Life Hacks

IJsvorming in je vriezer oplossen en voorkomen

Houd je hoofd koel met Samsung No Frost

Je weet ongetwijfeld dat een koelkast en diepvriezer regelmatig volledig ontdooid moeten worden. Het is telkens een heel gedoe waarbij je alle etenswaren moet verplaatsen naar een ander exemplaar. Heb je geen ander toestel? Dan zit er niets anders op dan alles eerst opmaken. Pas dan kun je aan de slag en het gevormde ijs hardhandig te lijf gaan. Heb je veel geduld, dan kan je zo'n 24 tot 48 uur wachten tot het vanzelf ontdooid is. Nu volgt het schoonmaken. Een hele klus die bijna altijd gepaard gaat met een dweil en natte handdoeken op de vloer… Dat moet toch handiger kunnen?

Samsung No Frost

Wat als er zich helemaal geen ijsvorming zou voordoen? Graag laten we je kennismaken met de No Frost Technology van Samsung. Deze technologie zorgt ervoor dat je een Samsung koelkast en vriezer nooit meer hoeft leeg te halen of producten weg moet gooien om het ijs te ontdooien.

Hoe werkt No Frost?

Voor een vriezer geldt dat een gewoon exemplaar vocht opneemt uit de producten die je erin legt. Ook met het open- en dichtgaan van de deur kan er vocht aan de binnenkant ontstaan. Dat vocht bevriest, waardoor ijsafzetting in en rond de lades van de diepvries ontstaat. Zo worden je producten bedolven onder een laagje ijs, openen en sluiten de lades niet meer goed en past soms zelfs de deur van je vriezer niet meer dicht. Gevolg: er moet weer ontdooid worden.

No Frost voorkomt deze situatie doordat er gewoonweg geen zichtbaar overtollig ijs in de vriezer ontstaat. Dat werkt als volgt: door constant tellen van het open en dicht gaan van de deuren, hoeveel warmte hij moet onttrekken en in welke omgevingstemperatuur hij staat, weet hij precies wanneer de ontdooi cyclus gestart moet worden voor het afvoeren van het vocht om ijsvorming voor te zijn.

TIP
Kies de koelkast die precies bij jou past! Bekijk onze keukenhulp.

Alles op een rijtje

Om dit artikel samen te vatten, zetten we voor je op een rijtje wat de Samsung No Frost technologie betekent voor je koelkast en vriezer.

Koelkast
De temperatuur is constant en de luchtvochtigheid is een stuk hoger in het koelgedeelte waardoor de producten langer houdbaar zijn.

Vriezer
Je voorkomt de afzetting van ijs in je vriezer, waardoor de nare klus van ijs bikken of wachten tot het vanzelf ontdooid is je bespaard blijft. Hiermee bespaar je ook nog eens geld op je energierekening! Een koelkast of vriezer met ijsafzetting verbruikt namelijk meer stroom en energie.

Good to know

Er zijn ook een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer een koelkast No Frost Technology bevat. Het continue laten draaien van deze ventilatoren gaat gepaard met iets meer verbruik en geluid. De energie die No Frost meer verbruikt kun je echter volledig afstrepen tegen het verbruik dat je bespaart door geen ijsvorming in je diepvries! Doordat de luchtvochtigheid in het koelgedeelte een hogere % heeft is er meer kans op condensvorming op glazen potten die in het koelgedeelte worden geplaatst.

No Frost, maar toch ijsvorming?

Ontstaat er, ondanks de No Frost Technology, onverhoopt toch ijsvorming in je vriezer? Dat kan aan een aantal zaken liggen. In veel gevallen kan het probleem gelukkig makkelijk opgelost worden! In dit artikel leggen we je uit wat de oorzaak zou kunnen zijn en hoe je de vorming van ijs kunt verhelpen.

Lees de volgende verhalen