Een stapje dichter bij het geluk met “hygge”

Door Samsung België 31.01.2017

hygge apps

De wintermaanden zijn niet altijd even prettig. De kou en het gebrek aan licht doen ons hunkeren naar warmte. Om de winter gemakkelijker door te komen, maken Denen hun leven “hyggelig”. Maar wat is hygge en hoe pas je het toe? Discover vertelt je meer over de Deense levensfilosofie.

Van het leven genieten

Hygge is zo eigen aan de Deense cultuur dat het niet echt vertaalbaar is. Het Engelse “ cosiness ” , het Duitse “ Gemütlichkeit ” of ons eigen “ gezelligheid ” komen wel in de buurt, maar hygge is toch nog net een tikkeltje meer. Een gezelschapsspelletje spelen, koekjes bakken, een avond doorbrengen met vrienden rond een goed glas wijn en wat hapjes, onder een lekker warm dekentje naar je favoriete serie kijken of een winterwandeling in de bossen gevolgd door een hete kop chocolademelk… “ Hygge ” schuilt in kleine dingen.

Happy few

Slow cooking, veel DIY… De Deense levensfilosofie past perfect binnen onze tijdsgeest. Het aantal boeken dat deze herfst over het concept werden uitgegeven, getuigen ook van de actualiteit van deze filosofie. Het is algemeen bekend dat Denemarken altijd zeer hoog scoort op de rangschikking van de gelukkigste mensen ter wereld. En Denen genieten niet bepaald van beter weer of meer zon dan wij Belgen! Deze hoge score hebben ze onder andere te danken aan een sterke sociale zekerheid, een goede gezondheidszorg en prima onderwijs. Ook het feit dat ze minder uren presteren op de werkvloer – maar toch tot de productiefste landen uit Europa behoren – draagt toe tot het hoge gelukniveau.

Focussen op de kleine dingen

koffie croissant ontbijt

De uren die ze niet op de werkvloer doorbrengen, laten hen uiteraard toe om zich op andere dingen te focussen. En hier treedt het hyggen op. De Deense term verwijst naar huiselijke warmte, naar een gezellige sfeer en samenzijn. Maar ook alleen kan je hygge ervaren, door bijvoorbeeld van een warm bad te genieten met wat kaarsjes en een goed glas wijn. Het draait allemaal rond de bewustwording en het genieten van de kleine vreugden die in ons dagdagelijks leven aanwezig zijn.

Tech om beter te hyggen?

Discover selecteerde enkele apps om je winteravonden iets meer “ hyggelig ” te maken:

● Zin in een “ hyggelige ” winterwandeling? SityTrail beschikt over alle wandelroutes van de Belgische toeristische diensten. Dankzij de ruime geogelocaliseerde informatie bezorgt de app je veel extra ’ s zoals Wikipedia-artikels, logies, restaurants en diverse services zoals de dichtstbijzijnde apotheken of banken. Zelf kan je ook van je favoriete wandelingen echte multimediagidsen maken met teksten, foto ’ s of zelfs linken naar filmpjes. Je kan ze dan delen met de SityTrail community.
● Met de Time’s Up! app kan je met vrienden en familie gezellig spelen. Het doel is net hetzelfde als het klassieke bordspel: in 30 seconden echte of fictieve personages aan je ploegmaten doen raden.
● Kleed je warm aan en neem een lekker dekentje mee om buiten naar de sterren te gaan kijken. Dankzij Sky Map kan je alle sterren, planeten en nog veel meer identificeren. Zo ’ n avondje sterren kijken zorgt zeker voor mooie herinneringen!
● Warme drankjes zijn van cruciaal belang binnen hygge. Met Baristame leer je alles over hoe je de perfecte kop koffie klaarmaakt. De app beschikt over de recepten van vele populaire drankjes op basis van espresso. Leuk om eens thuis uit te proberen met vrienden!
● Ook Spotify kan je helpen om deze winter tot hygge te komen. Discover selecteerde alvast enkele playlists voor je:
   ● Indendørshygge – Spotify Danmark
   ● Sunday Hygge – goodbecausedanish
   ● Hygge – Cosy & Relaxed – Nordic Playlist
   ● Winter Tunes – Stéphanie Duval
   ● Totally Stress Free – Spotify

INTERESSANT VOOR JOU

Meditatie 2.0: 4 Youtube Yogi’s om tot rust komen | Samsung

Meditatie 2.0: 4 Youtube Yogi’s om tot rust komen

Minimalisme: dankzij tech, back to basics | Samsung

Minimalisme: dankzij tech, back to basics

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8