Noodzaak en bruikbaarheid als essentie van minimalistisch design [Galaxy S8 x Wallpaper* design serie]

Door Samsung België 11.05.2017

S8

Het vooraanstaande design magazine Wallpaper* maakte een serie verhalen genaamd ‘Beyond Design’ omtrent de Samsung Galaxy S8. Aan de hand van kernwoorden als ‘neutraliteit, eenheid, essentie, harmonie en spectrum’ wordt door designspecialisten een nieuw licht geworpen op het design van deze revolutionaire smartphone. In dit artikel is het de beurt aan Alice Rawthorn, designjournalist voor de International New York Times.

De ‘ Beyond Design ’ serie die Wallpaper* maakte, bestaat uit verhalen van internationale design experts. De komende weken zullen we deze verhalen hier op Discover gaan publiceren. Deze week is het de beurt aan design writer Kevin Braddock. Wil je het hele 100 pagina ’ s tellende design book in één keer downloaden? Word dan lid van onze nieuwsbrief, want dan krijg je de downloadlink naar het hele design book direct toegestuurd.

'Maak niets, tenzij het noodzakelijk en nuttig is, maar als het noodzakelijk en nuttig is, aarzel niet om het mooi te maken' was het bepalende ontwerpbeginsel van de Shakers, de radicale religieuze sekte die voor vervolging was gevlucht uit Engeland, om tijdens de 18e eeuw een nieuw leven in de Verenigde Staten op te bouwen.

Nadat ze zes maanden na aankomst gevangen werden gehouden, reisden de Shakers rond de Oostkust om zielen te winnen. Zij bouwden meer dan twintig gemeenschappen op afgelegen locaties, waar ze vrij waren om te leven zoals ze wilden en zelfvoorzienend waren. Elk onderdeel van deze gemeenschappen was ontworpen vanuit het niets. Evenals de gebouwen en hun inhoud, maar wel met inachtneming van de regels en gebruiken van de Shakers om bescheidenheid, zuiverheid en hun geloof in gelijkheid en pacifisme te weerspiegelen.

S8

De Shakers staan bekend om hun eenvoudige houten meubels en worden gezien als de allereerste minimalistische designers.

Vandaag de dag staan de Shakers het best bekend om hun prachtige, eenvoudige houten meubels, maar hun ontwerpinnovaties bevatten ook een cirkelzaag, een brandweerwagen, een wasmachine en andere gereedschappen die ze nodig hadden om zelfvoorzienend te zijn. 'Maak elk product beter dan het ooit eerder gemaakt is' begon hun ontwerpfilosofie. 'Maak zowel de onderdelen die niet zichtbaar zijn, als de onderdelen die wel zichtbaar zijn. Gebruik alleen de beste materialen, zelfs voor de meest dagelijkse artikelen. Geef dezelfde aandacht aan het kleinste detail als aan het grootste. Ontwerp elk item dat je maakt zo duurzaam mogelijk. '

"Schoonheid is net zo krachtig als ooit, maar het proces om het te creëren en onze verwachtingen ervan, zijn in de loop der tijd veranderd."

De Shakers hebben deze filosofie instinctief uitgevonden, maar toegepast met zo'n gevoeligheid en vindingrijkheid dat zij, nu eeuwen later, nog steeds gelden als rolmodellen voor design. Kritisch als ze waren erkenden zij dat de belangrijkste waarde van elk ontwerpproject haar essentie is: de combinatie van kwaliteiten die haar impact op ons zal bepalen. Het identificeren van die kwaliteiten en hoe ze met elkaar samenhangen, is bijzonder complex. Niet in de laatste plaats omdat onze percepties van deze kwaliteiten, op verschillende momenten en in verschillende contexten, veranderen.

Welke kwaliteiten zijn het belangrijkst bij het bepalen van de essentie van een hedendaags ontwerp?

Noodzaak en bruikbaarheid: twee onmiskenbare ontwerpkwaliteiten die geliefd waren bij de Shakers

Als een bewegwijzering onleesbaar is of de gebruikssoftware van een smartphone overbodig, zullen ze nutteloos zijn en mislukt, ongeacht de verdiensten die aan het ontwerp worden toegeschreven. Neem de Valentine schrijfmachine, in 1969 ontworpen voor Olivetti in Italië door Ettore Sottsass en Perry King. Het lijkt op een perfect popobject: sexy, speels en optimistisch. Maar de Valentine werd getroffen door technische gebreken en zo slecht verkocht dat Olivetti de productie na achttien maanden stopte. Zoals de Amerikaanse kunstenaar Donald Judd -die de inhoud van zijn eigen huizen grotendeels in de improviserende Shaker-geest heeft ontworpen en vervaardigd- het zegt: 'Als een stoel niet functioneel is, als het enkel lijkt op kunst, dan is het belachelijk.' (Judd schreef die woorden in 1993 voor het toepasselijk getitelde essay, 'Het is moeilijk om een goede lamp te vinden'.)

Wat schoonheid betreft -de derde ontwerpkwaliteit die door de Shakers geprezen werd- is deze net zo krachtig als ooit, maar het proces om het te creëren en onze verwachtingen ervan, zijn in de loop der tijd veranderd.

S8

In het industriële tijdperk werd schoonheid in een ontwerp over het algemeen uit een visueel perspectief geïnterpreteerd

In het industriële tijdperk werd schoonheid in een ontwerp over het algemeen uit een visueel perspectief geïnterpreteerd; de fysieke verschijning van de meeste gebouwen en objecten werd bepaald door hun beoogde functie in overeenstemming met het principe dat door de Amerikaanse architect Louis Sullivan in 1896 werd opgevat als 'vorm volgt functie'.

De visuele aspecten van het ontwerp kunnen nog zó verleidelijk zijn, ze hoeven niet noodzakelijkerwijs betrekking te hebben op functionaliteit.

Dankzij de onophoudelijke vooruitgang in de snelheid en opslagcapaciteit van computers, kan een kleine smartphone nu meer computerkracht bevatten dan een gigantische bulldozer; toch zullen de grootte of andere fysieke kenmerken van een digitaal apparaat niet de geringste hint verraden van wat het doet, of hoe je het kunt gebruiken.

"Hoe kleiner en complexer deze producten worden, des te belangrijker het is dat we ze gemakkelijk en instinctief kunnen bedienen."

Talentvolle software ontwerpers zoals Loren Brichter -de Amerikaanse programmeur die de 'pull to refresh ’ -applicatie bedacht waarmee miljoenen mensen nieuwe e-mails en teksten kunnen vinden- hebben ons hiertoe in staat gesteld dankzij ingenieuze vondsten die de talloze functies van onze compacte telefoon- en tabletschermen kunnen activeren.

Als gevolg hiervan zijn de apparaten zelf steeds subtieler en minimaler van vorm geworden. We weten instinctief dat hoe eenvoudiger de fysieke structuur van een voorwerp lijkt te zijn, hoe moeilijker de ontwerpuitdaging (en daarmee het worstelen met de wetten van de fysica om het er zo licht, slank en onopvallend uit te laten zien), is geweest. Die kennis maakt het object indrukwekkender en aantrekkelijker, hoewel we weten dat de ogenschijnlijke eenvoud ervan een verbluffende complexiteit van technologie verbergt.

S8

De smartphone is zo persoonlijk als een intieme passage uit een dagboek geworden.

De schermen van de meest geavanceerde digitale apparaten functioneren tegenwoordig als een blanco canvas dat we naar wens kunnen aanpassen door het te vullen met apps en afbeeldingen. Hierdoor groeit ook het verlangen om onze bezittingen te personaliseren.

Een blik op andermans telefoonscherm kan net zoveel over diegene onthullen als het lezen van een intieme passage uit hun dagboek of het gluren naar een privé Instagram feed. De Duitse kunstenaar Wolfgang Tillmans heeft dit briljant uitgebeeld in zijn foto's van digitale interfaces, evenals de Franse kunstenaar Camille Henrot in haar films.

Onze ervaring om de iconen op onze digitale schermen aan te tikken en te verschuiven, heeft ons gevoeliger gemaakt voor de kracht en het sensuele genot van aanraking. Daarmee zijn de tactiele mogelijkheden als essentie van design steeds belangrijker geworden.

Allemaal kwaliteiten die onze verwachtingen van schoonheid in design opnieuw hebben gedefinieerd. Hoe verfijnder we zijn geworden in het ontcijferen van design, hoe belangrijker het is dat we ons op ons gemak voelen met wat we hierdoor ontdekken. Deze waarnemingen zijn van even groot belang om de essentie van een hedendaags ontwerp te definiëren, als noodzaak en bruikbaarheid destijds waren voor de Shakers.

Cadeau voor jou: het complete Wallpaper* design book

Wil je het complete (Engelstalige) Wallpaper* design book digitaal ontvangen? Word dan lid van de Discover nieuwsbrief . Na je inschrijving sturen we je direct een downloadlink naar het 100 pagina ’ s tellende design book toe.

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8

INTERESSANT VOOR JOU

Galaxy S8

Design Galaxy S8: magazine Wallpaper* in gesprek met de Galaxy S8 designers

Over design en ons verlangen naar eenheid [Galaxy S8 x Wallpaper* design serie]

Over design en ons verlangen naar eenheid [Galaxy S8 x Wallpaper* design serie]

Galaxy S8

Waarom neutraal design in een global village essentieel is [Galaxy S8 x Wallpaper* design serie]