Life Hacks

Data Detox: hoe je
digitale beveiliging versterken

Minimaliseer je digitale voetafdruk en maximaliseer je mobiele beveiliging.

Monsterlijke datalekken, privacy-bugs en gelekte wachtwoorden. Help! Paniekmodus! Digitale beveiliging is meestal iets dat sluimert in onze gedachten totdat we een opvallende krantenkop lezen (of, slik, er zelf mee geconfronteerd worden). Wees gerust, je hoeft niet voortdurend aanmeldingen via e-mail te vermijden of de camera van je smartphone te bedekken, tenzij je dat graag doet. Hier volgen enkele tips om met je online profiel onder de radar te blijven dankzij manieren om veilig te surfen.

Wis je sporen uit

Heb je ooit een bangelijk mooi paar laarzen bekeken online en daarna die website verlaten? Alleen om daarna overal datzelfde paar laarzen te zien opduiken in online advertenties? Wel, laat deze stiekeme, maar geniale marketingtruc jou eraan herinneren dat je zoekopdrachten op internet niet helemaal anoniem zijn. Beter dan regelmatig je browsergeschiedenis, cookies (stukjes data die websites gebruiken voor trackingdoeleinden) en cache (ongewenste bestanden) te wissen, is surfen in de incognito browsermodus. Deze functie om anoniem te surfen reset je cookies aan het einde van elke sessie. Dat betekent dat je persoonlijke gegevens en eerdere zoekopdrachten worden gewist zodra je dat venster sluit. Handig toch! Zeker als je je wil aanmelden en je e-mails wil bekijken op een openbare computer of wil voorkomen dat een bepaald paar laarzen jou terug naar je winkelwagentje lokken.

Een vrouw in een pak op kantoor doet aan veilig surfen op haar Galaxy smartphone. Op de achtergrond zijn desktopcomputers te zien. Een vrouw in een pak op kantoor doet aan veilig surfen op haar Galaxy smartphone. Op de achtergrond zijn desktopcomputers te zien.
TIP
Hoewel incognito surfen veiliger is, beschermt het je niet tegen malware. Zorg ervoor dat je besturingssoftware up-to-date is en dat je antivirus-app actief is.

Blijf uit de buurt van verdachte bronnen

Slecht signaal thuis? Dan kan het verleidelijk zijn om het draadloze netwerk van je buurtkoffiehuis te gebruiken. Vooral als er geen toegangscode voor nodig is. Maar het gemak hiervan weet niet op tegen de gevaren van gratis en openbare wifi. Een onbeveiligde wifiverbinding maakt namelijk geen gebruik van dataversleuteling en daarom kunnen alle persoonlijke gegevens die je op het internet gebruikt, zoals je logins, adres en bankgegevens, toegankelijk zijn. Hetzelfde geldt wanneer je gevoelige gegevens invoert bij het gebruik van ongeautoriseerde apps. Zorg ervoor dat je waar mogelijk verbinding maakt met beveiligde openbare netwerken en hou het bij downloads uit de officiële app store van je smartphone. Vergeet niet om de reguliere OS- en beveiligingsupdates van je smartphone te installeren. Deze verhelpen kwetsbaarheden in je apparaat en beschermen je persoonlijke gegevens.

Silhouet van een vrouw die de incognito browser van haar smartphone gebruikt Silhouet van een vrouw die de incognito browser van haar smartphone gebruikt

Zoek naar aanwijzingen

Meestal is je mailprogramma slim genoeg om verdachte (of phishing) e-mails uit je inbox te houden, maar er zijn er genoeg die door de mazen van het net glippen. Lees de volledige e-mail zorgvuldig voordat je op een link klikt of bijlagen opent. Wees op je hoede voor pogingen van de afzender om je ertoe te verleiden een site te bezoeken of persoonlijke informatie en/of geld te verstrekken. Zelfs als het e-mailadres van de afzender legitiem lijkt en eruitziet alsof het afkomstig is van een socialemediaplatform, merk of instelling die je regelmatig gebruikt, is het beter om de website rechtstreeks te bezoeken. Je kan ook een mail sturen naar een bevestigd adres om meer info te vragen. Dit gaat ook op voor mails van afzenders uit je vertrouwde adresboek. Stel je voor dat het account van je vriend gehackt is. Het is dus een goed idee om je te informeren over een aantal veel voorkomende phishing-zwendels en meld twijfelachtige e-mails aan de autoriteiten.

Lees de hele e-mail aandachtig door alvorens op de link te klikken of bijlagen te openen.

Bekijk jezelf door de ogen van een detective

Soms moet je jezelf in de schoenen van een hacker plaatsen. Door jezelf regelmatig te googlen, krijg je inzicht in je digitale voetafdruk (in wezen alle openbare informatie die van invloed is op je online reputatie). Ongeacht hoe solide je reputatie in het echte leven is, kun je een paar dingen in de zoekresultaten tegenkomen die je anders voorstellen of meer van je laten zien dan je wil onthullen. Of het nu je thuisadres is, het geschatte nettovermogen of een lijst met gelezen artikelen (yikes), neem contact op met de beheerder van de site om alle persoonlijke informatie die je wil verwijderen te laten weghalen. Je kan hiervoor ook een beroep doen op online bedrijven die deze schoonmaakservice aanbieden. Dit zorgt voor tijdswinst en gemoedsrust.

Wis het bewijsmateriaal

Net zoals je een papierversnipperaar gebruikt om documenten te vernietigen voordat je deze weggooit, moet je ook je digitale bestanden die je niet meer nodig hebt vernietigen. Wist je dat 'verwijderde' bestanden vrij eenvoudig kunnen worden hersteld? Gebruik daarom speciale apps voor mobiele beveiliging. Deze maken het onmogelijk om verwijderde bestanden te herstellen. En wat betreft e-mails: je kan ofwel op de 'prullenbak' klikken of kiezen voor 'permanent verwijderen'. Kies verstandig!

Iemand gebruikt de ultrasone vingerafdrukscanner om in te loggen op de smartphone tijdens het koken in de keuken Iemand gebruikt de ultrasone vingerafdrukscanner om in te loggen op de smartphone tijdens het koken in de keuken
Een Galaxy S20 smartphone met bloemen in verschillende tinten paars op het scherm Een Galaxy S20 smartphone met bloemen in verschillende tinten paars op het scherm
Galaxy S20
Log in of check uit met functies voor mobiele beveiliging zoals de Ultrasonic Fingerprint Scanner.

Defensieve beveiliging
Bescherm wat belangrijk is voor jou.

We hebben allemaal onze geheimen. Je kunt erop vertrouwen dat de jouwe veilig zijn op apparaten zoals de Galaxy S20-serie. Via hun ultrasone vingerafdrukscanners - gecombineerd met een gegevensbeschermingsplatform zoals Knox als extra schild - volstaat even tikken om de gevoelige dingen met je vingerafdruk te ontgrendelen. Je hoeft geen wachtwoord meer te onthouden.

Lees de volgende verhalen