Life Hacks

Een schone was én een schoon klimaat

Milieuvriendelijk wassen doe je zo

Een vrouw die een wasmand in haar handen heeft Een vrouw die een wasmand in haar handen heeft

Met zo’n drie volle wasmachines per week is de was doen een huishoudtaak waar je niet omheen kan. Wist je dat een gemiddeld huishouden bijna 10.000 liter water per jaar verbruikt om 165 wasjes te draaien? Gelukkig kan dat met onze slimme wasmachines allemaal een stuk milieuvriendelijker en makkelijker.

. .

Nieuwe energielabels

Sinds maart prijken er nieuwe energielabels op de wasmachines. Zo raak je de weg niet meer kwijt in het verwarrende aantal plussen achter de A. Vanaf nu is de schaal opnieuw ingedeeld van A tot G met strengere criteria. Wat voorheen A+++ was is nu A en het oude D is nu G. Naast de schaal vertellen de pictogrammen onderaan het label je van alles over bijkomende informatie zoals laadvermogen en waterverbruik. Via de QR-code krijg je vervolgens niet-commerciële informatie te zien die is ontleend aan de ‘European Product Database for Energy Labelling’. Onze wasmachines bevinden zich allemaal in de nieuwe categorieën A en B en zijn dus erg zuinig. Wil je het meeste uit je wasmachine halen en bijdragen aan een beter milieu? Bekijk dan ook eens de volgende tips.

Kouder wassen

Terwijl je vroeger nog op 60 graden moest wassen om vlekken weg te krijgen, lukt dit tegenwoordig al op 30°C. Wassen op een lagere temperatuur is ook nog eens 60% zuiniger en dus goed voor je portemonnee. Als alle Europeanen hun gemiddelde wastemperatuur met 3°C zouden verlagen, staat de energiebesparing gelijk aan de uitstoot van 700.000 auto’s. Wassen op zo’n laag mogelijke temperatuur is daarmee de belangrijkste milieuwinst. Bang voor hardnekkige vlekken? Die krijg je er met EcoBubble technologie gemakkelijk uit. Wasmiddel wordt omgezet in bubbels, zodat het snel in de stof doordringt en vuil verwijdert, zelfs bij lage temperaturen van 15°C.

Ecoprogramma

Voor de normale was kan je het beste het eco-programma gebruiken. Daarmee krijg je normaal vervuilde was goed schoon met minder energie. Het lijkt alsof het minder zuinig is doordat het langer duurt, maar niets is minder waar. De wasmachine wast op een lagere temperatuur en verbruikt daardoor veel minder energie. In sommige gevallen wordt er ook minder water verbruikt. Bij wasmachines na maart 2021 wordt het water niet heter dan 40 graden bij het eco 40-60 programma.

Kies de juiste trommel

Het is belangrijk om een wasmachine te kiezen die bij je past. De trommelinhoud moet niet te groot en niet te klein zijn voor jouw huishouden. Was, als het kan, met een volle trommel. Door zo minder vaak te wassen, verbruik je per kilo wasgoed minder energie. Laat je vervolgens assisteren door de SmartThings-functie Wasrecept. De wasmachine beveelt dan het beste programma aan, gebaseerd op kleur, textielsoort en de mate van bevuiling. Ben jij iemand die altijd nog een kledingstuk heeft rondslingeren waar je tijdens de wasbeurt achter komt? Met AddWash voeg je snel en eenvoudig kledingstukken toe terwijl de was al draait. Zo hoef je geen nieuwe was meer te starten.

Korter wassen

Die lange wasprogramma’s zijn tegenwoordig behoorlijk ouderwets en ook helemaal niet meer nodig. Zo verkort je de wastijd met QuickDrive al tot 50% en bespaar je zo tot 20% energie*. Dit zie je gelijk terug aan de energierekening, waar gemiddeld 10% van door de wasmachine komt.

Juiste dosering wasmiddel

Wist je dat wasmiddel ook een impact heeft op het milieu? Volg daarom altijd het doseeradvies. Soms volstaat zelfs minder als de was niet heel vuil is. AI Wash kan je helpen door het gewicht en mate van bevuiling te bepalen. Het voegt de juiste hoeveelheid water en wasmiddel toe en bepaalt het aantal spoelbeurten. Zo gebruik je automatisch minder water en wasmiddel. Nog een stapje verder? Let dan op eco-keurmerken voor wasmiddelen en kies het beste wasmiddel dat bij jou en jouw was past.

Sta jij ook te springen om milieuvriendelijker te wassen? Ontdek dan onze wasmachines.

Lees de volgende verhalen

*Getest met de WW8000T en vergeleken met de WW6500K (5kg, 40ᵒC katoen was).