Photography / Still-photos

Panoramisch beeld

Inspiratie voor panoramafotografie

Landschapsfoto van een berggebied bij zonsondergang weergegeven op het scherm van een Galaxy S10.

Tegenwoordig hebben we allemaal onze smartphone bij de hand om elk moment vast te kunnen leggen. En zo worden onze Instagram en Facebook feeds gevuld met de meest prachtige shots.

De Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra beschikken alledrie over de nieuwste generatie camera’s met maar liefst vijf verschillende lenzen. Je fotografeert hiermee als een echte pro, zonder dat je er enige ervaring voor nodig hebt. Elke lens heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor een bepaalde soort fotografie. Zo biedt de 12 megapixel groothoeklens een gezichtsveld van 123 graden, bijna net zoveel als het menselijk oog. Dat maakt het perfect voor imposante landschapsfoto’s, enorme panorama-shots of om je hele familie in één foto te krijgen tijdens een leuk familiefeestje.

Zodat jij alles uit je groothoeklens haalt en de mooiste landschappen zo goed mogelijk kan vastleggen, hebben we een aantal eenvoudige tips voor panorama-fotografie voor je op een rijtje gezet!

Brede landschapsfoto van de skyline van een stad.

Zo maak je panoramafoto’s

Geef landschapsfoto’s net dat beetje extra, zowel horizontaal als verticaal, door de Ultra Wide tools op de S20 te gebruiken. Eens je de optie geselecteerd hebt, hoef je enkel je telefoon verticaal te houden voor een horizontale panorama of horizontaal voor een verticale panorama (ook wel “vertorama” genoemd).

Zodra je de sluiterknop ingedrukt hebt, beweeg je de camera langzaam om de hele scène vast te leggen. Tik nogmaals op de sluiterknop om af te ronden. Voor super hoge bomen, indrukwekkende watervallen of duizelingwekkende gebouwen ga je best voor vertorama’s. Om al je favoriete personen op een grote groepsfoto te doen passen, een eindeloos berglandschap of een glinsterende skyline te vereeuwigen, kies je best voor klassieke panoramafoto’s.

Landschapsfoto van een vrouw die voor een zee staat bij zonsondergang.

Haal het meeste uit de groothoek camera

Denk jij dat groothoeklenzen alleen bedoeld zijn voor panorama? Think again! Je kunt er nog zoveel meer mee doen: de Wide-angle en Ultra Wide tools kunnen namelijk ook enorm veel diepte in een foto brengen. Focus bijvoorbeeld op objecten in de voorgrond, waardoor de achtergrond zal vervagen. Zo krijg jij dankzij de groothoeklens professionele shots die de nadruk leggen op de afstand en het formaat van datgene wat je fotografeert.

Close-up van gele tulpen.

Dichtbij en persoonlijk

Een leuke manier om de Ultra Wide functie van de S20 te gebruiken, is om zo laag en zo dicht mogelijk bij het te fotograferen onderwerp te komen. De lens past het formaat dan automatisch aan waardoor het veel groter lijkt dan de objecten op de achtergrond. Op je scherm zal je ook zien dat het op beeld veel groter lijkt dan in de werkelijkheid. Zo kan je overdreven perspectieven creëren! Dit werkt enorm goed als je het onderwerp fotografeert voor zijn of haar natuurlijke omgeving, zoals bij een bloemknop in een groot veld.

Foto van een man in de oceaan omgeven door hoge kliffen.

Het belang van hoeken

Door vanuit verschillende hoeken te fotograferen, verander je ook de aanblik van een groothoeklensfoto. Zodra je je camera omhoog richting de horizon beweegt, zal je zien dat de wolken zich lijken te richten op het midden van de foto. Iets vergelijkbaars gebeurt als je de camera naar beneden richt op een interessant vloerpatroon, zoals zanderige duinen. De groothoeklens zal op een natuurlijke manier het perspectief veranderen om de hoeken te accentueren: het lijkt wel alsof ze zich verwijderen van de camera! En zo creëer jij een meer dynamische shot.

Close-up foto van een familie die er blij uitziet.

Het juiste niveau

Geen zin in lichte vervormingen als je heel de familie op je foto probeert te krijgen? Dan is de Ultra Wide feature echt wat voor jou! Onze belangrijkste tip: zorg ervoor dat je de telefoon niet in een hoek omhoog of omlaag houdt maar dat de camera altijd parallel met de grond is. Op die manier is er een minimale vervorming rond de hoeken van je foto!

Ontdek meer over de geweldige panoramische Wide-angle en Ultra Wide fotomogelijkheden van de Galaxy S20

Galaxy S20 | S20+ | S20 Ultra

Galaxy S20 | S20+ | S20 Ultra

Lees de volgende verhalen