SelfieCity: De selfie als sociologisch fenomeen

Door Samsung Nederland 10.05.2016

Selfie Selfiecity Samsung

Houd je selfiestick maar in de aanslag want het fenomeen 'selfie' verdwijnt voorlopig niet uit beeld. Een team onafhankelijke onderzoekers verbonden aan diverse universiteiten in de Verenigde Staten, hebben er zelfs een theorie omheen bedacht. En sindsdien zijn zij hun bevindingen aan het samenvatten op het platform Selfiecity.

Selfie: van Oxford Dictionary tot de Dikke van Dale

We kunnen er wel gekscherend over doen maar de selfie kan tegenwoordig worden beschouwd als een sub-genre van het fotografische zelfportret. Ga maar na dat de eerste 'selfie' in 1839 werd genomen door ene Robert Cornelius. Vandaag de dag kun je je afvragen welk deel van de wereldpopulatie geen selfies maakt versus het deel bij wie dit onderdeel is van de dagelijkse routine; het is sociaal acceptabel geworden.
Dat de term in 2012 al werd opgenomen in de Oxford Dictionary en de Dikke van Dale, en een jaar later werd uitgeroepen tot 'woord van het jaar',zegt genoeg.

5 wereldsteden, 5 selfie-types

Selfiecity

Selfiecity is eigenlijk een sociologisch experiment ontstaan vanuit de selfie. De onderzoekers waren benieuwd of er ook culturele verschillen zijn in hoe men een selfie maakt, dus werden er 5 wereldsteden geselecteerd: Bangkok, Berlijn, Moskou, New York en Sao Paulo. Om de selfies te analyseren is er gebruik gemaakt van theoretische, artistieke en kwantitatieve methodes. Binnen het onderdeel Selfiexploratory kun je uit een database van 3840 selfies deze zelf analyseren, en filteren op demografie, leeftijd, geslacht, pose, brildragend, stand van ogen en mond, en de gemoedstoestand.

Wat hebben we van de selfie geleerd?

selfies vrouwen

Er komen zowel verrassende als minder verrassende conclusies uit het onderzoek. De gemiddelde leeftijd waarop de meeste selfies worden gemaakt is 23.7 jaar. Per stad zijn het de vrouwen die de meeste selfies maken (met Moskou aan kop), maar zo blijken mannen dat na hun veertigste juist ruimschoots in te halen. In Saõ Paolo neemt het merendeel van de vrouwen extremere poses aan (en dan met name de kanteling van het hoofd tot 16.9 graden), en Bangkok scoort het hoogst met selfies waarop het vaakst gelachen wordt.

Vorig jaar werd ook een speciale, aangepaste editie van het project in Londen gepresenteerd tijdens de Big Bang Data expositie in Somerset House, waarmee Londen eigenlijk als de zesde stad binnen het project kan worden beschouwd. In vergelijking met de andere wereldsteden draagt men hier meer brillen en kijken de Britten minder vrolijk dan de rest.

Is het onderzoek een bevestiging van culturele stereotypering? Daar is het wellicht nog te beperkt voor, maar het geeft wel een wetenschappelijk inzicht over selfies wat we eerder niet hadden.

Zoveel selfies maken we niet

Voor de selfie-opposanten is er goed nieuws: er worden van alle gedeelde foto's online helemaal niet zoveel selfies gepost. Het aandeel selfies bedraagt maar zo'n 3 tot 5 % (afhankelijk van locatie). Kattenfoto's blijken nog steeds veruit het populairst op social media.

Wil je meer lifestyle inspiratie?

Discover brengt je de laatste tech nieuwtjes op het gebied van fashion en lifestyle. Check bijvoorbeeld onze designers on tech serie, waarin we jonge modeontwerpers over hun relatie met technologie bevragen, lees hoe styliste Danie Bles de Gear S2 nóg stijlvoller maakt, ervaar hoe Chanel haar klanten mobiel meevoert, of wat de laatste tech trends op de fashion weeks van New York en Londen waren.

Lifestyle inspiratie: gewoon in je inbox!

Wil je de Discover updates netjes in je inbox ontvangen? Geef je dan gratis op voor onze nieuwsbrief. De voordelen op een rijtje:

- Inspirerende tech artikelen over travel, food, culture, lifestyle, good en home

- Hebberig makende winacties

- Aankondigingen over Samsung aanbiedingen

- Volledig vrijblijvend dus ten alle tijden opzegbaar

INTERESSANT VOOR JOU

film, fashion, smartphone, galaxy s7, galaxy s7 edge

Je vlog camera zit gewoon op je telefoon: 5 tips om te vloggen met je smartphone

Danie Bles

Danie Bles en de stijlevolutie van de mobiele telefoon

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8