Televisie en gamen: waar moet je op letten?

Door Samsung België 05.09.2017

QLED TV

In de afgelopen jaren werden games dankzij de technologische evoluties naar een ander niveau getild, denk maar aan 4K beelden of High Dynamic Range (HDR). Pong, Space Invaders of zelfs de beginjaren van Mario Bros lijken wel lichtjaren ver! Om niet voorbijgestreefd te zijn, heeft ook de TV-industrie gesleuteld aan steeds performantere toestellen die de scherpe, heldere en kleurrijke beelden kunnen leveren die gamers verwachten. Maar aan welke vereisten moet een goede gaming-TV nu precies voldoen? Discover verklapt het je!

Gedaan met “ Image Retention ” en “ Burn-In ”

Een van de lastige problemen waarmee gamers vaak kampen is “ image retention ” . Door dit fenomeen blijven beelden die lang op het scherm staan daar ook tijdelijk zichtbaar, zelfs als ze niet meer op het scherm staan. Dit kan ook tot “ burn-in ” leiden als deze afdruk permanent wordt. RTINGS, een befaamde tech-publicatie voor consumenten, duidde onlangs aan dat dit een echt probleem is voor gamers, omdat bij het gamen delen van het scherm vaak statisch blijven, en dus meer kans hebben op “ burn-in ” . OLED toestellen, waarvan elke pixel individueel gecontroleerd wordt, blijven met dit probleem kampen. Fervente gamers zullen zich dus beter voor televisies met QLED-technologie kiezen, deze toestellen hebben hier geen last van.

High Peak Luminance

OLED toestellen leggen nog steeds betere zwartwaarden voor, wat mooi meegenomen is voor filmliefhebbers die graag in de duisternis de laatste blockbusters bekijken. Voor gamers, die meestal wat sfeerlicht aanzetten tijdens het spelen, is dit echter niet de meest aantrekkelijke troef. QLED TV's bieden dan weer betere prestaties in termen van piekluminantie. Zo bieden de QLED toestellen van Samsung piekluminanties van 1.500 tot 2.000 nits, waar de meeste OLED televisies een maximale luminantie van 600 tot 700 nits bieden. De hoge piekluminanties die door de QLED toestellen worden gehaald zorgen voor een aanzienlijk helderder beeld, wat mooi meegenomen is als je lang op een scherm focust tijdens het gamen.

Verbeterd kleurvolume

Omdat vele games plaatsvinden in een fantasiewereld, zijn ze vaak kleurrijker dan films. Voor een aangename game beleving is het dus belangrijk om op zoek te gaan naar een verbeterd kleurvolume dat zorgt voor een betere beeldkwaliteit. Ook hier scoren de QLED-toestellen bijzonder goed in vergelijking met OLED televisies. Stel: je bent aan het gamen en plots gaat op je scherm de dag over in de nacht. De kleuren van de scene die je aan het ervaren bent zullen dus veranderen. Normale TV ’ s kunnen die subtiele kleurovergangen niet voor de volle 100 procent weergeven. Maar de Samsung QLED TV ’ s wel. Dit komt omdat QLED TV ’ s bij elke helderheid alle kleuren op een juiste manier blijven weergeven. Het 100% kleurvolume dat de toestellen kunnen voorleggen werd goedgekeurd door Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE), één van de grootste technische en wetenschappelijke verenigingen in Europa. De nieuwe standaard die Samsung zo neerzet, is beter geschikt om de HDR-capaciteiten van een scherm aan te duiden omdat het rekening houdt met hoe een scherm de meest intense kleuren kan weergeven bij verschillende lichtintensiteit. Iets wat alle gamers zal aanspreken!

Elke milliseconde telt

Stel: je bent een spelletje FIFA aan het spelen, je drukt de pass knop in maar je actie gebeurt niet meteen op het scherm. Verschrikkelijk vervelend! Die vertraging tussen het uitvoeren van een actie – door te drukken op een knop of je joystick te verplaatsen – en het beoogde effect op het scherm is wat gamers beter kennen als “ low input lag ” . Bij games die heel wat snelheid vragen, zoals race games, is reactievermogen cruciaal. Je mag dan nog zo snel zijn, als het fracties van een seconde langer duurt voordat de actie op jouw monitor verschijnt, zorgt dit voor een gigantische achterstand. Hoe hoger de “ input lag ” , hoe slechter je game ervaring wordt. In Game-modus leveren Samsung QLED TV's de laagste “ input lag ” , met metingen tussen 20 milliseconden en 25 milliseconden. En gamers weten het: elke milliseconde telt!

gamen qled tv samsung

Game-modus

Met oog op de beleving van gamers, zorgde Samsung ervoor dat het makkelijker is om de Game-modus te activeren. Deze functie optimaliseert de beeldingsinstellingen van je televisie wanneer hij aangesloten is op een PC of een game console. Hoe? Door de standaardinstellingen van je televisie uit te schakelen en de game toe te laten om deze zelf aan te passen zodat ze optimaal inspelen op de behoeften van de game. Deze modus was vroeger moeilijk te vinden, maar werd in de nieuwste toestellen in het beeldmenu geplaatst zodat je het makkelijk kan activeren.

Speciaal voor jou geselecteerd:

• De game geschiedenis in vogelvlucht: van arcadehal tot virtual reality
Met GameFly stream je onbeperkt games naar je Samsung Smart TV
• Stream games vanaf Xbox One naar je Galaxy TabPro S

Meer lifestyle inspiratie?

Discover brengt je de laatste tech nieuwtjes op het gebied van o.a. food, travel, lifestyle en culture. Wil je de Discover updates gemakkelijk direct in je inbox ontvangen? Geef je dan op voor onze gratis nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR JOU

gamefly, samsung, smart tv

Met GameFly stream je onbeperkt games naar je Samsung Smart TV

GERELATEERDE PRODUCTEN

QLED TV

QLED TV