Life Hacks

De beste smartphones voor je grootouders

Verras je opa en oma met een smartphone.

Heb je grootouders waar je iets voor wilt kopen? Waarom laat je ze dan niet kennismaken met de schitterende wereld van de smartphones? Het aantal 65-plussers met een smartphone neemt namelijk meer en meer toe en ook deze generatie wordt steeds handiger met een smartphone..


Maar omdat de opties van al deze smartphones tegenwoordig zo groot zijn, kan het nogal eens lastig zijn om te bepalen welke het meest geschikt zou zijn. Als je een telefoon gaat kopen voor een wat oudere gebruiker, dan zoek je vooral naar een smartphone die zowel functioneel als praktisch is. Gemakkelijk in gebruik en goed te lezen. Een model dat een lange tijd mee zal gaan. Hieronder 5 tips voor het aanschaffen van een telefoon voor een gebruiker die al wat ouder is.

1

Groot scherm

Met een groot scherm is het veel makkelijker om een smartphone te gebruiken. De lettergrootte is groter, de graphics zijn stukken duidelijker en (gelukkig voor de oudere gebruikers) hebben de meeste modellen tegenwoordig schermen die helder, scherp en prachtig zijn. Sommige modellen hebben namen als ‘FHD+’, ‘AMOLED’ en ‘Infinity-O Display’ maar raak daardoor niet direct ontmoedigd. Het betekent alleen maar dat de graphics super duidelijk overkomen en dat alle inhoud gemakkelijk te lezen is voor elke gebruiker. Als je op zoek bent naar een smartphone met een groot scherm, dan zijn de Galaxy A54 en de Galaxy A34 zeker het overwegen waard. De A54 heeft een scherm van 6,5” en het scherm van de A34 is 6,4". Ze zorgen allebei voor een scherp contrast en dynamische kleuren voor een meeslepende kijkervaring. Laat je opa en oma genieten van hun dierbare familiefoto’s op een groot scherm, direct vanuit hun handen.

2

Lange batterijlevensduur

Een lange batterijlevensduur is een ander belangrijk aspect om over na te denken als je gaat shoppen voor je grootouders. Als je elke minuut van de dag vastgelijmd zit aan je telefoonscherm om gebruik te maken van batterijverslindende apps zoals Facebook, YouTube en Instagram, dan heb je allang geaccepteerd dat je de batterij van je smartphone minimaal één (maar soms wel twee) keer per dag moet opladen. Maar ja, oudere gebruikers zijn vaak helemaal niet zo geïnteresseerd in dat soort apps. Zij vinden het vooral belangrijk om in contact te blijven met hun familie en vrienden, even te kijken hoe laat het is en om hun dag te plannen met behulp van de aanwezige agenda. En als ze wel meerdere apps gebruiken, zal dat zijn om zo nu en dan een fotootje te plaatsen of een berichtje te typen. Bovendien hebben zij ook helemaal geen zin om de hele dag een oplader bij zich te hebben. Een lange batterijlevensduur is dus heel belangrijk en gelukkig is dat binnen de complete Galaxy smartphone-range het geval.

3

Een simpel besturingssysteem

Voor een eenvoudig en gebruiksvriendelijk besturingssysteem zit je helemaal goed met Android. En met Android op een Samsung smartphone krijg je meer dan ooit tevoren. Van simpele lettertypes tot aan handige widgets: alle features en functies zijn ontwikkeld voor instinctieve en begrijpelijke bediening. Je opa en oma zijn in staat om hun favoriete lettertypes in te stellen, hun favoriete achtergond uit te kiezen en hun smartphone helemaal in te richten zoals ze willen. Geen problemen of complicaties maar gewoon een eenvoudige en dagelijks te gebruiken telefoon.

4

Duurzaamheid

Als het hun eerste smartphone is, dan zitten je grootouders vast niet te wachten om eens in de zoveel jaar te upgraden naar een nieuw model. En daarnaast, als ze hem maar af en toe gebruiken, is de kans ook vrij klein dat ze elk jaar uitkijken naar de nieuwste releases. Je kunt dan ook het beste gaan voor een stevig en duurzaam model, eentje die wat langer mee gaat. Een model dat niet direct breekt als je hem op de grond laat vallen. Een model dat duurzaam genoeg is om om te gaan met het avontuurlijke leven van je grootouders. De Galaxy A54 is bijvoorbeeld bestand tegen spetters en spatwater en kan tegen een waterstootje*. Middenklasse modellen zijn waarschijnlijk de beste optie voor je, maar doe wel goed je research en lees ook wat reviews voor je er eentje aanschaft.

"Een model dat duurzaam genoeg is om om te gaan met het avontuurlijke leven van je grootouders."

5

Prijs

Ook al staat hij als laatste genoemd, de prijs is vaak de meest bepalende factor bij het kiezen voor een geschikte smartphone voor je grootouders. Je kunt zo veel geld aan telefoons uitgeven als je wilt tegenwoordig, maar je opa en oma zijn waarschijnlijk niet van die types die de hele dag rondhangen op social media apps of de professionele smartphonefotograaf uithangen. Al hebben de Galaxy A54 en de A34 haarscherpe camera’s om mooie momenten mee vast te leggen. Beide hebben vier verschillende lenzen, inclusief een hoofdcamera met wel 64 MP. De voorcamera van de A54 is daarnaast 32MP en die van de A34 20 MP. Gegarandeerd superscherp beeld dus.

Zijn je grootouders helemaal nieuw in de wereld der smartphones, laat ze dan voorzichtig kennismaken met de Galaxy A12 en de Galaxy A03s. Deze modellen bevatten de opties die je zoekt: praktisch, duurzaam, niet te duur en heel simpel in gebruik. Maar vergeet natuurlijk niet om je grootouders allerlei tips en trucs te leren zodat ze het maximale uit hun nieuwe Galaxy kunnen halen.

Verras je grootouders met een nieuwe smartphone

Geef je opa en oma een smartphone die gemakkelijk in gebruik is met de Galaxy A-serie.

Lees de volgende verhalen

* De Galaxy A52s 5G heeft een IP67-certificering. Getest door het toestel tot 1 meter diep onder water te houden gedurende 30 minuten in zoet water. Gebruik op strand, in zwembad of in water met zeep niet aanbevolen. Bij het morsen van suikerhoudende vloeistoffen op de telefoon, spoel het toestel af in schoon, stilstaand water en druk tegelijkertijd de toetsen in. Alleen bestand tegen lage waterdruk. Hoge waterdruk, zoals van stromend kraan- of douchewater, kan het apparaat beschadigen.