobiel die je vaak boven een wiegje vindt. De gekleurde visjes draaien rond zoals dat in het echt ook zou gebeuren. Toch heeft dit ontwerp wat kenmerken die niet in het echt kunnen. Zo veranderen de vissen van kleur en reageren ze op wisselingen in het licht. Het ontwerp maakt ook goed gebruik van de QLED TV bewegingssensor: zodra iemand naar het beeldscherm loopt zullen de schaduwen van de visjes schrikken en snel wegzwemmen. Ontwerper Cockerill legt uit: “Het concept is geïnspireerd door onze Scandinavische roots, het idee van simpele comfort waarbij technologie het ondersteunt en niet verstoort.”

Wat is ambient mode?

De TV staat gemiddeld 19 uur uit op een dag. Om minder nadruk te leggen op dat grote, zwarte scherm in je (woon)kamer zodra je de televisie niet gebruikt, is Samsung’s Ambient Mode ontwikkeld. Door de muur achter de TV te kopiëren, verdwijnt de TV als het ware en blend deze fantastisch in de omgeving. Vervolgens verbeter je de omgeving door beelden of extra informatie (zoals een klok, het nieuws of weersvoorspellingen) weer te laten geven. Door de slimme sensor in de QLED TV, past deze zich automatisch aan de hoeveelheid licht in de kamer aan. Met de Smart Things app richt je de Ambient Mode volledig naar je wensen in.