Life Hacks

Hoe zit het trouwens
met je werk-privébalans?

Tips voor de perfecte balans tussen verplichtingen en tijd voor jezelf.

Het belang van een goede werk-privébalans en tips om dat voor elkaar te krijgen. Het belang van een goede werk-privébalans en tips om dat voor elkaar te krijgen.

We weten allemaal dat je met een smartphone alles gemakkelijk voor elkaar krijgt, gewoon met je eigen telefoon. Maar hoe zorg je voor een gezonde werk-privébalans? Dit zijn tips voor een goede werk-privébalans waardoor je productief blijft en zo een burn-out voorkomt.

Met Google Play-apps kun je workflows stroomlijnen en afleidingen blokkeren. Met Google Play-apps kun je workflows stroomlijnen en afleidingen blokkeren.
Thrive App for achieving work-life balance Thrive App for achieving work-life balance
Thrive-app
Thrive helpt je om de wereld om je heen even 'uit te schakelen', zodat je je kunt concentreren op dat wat echt telt.
1

Gebruik apps als poortwachters

Je kunt niet voorkomen dat je baas je de hele dag door e-mails of berichtjes stuurt, maar je hebt wel in de hand hoe je daar al dan niet op reageert. Er zijn speciale apps die berichten van bepaalde contactpersonen blokkeren tijdens jouw me-time. Met apps zoals THRIVE en OFFTIME kun je specifieke dagen en tijden instellen om je af te schermen van werkberichten. Tegelijkertijd kun je een checklist bijhouden voor dingen die je maandagochtend meteen moet behandelen.

''Onze dagen worden
in beslag genomen
door dingen die
er veelal niet toe doen.''

-Jason Fried, oprichter van Basecamp

Verhoog je productie op het werk Verhoog je productie op het werk
2

Maak van je tijd op kantoor werktijd

Dit lijkt voor de hand te liggen, maar het is goed om nog eens na te denken over hoe productief je op kantoor bent. ''Onze dagen worden in beslag genomen door dingen die er veelal niet toe doen,'' stelt Jayson Fried, schrijver van de New York Times-bestseller ''Rework'' en oprichter van Basecamp. ''We zijn gewoon aan het praten. Er is een groot verschil tussen continu continu in gesprek of vergadering zijn en het werk echt gedaan krijgen.'' Als je meer gefocust en productiever bent tijdens de gewone kantooruren, dan kun je die felbegeerde tijd voor jezelf beter afschermen.

Stel een routine of playlist in om in de juiste modus te komen.  Stel een routine of playlist in om in de juiste modus te komen.
TIP
Technologie is niet de enige oplossing: gebruik essentiële oliën zoals eucalyptus als je achter je bureau zit en adem de geur in voor een heldere geest en focus.
3

Met routines kom je in de juiste flow

Iedereen die met de linkerhelft van zijn brein denkt, zal deze zin graag lezen, maar dit geldt ook voor creatievelingen. Beschouw routines als een manier om in de flow te komen voor je creatieve output – zo geef je je lichaam en geest het signaal dat het officieel ''werktijd'' is en dat ze op scherp moeten staan. Of die routine nu inhoudt dat je vroeg op kantoor komt en met je favoriete koffie begint of dat je een kaarsje aansteekt thuis en luistert naar je favoriete playlist om te ontspannen; verleid jezelf om naar een productievere modus over te schakelen wanneer het nodig is.

Maak gebruik van planners en reminders om je schema altijd up-to-date te houden. Maak gebruik van planners en reminders om je schema altijd up-to-date te houden.
4

Je schema is je beste vriend

Toegeven dat technologie verslavend is, is de eerste stap op weg naar herstel. De volgende stap is een duidelijk werkschema opstellen en redelijke richtlijnen voor wanneer er van je verwacht kan worden dat je buiten kantoortijden beschikbaar bent. Zoals elke therapeut zal adviseren, zijn grenzen gezond, en uiteindelijk wil je deel uitmaken van een organisatie die jouw grenzen respecteert, net zoals jij die van de organisatie respecteert.

Do bigger things

Met de Galaxy Note20 kun je multitasken en krijg je meer gedaan omdat je gemakkelijker aantekeningen maakt, meerdere vensters kunt openen en dankzij de S Pen.

Lees de volgende verhalen