Life Hacks

Hoe je gezond kunt eten
tijdens het thuiswerken

Aan het werk naast je koelkast? Wat kan er in hemelsnaam misgaan?

Een flexibele agenda, gemakkelijke kledij en geen collega’s in de buurt zorgen ervoor dat je heel wat werk kunt verzetten zonder je huis uit te komen. Misschien lukt het jou gewoon beter in je pyjama, maar toch kan werken op afstand letterlijk roet in het gezond eten gooien.

Structuur, regels en sociale normen motiveren je om verstandig te eten als je aan het werk bent in een traditionele kantooromgeving. Je hoeft alleen maar af en toe te weerstaan aan die traktatie van een jarige collega. Zonder sociale controle is het verleidelijk om de hele dag chips te eten of tijdens je lunch door te werken.

Een goede structuur en nadenken over wat je eet, helpt je om blij en gefocust te blijven. We delen dan ook graag onze tips en strategieën over hoe je je lichaam en geest voedt terwijl je thuis werkt.

1

Besteed de tijd van je woon-werkverkeer slim

Als je net bent begonnen met thuiswerken, dan hebben we een eerste quick win voor jou: gebruik de tijd, die je normaal onderweg bent naar je werk, voor het maken van een gezond ontbijt. Het is al lang geen geheim meer dat heel wat mensen het ontbijt overslaan door een gebrek aan tijd. Maar nu heb je zeeën van tijd.

Neem 20 minuten de tijd om rustig aan de ontbijttafel of op je favoriete plek te zitten en te genieten van wat muesli of een roerei op een stuk toast voordat je je laptop aanzet. Zo begin je boordevol energie aan je dag. Check zeker eens de populaire Tasty app voor verrassende ontbijtideeën. En het beste van allemaal? Je kunt jezelf elke dag van de week verwennen met een ontbijt op bed!

2

Plan je maaltijden zoals je meetings

Bedenken wanneer je gaat eten is net zo belangrijk als het inplannen van je online vergaderingen. Zet je lunch in je agenda en doe hetzelfde voor je tussendoortje. Maaltijdrituelen en structurele pauzes zijn goed voor je mentale gezondheid en welzijn.

Probeer vaste pauzes te nemen alsof je op kantoor zou zijn. Het kan misschien even duren voordat je ontdekt hebt wat het beste bij jou en je lichaam past, dus probeer verschillende manieren uit. Stel bijvoorbeeld een alarm in op je telefoon zodat je niet vergeet om even te pauzeren.

3

Denk goed na over hoeveel je eet

Het is een cliché, maar thuiswerken betekent nu eenmaal dat je minder beweegt. En omdat je niet zoveel energie verbruikt, hoef je ook niet zo veel te eten. Luister naar je lijf en stem je porties daarop af. Compenseer met een beperkter ontbijt, een lichte lunch of verminder de porties bij het avondeten.

Heb je een smart watch of een wearable fitness device, probeer dan je stappen te tracken. Je zult het verschil in je aantal stappen meteen merken. Misschien kan je een virtuele work-out inplannen om ervoor te zorgen dat je toch genoeg beweegt.

4

Neem virtuele koffiepauzes

Ben je een echte koffiedrinker, dan kan het werken vlak naast een koffiekan desastreuze gevolgen hebben voor je cafeïne-niveau. Probeer van water je standaard drank van de dag te maken, zodat je steeds gehydrateerd blijft en plan tijd in voor je digitale contacten. Dan kan je samen genieten van een kopje koffie en dat smaakt toch zoveel beter!

In een kantooromgeving is het vaak zo dat net rondom een koffieautomaat vriendschappen ontstaan en creatieve ideeën ontspruiten. Waarom die gewoonte niet vasthouden tijdens het thuiswerken? Plan een aantal virtuele koffiepauzes in met je collega’s via apps als Google Duo, Microsoft Teams of Zoom om verbonden te blijven.

5

Betrek de kinderen bij het koken

Thuiswerken met de kinderen erbij? Eerst en vooral verdien je een gouden medaille. Het is niet altijd evident om de kleintjes uit je conference calls te houden!

Een vaste routine is de sleutel tot meer rust als je werk en ouderschap moet combineren. Probeer dagelijks je maaltijden op een vast moment in te plannen. Koken vinden de meeste kinderen leuk om te doen, dus betrek ze bij het bereiden van de lunch of bij het bakken als je merkt dat je even een pauze kunt gebruiken.

Wordt koken met de kinderen een vast ritueel tijdens je thuiswerkroutine, dan wil je misschien wel investeren in een slimme kookplaat met virtuele vlamtechnologie. Deze baanbrekende apparaten zijn voorzien van een veiligheidsslot voor kinderen zodat chef-koks van alle leeftijden veilig kunnen meehelpen in de keuken.

6

Word verliefd op koken

Het koken van een heerlijke maaltijd van begin tot eind is een van de fijnste dingen bij het werken van thuis. Eindelijk is het tijd om die oude receptenboeken af te stoffen en een lekkere lunch te bereiden met verse, lokale ingrediënten. Er zit iets magisch aan het inwisselen van voorverpakte sandwiches door smaakvolle back-to-basic gerechten.

Probeer je graag nieuwe kookmethodes uit, dan is de Samsung Infinite Line Dual Steam Flex Oven een minimalistische, multitasking keukenheld. Je kunt tegelijkertijd koken met stoom en bakken, zodat je niet te veel tijd verliest en het koken perfect past in je nieuwe flexibele planning.

7

Tijdbesparende snackhacks

Als je steeds weer het gevoel hebt dat je tijd te kort komt, kan het een goed idee zijn om je snacks vooraf te maken. Gebruik je avond om je koelkast vol te stoppen met zelfgemaakte energiebommetjes en smaakvolle (maar verstandige) hapjes om van te genieten als je honger krijgt, zonder dat je naar een pak koekjes hoeft te grijpen.

Geniet van gebalanceerd, voedingsrijk eten tijdens het thuiswerken en je merkt meteen het effect op je humeur en je energieniveau.

Klinkt lekker?

Behoud je werk-privébalans en denk aan je gezondheid.

Lees de volgende verhalen