Life Hacks

Van vulgewicht tot toerental

6, 7, 8, 9, of 10 kg? Kies de wasmachine die bij jou past!

Is je oude wasmachine aan vervanging toe of ga je voor het eerst alleen wonen? Het aanbod aan wasmachines is tegenwoordig gigantisch. Nieuwe technologieën, verschillende toerentallen en een wascapaciteit die varieert van 6 tot 10 kg: er zijn eindeloos veel opties. Wij helpen je graag op weg door te beginnen bij het begin: hoe groot moet je trommel eigenlijk zijn?

Kleine wasjes, grote wasjes…

De Surinaams-Nederlandse band Trafassi zong ooit: ‘Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien. Laat maar lekker draaien, steeds meer in die wasmasjien!’ Er wordt heel wat afgewassen. Op de koelkast na is de wasmachine het meest gebruikte huishoudtoestel. Vroeger was vooral het sociale aspect van wassen belangrijk. Het was een gemeenschappelijke activiteit waarbij vrouwen gezamenlijk (buiten) gingen wassen. Zo ontsnapten ze aan het isolement van alleen thuis zijn. Tegenwoordig is dit aspect zo goed als verdwenen en willen we vooral zo effectief mogelijk onze kleding schoon hebben. Dus ook al zingt Trafassi ‘steeds meer in die wasmasjien!’, we weten allemaal dat een te volle trommel je was minder goed schoon wast. Om zo efficiënt mogelijk te wassen is het dus van belang dat je het juiste formaat trommel kiest voor jouw situatie.

Tip
Een te volle wasmachine maakt je kleding niet goed schoon. Zorg dat je nog een vuist kan maken boven de was in de machine. Dan is de trommel niet te vol.
1

De grootte van je huishouden

Om de vulcapaciteit van je wasmachine te bepalen, is het goed om te kijken naar de grootte van je gezin en naar de hoeveelheid was die jullie samen produceren. Ben je alleen of met zijn tweetjes, dan is een kleine trommel van zo’n 7 kg voldoende. Zijn jullie thuis met een gezin van 3 à 4 personen? Dan heb je meer aan 8 of 9 kg. Zeker als je kinderen wekelijks actief zijn in diverse sportclubs. Heb je een groter gezin waar iedereen te pas en te onpas vuile was in de wasmand gooit? Dan is een trommelgrootte van 10 kg zeker geen overbodige luxe.

2

De juiste trommel voor jouw wensen

Ben je iemand die was opspaart om zo kosten en tijd te sparen? Dan kan het zijn dat je juist een grotere trommel wilt dan hierboven geadviseerd. Door een Samsung wasmachine te kiezen die het Al Wash programma ondersteunt, zorg je ervoor dat je was alsnog de perfecte wasbeurt krijgt. Dit slimme wasprogramma weegt je was met vier sensoren en stelt de troebelheid van het water vast om zo tot een perfecte wasbeurt te komen met de ideale hoeveelheid water, wasmiddel en spoeltijd.

Wil je de levensduur van je wasmachine verlengen? Zet dan na 40 wasbeurten de ‘Eco trommelreiniging’ aan.

Tip
Ga je eindelijk je beddengoed wassen? Kies dan voor een vloeibaar wasmiddel om schuring en pillen van je beddengoed te voorkomen.
3

Vergeten was: beddengoed

Wist je dat het aangeraden wordt om elk half jaar je kussens en dekbed te wassen? Per nacht verlies je zo’n halve liter vocht en verlies je daarnaast de nodige haren en huidschilfers. Je dekbed en kussen zijn een fantastische voedingsbodem voor onder andere de huisstofmijt. Wil je nu meteen alles in de was gooien? Dat snappen we. Kijk wel eerst even op het waslabel of jouw kussens en dekbed wel echt in de wasmachine mogen. Samsung wasmachines beschikken over een speciaal ‘beddengoed’ wasprogramma. Een grotere trommel is hier natuurlijk het meest geschikt voor.

Tot slot: Meer toeren, minder tijd

Heb je eindelijk de grootte van je trommel gekozen, komt daarna het dilemma van het toerental! Het toerental geeft aan hoeveel omwentelingen de trommel maakt, ook wel de centrifugesnelheid genoemd. Hoe hoger het toerental (bijvoorbeeld 1600 toeren), hoe droger je was uit de wasmachine komt. Je was hoeft vervolgens minder lang in de droger. Zo bespaar je op de energiekosten, want een droger verbruikt meer energie dan een wasmachine. Investeren in een wasmachine die een hoog toerental aankan, zorgt dus voor een besparing op de langere termijn. 1600 toeren gebruik je alleen voor katoenwas. Gevoeligere stoffen centrifugeer je liever aan een lager toerental van 1200 of 1400 toeren.

Kies de wasmachine die bij jou past

Hopelijk is het nu makkelijker kiezen in het land der wasmachines. Een ding is zeker, hoe beter de wasmachine past bij jouw situatie, hoe gemakkelijker (en leuker…) het wassen wordt. Blijf je het nog steeds een lastige keuze vinden? Gebruik dan onze keuzehulp. Die helpt je jouw wasmachine te vinden in 4 eenvoudige stappen.

Lees de volgende verhalen

* Aanbeveling van het wasprogramma is alleen gebaseerd op de wasduur en is dus misschien niet geschikt voor alle materialen of elke vuilgraad.
* De programmaduur en de hoeveelheid water worden niet automatisch aangepast bij de programma’s super speed of fijne was.
* Afzonderlijke resultaten kunnen verschillen afhankelijk van het gebruik.
* Samsung is niet aansprakelijk voor enige schade die voortkomt uit het invoeren van incorrecte informatie door de gebruiker.