Life Hacks

Schoon én bewust de was draaien

Bewuster met het klimaat omgaan begint ook bij het draaien van je wekelijkse wasjes.

Met zo’n drie volle wasmachines per week is de was doen een huishoudtaak waar je niet omheen kunt. Wist je dat een gemiddeld huishouden bijna 10.000 liter water per jaar verbruikt om 165 wasjes te draaien? Gelukkig kan dat met onze slimme wasmachines allemaal bewuster, milieuvriendelijker en makkelijker.

Nieuwe energielabels

Sinds maart prijken er nieuwe energielabels op de wasmachines. Zo raak je de weg niet meer kwijt in het verwarrende aantal plussen achter de A. Vanaf nu is de schaal opnieuw ingedeeld van A tot G met strengere criteria. Wat voorheen A+++ was is nu A en het oude D is nu G. Naast de schaal vertellen de pictogrammen onderaan het label je van alles over bijkomende informatie zoals laadvermogen en waterverbruik. Via de QR-code krijg je vervolgens niet-commerciële informatie te zien die is ontleend aan de ‘European Product Database for Energy Labelling’. Onze wasmachines bevinden zich allemaal in de nieuwe categorieën A en B en zijn dus erg zuinig. Wil je het meeste uit je wasmachine halen en een steentje bijdragen met een milieuvriendelijkere levensstijl? Bekijk dan de volgende tips.

Kouder wassen

Waste je vroeger nog op 60 graden om vlekken weg te krijgen, tegenwoordig lukt dit al op 30°C. Het is ook nog eens 60% zuiniger en dus goed voor je portemonnee. Als alle Europeanen hun gemiddelde wastemperatuur met 3°C zouden verlagen, staat de energiebesparing gelijk aan de uitstoot van 700.000 auto’s*. Wassen op zo’n laag mogelijke temperatuur is daarmee milieuvriendelijker en een stap naar een bewustere levensstijl. Bang voor blijvende hardnekkige vlekken? Die krijg je er met EcoBubble technologie gemakkelijk uit. Wasmiddel wordt omgezet in bubbels, zodat het snel in de stof doordringt en vuil verwijdert, zelfs bij lage temperaturen van 15°C.

Ecoprogramma

Voor de normale was kan je het beste het eco-programma gebruiken. Daarmee krijg je normaal vervuilde was goed schoon met minder energie. Het lijkt alsof het minder zuinig is doordat het langer duurt, maar niets is minder waar. De wasmachine wast op een lagere temperatuur en verbruikt daardoor veel minder energie. In sommige gevallen wordt er ook minder water verbruikt. Bij wasmachines na maart 2021 wordt het water niet heter dan 40 graden bij het eco 40-60 programma.

Kies de juiste trommel

Het is belangrijk om een wasmachine te kiezen die bij je past. De trommelinhoud moet niet te groot en niet te klein zijn voor jouw huishouden. Was, als het kan, met een volle trommel. Door zo minder vaak te wassen, verbruik je per kilo wasgoed minder energie. Laat je vervolgens assisteren door de SmartThings-functie Wasrecept. De wasmachine beveelt dan het beste programma aan, gebaseerd op kleur, textielsoort en de mate van bevuiling. Ben jij iemand die altijd nog een kledingstuk heeft rondslingeren waar je tijdens de wasbeurt achter komt? Met AddWash voeg je snel en eenvoudig kledingstukken toe terwijl de was al draait. Zo hoef je geen nieuwe was meer te starten.

Korter wassen

Die lange wasprogramma’s zijn tegenwoordig behoorlijk ouderwets en ook helemaal niet meer nodig. Zo verkort je de wastijd met QuickDrive al tot 50% en bespaar je zo tot 20% energie*. Dit zie je gelijk terug aan de energierekening, waar normaal 10% van door de wasmachine komt.

Juiste dosering wasmiddel

Volg altijd het doseeradvies aan wasmiddel om zo wasmiddel te besparen. Soms volstaat zelfs minder wasmiddel dan normaal als de was niet heel vuil is. AI Wash kan je helpen door het gewicht en mate van bevuiling te bepalen. Het voegt de juiste hoeveelheid water en wasmiddel toe en bepaalt het aantal spoelbeurten. Zo ga je bewuster om met je water- en wasmiddelverbruik. Nog een stapje verder? Let dan op eco-keurmerken voor wasmiddelen en kies het beste wasmiddel dat bij jou en jouw was past.

Met een fijn gevoel je wasjes draaien? QuickDrive doet het voor je.

Lees de volgende verhalen

  • * Bron: https://cleanright.eu/en/sustainable-use.html?id=820
  • * Getest op Samsung WW8000T vergeleken met Samsung WW6500K. Bespaart 50% tijd en bespaart 20% energie voor Katoen (40℃, halve belading) cyclus met wasprestaties binnen ±5%. Op basis van gegevens van Intertek.